Γνωρίζετε ότι…
Νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο: Εως το τέλος του μήνα αναμένεται να τεθεί υπό διαβούλευση το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο θα αναδιαμορφώσει σημαντικά το καθεστώς ασφάλισης των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (δικηγόροι, μηχανικοί κ.λπ.). Ειδικότερα, αναμένεται ότι οι ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών θα αποσυνδεθούν από το εισόδημα των τελευταίων, με το οποίο συναρτώνται σήμερα υπό το καθεστώς του Ν. 4387/2016. Το νέο σύστημα αναμένεται να προβλέπει την ασφάλιση και καταβολή εισφορών ανά επίπεδο ασφάλισης, κατά τα πρότυπα του προηγούμενου καθεστώτος, με τη διαφορά ότι οι ασφαλισμένοι θα επιλέγουν, κάθε χρόνο, ελεύθερα το επίπεδο στο οποίο επιθυμούν να υπαχθούν, ανεξάρτητα από τα έτη ασφάλισής τους. Τα επίπεδα αναμένεται να είναι πέντε, με το μικρότερο να περιλαμβάνει μηνιαίες εισφορές ύψους 210 ευρώ και το μεγαλύτερο εισφορές ύψους 566 ευρώ. Ενα έκτο, εισαγωγικό επίπεδο ασφάλισης με μηνιαίες εισφορές ύψους 126 ευρώ, θα είναι διαθέσιμο αποκλειστικά για νέους επαγγελματίες, δηλαδή για όσους έχουν έως πέντε έτη ασφάλισης.
Χρόνος προσαύξησης περιουσίας σε περίπτωση τραπεζικού εμβάσματος: Κρίσιμος δεν είναι, κατ’ αρχήν, ο χρόνος διενέργειας του εμβάσματος σε τραπεζικό λογαριασμό, αλλά ο χρόνος κατά τον οποίο προκύπτει ότι πραγματικά εισήχθη το ποσό αυτό στην περιουσία του δικαιούχου του λογαριασμού. Ειδικά, στην περίπτωση μεταφοράς χρηματικού ποσού από τραπεζικό λογαριασμό του φορολογουμένου σε άλλον τραπεζικό λογαριασμό του ίδιου προσώπου, στον οποίο δεν υπάρχει συνδικαιούχος, η μεταφορά δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι επαυξάνει την περιουσία του. Ως χρόνος προσαύξησης στην περίπτωση αυτή, εξετάζεται είτε ο χρόνος κατάθεσης του ποσού στον λογαριασμό από τον οποίο έγινε το έμβασμα, είτε προγενέστερος χρόνος κατά τον οποίο προκύπτει ότι εισήλθε το ποσό στην περιουσία του φορολογουμένου (ΣτΕ 884/2016, ΣτΕ 1587/2019).
Κοινός λογαριασμός μεταξύ συγγενών: Το χρηματικό ποσό που εισέρχεται στον κοινό λογαριασμό και το οποίο δεν καλύπτεται από εισοδήματα που έχουν δηλώσει στη φορολογική αρχή οι συνδικαιούχοι του λογαριασμού, μπορεί να θεωρηθεί ότι συνιστά εισόδημα κάποιου συγκεκριμένου συνδικαιούχου του λογαριασμού, λαμβάνοντας υπόψη διάφορα στοιχεία της υπόθεσης. Μεταξύ των στοιχείων αυτών είναι η μεταφορά χρηματικού ποσού από τον λογαριασμό αυτό σε ατομικό τραπεζικό λογαριασμό του ελεγχόμενου συνδικαιούχου ή σε τραπεζικό λογαριασμό εταιρείας, στην οποία αυτός είναι μέτοχος ή σε λογαριασμό τρίτου προσώπου με το οποίο αυτός έχει επαγγελματική συνεργασία, επίσης η αφαίρεση από τον κοινό λογαριασμό χρημάτων για την κάλυψη αγορών που έγιναν μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας του συγκεκριμένου συνδικαιούχου (Διοικ. Πρωτ. Αθηνών 13510/2019).
Απαλλαγή από την καταβολή τέλους επιτηδεύματος: Σε περίπτωση διακοπής της δραστηριότητας και εκ νέου έναρξης εργασιών στην ίδια κατ’ αντικείμενο δραστηριότητα, αυτή δεν θεωρείται νέα έναρξη, και ο επαγγελματίας δικαιούται απαλλαγή για τον χρόνο που υπολείπεται μέχρι τη συμπλήρωση της πενταετίας χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος μέχρι τη διακοπή των εργασιών. Σημειώνεται ότι ο προσδιορισμός άσκησης της ίδιας ή διαφορετικής κατ’ αντικείμενο επαγγελματικής δραστηριότητας διενεργείται από τη φορολογική διοίκηση συγκρίνοντας τα τέσσερα πρώτα ψηφία των σχετικών ΚΑΔ, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προηγούμενες τυχόν ενάρξεις και διακοπές εργασιών επαγγελματικής δραστηριότητας που έχουν πραγματοποιηθεί. Πρόκειται για την απαλλαγή που παρέχεται κατά την πρώτη πενταετία από την πρώτη έναρξη των εργασιών τους, για όσους ασκούν ελεύθερο επάγγελμα. Εν προκειμένω η περίπτωση αφορούσε νομικές και συμβολαιογραφικές υπηρεσίες (ΔΕΔ Αθηνών 3188/2019).
Δικαίωμα έκπτωσης ΦΠΑ γενικών εξόδων: Σύμφωνα με νομολογία του Δικαστηρίου της Ε.Ε. δεν απαιτείται ευθεία και άμεση σχέση μεταξύ συγκεκριμένης πράξης εισροών και μιας ή περισσότερων πράξεων εκροών που παρέχουν δικαίωμα έκπτωσης, εφόσον το κόστος των επίμαχων υπηρεσιών αποτελεί μέρος των γενικών εξόδων του υποκειμένου στον φόρο.
Εκπτωση ΦΠΑ σε περίπτωση απώλειας των παραστατικών: Στην περίπτωση κατά την οποία στον διενεργούμενο έλεγχο δεν προσκομίζονται λόγω απώλειας τα τιμολόγια ή τα στοιχεία που επέχουν θέση τιμολογίου και επί των οποίων στηρίζεται το δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ, ο ΦΠΑ θα εκπίπτει υπό προϋποθέσεις. Σημαντικό είναι να αποδεικνύεται ότι ο φορολογούμενος κατά τον κρίσιμο χρόνο που γεννήθηκε το δικαίωμα έκπτωσης ΦΠΑ κατείχε τα αντίστοιχα στοιχεία όπως φωτοαντίγραφα των στοιχείων, συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών, στελέχη των στοιχείων των αντισυμβαλλομένων εκδοτών, σχετικές καταχωρίσεις στα βιβλία τους, αντίστοιχες αποδόσεις ΦΠΑ (Δ/νση ΦΠΑ – έγγραφο 1056290/779/2005).
Πηγή: Grant Thornton/kathimerini.gr