Γιατί η Γερμανία δεν θα εγκαταλείψει τον NordStream 2
H Γερμανία δέχεται εντεινόμενες πιέσεις να εγκαταλείψει το μεγάλο όσο και αμφιλεγόμενο project φυσικού αερίου με τη Ρωσία, NordStream 2, μετά την δηλητηρίαση του επικριτή του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι, με τον νευροτοξικό παράγοντα «νόβιτσοκ». Το ίδιο το Βερολίνο έχει αφήσει ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο. Ωστόσο αναλυτές υποστηρίζουν ότι παρά τις όποιες «βολές» κατά της Μόσχας σε φραστικό επίπεδο, η γερμανική πλευρά είναι σχεδόν απίθανο να εγκαταλείψει το έργο του αγωγού, που είναι κατά 94% ολοκληρωμένο ύστερα από μία δεκαετία προσπαθειών και στο οποίο εμπλέκονται κορυφαίες γερμανικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.
Η Γερμανία πιστεύει πως πρόκειται για ένα έργο απολύτως αναγκαίο για την κάκλυψη των υφιστάμενων και μελλοντικών ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης, παρά τον διακηρυγμένο στόχο να περιοριστεί η εξάρτηση της Ε.Ε. από ρωσικό φυσικό αέριο. Τα οικονομικά και ενεργειακά συμφέροντα, σχολιάζουν αναλυτές στο CNBC, είναι τόσο μεγάλα ώστε να αντισταθμίζουν την όποια πολιτική πίεση να τιμωρηθεί η Ρωσία.
«Δεν βλέπω τη Γερμανία να εγκαταλείπει το έργο ακόμη» είπε στο αμερικανικό δίκτυο η Κάρστεν Μπρζέσκι, επικεφαλής οικονομολόγος Ευρωζώνης της ING. «Είναι προφανές ότι η υπομονή απέναντι στη Ρωσία εξαντλείται. Ωστόσο αρκετοί παραμένουν υπέρ του project και θέλουν αό την Μόσχα να δείξει και εκείνη ότι είναι έτοιμη για πραγματική συνεργασία σε άλλα πεδία, όπως η υπόθεση Ναβάλνι και η διαχείριση της κατάσταση στη Λευκορωσία» συμπλήρωσε.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, την Κυριακή άφησε να εννοηθεί ότι η Ρωσία θα πρέπει άμεσα να αποδείξει τη διάθεση συνεργασίας με πράξεις. «Ελπίζω οι Ρώσοι να μην μας αναγκάσουν να αλλάξουμε τη θέση μας για τον Nord Stream 2» είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην Bild. Αναγνώρισε ωστόσο ότι ενδεχόμενο ναυάγιο του project θα έπληττε όχι μόνο τη Ρωσία, αλλά και τις γερμανκές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.
«Όποιος ζητά την ακύρωση του project θα πρέπει να γνωρίζει και τις συνέπειες. Ο Nord Stream 2 περιλαμβάνει περισσότερες από 100 επιχειρήσις από 12 ευρωπαϊκές χώρες, με το ήμισυ περίπου εξ αυτών να είναι από τη Γερμανία» εξήγησε.
Η Τζέιν Ρέιντζλε, αναλύτρια της Energy Aspects, τόνισε στο CNBC ότι η υπόθεση Ναβάλνι όντως φέρνει τη Γερμανία σε δύσκολη θέση, αλλά θα μπορούσε να βρει ένα παράθυρο. Όπως εξήγησε η γερμανίδα καγκελάριος θα μπορούσε να ζητήσει από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή να μην δώσει την έγκριση για τη λειτουργία του αγωγού. Σε αυτή την περίπτωση η Gazprom θα προσέφευγε στη Δικαιοσύνη και μάλλον θα κέρδιζε την υπόθεση. Με αυτόν τον τρόπο η Γερμανία θα έδειχθε ότι ασκεί πίεση σε πολιτικό επίπεδο, αλλά το project θα προχωρούσε κανονικά.
Ο αγωγός, του οποίο η κατασκευή στοίχισε περίπου 9,5 δισ. ευρώ, θα διπλασιάσει την ποσότητα του φυσικού αερίου που θα μεταφέρεται στη Γερμανία από την Βαλτική Θάλασσα σε σχεδόν 110 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως και θα λειτουργεί ταυτόχρονα με τον υφιστάμενο αγωγό Nord Stream 1, ο οποίος ολοκληρώθηκε το 2011. Η Ρωσία παραμένει ο μεγαλύτερος, με διαφορά, προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πηγή: kathimerini.gr