Βλέπουν «τρύπα» 900 εκατ. λόγω των ρυθμίσεων
Κρίσιμο στοίχημα αποτελούν οι δύο ρυθμίσεις οφειλών προς Ταμεία και εφορία για την επόμενη κυβέρνηση. Οι θεσμοί υπολογίζουν ότι οι ρυθμίσεις των 120 δόσεων θα δημιουργήσουν δημοσιονομικό κενό ύψους 0,6% του ΑΕΠ στον τρέχοντα προϋπολογισμό, εξέλιξη που απειλεί τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, ο οποίος κινδυνεύει να βρεθεί κάτω από το όριο του 3,5% του ΑΕΠ.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται, σύμφωνα με τους θεσμούς, στη ρύθμιση της εφορίας, όπου το «κενό» θα φθάσει τα 600 εκατ. ευρώ, ενώ στα Ταμεία υπολογίζεται «ζημιά» ύψους 300 εκατ. Από την άλλη πλευρά, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι θα υπάρχει όφελος ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ από τις ρυθμίσεις. Προς το παρόν, πάντως, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει εάν η ρύθμιση θα είναι επιτυχημένη ή εάν θα οδηγήσει στη συρρίκνωση των εισπράξεων από ληξιπρόθεσμα χρέη.
Μέχρι χθες είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων στην εφορία 90.000 οφειλέτες, οι οποίοι ρύθμισαν χρέη 648 εκατ. ευρώ, στα οποία έχουν επιβληθεί και προσαυξήσεις ύψους 184 εκατ. ευρώ. Συνολικά έχουν ρυθμιστεί 832 εκατ. ευρώ.
Είναι άγνωστο όμως το ποσό που θα εισρεύσει στα ταμεία του Δημοσίου, καθότι η ρύθμιση θα είναι σε εξέλιξη έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Μόνο η εξαγγελία της ρύθμισης από το κυβερνών κόμμα δημιούργησε κάμψη στις εισπράξεις ληξιπρόθεσμων οφειλών. Στην περίπτωση που δεν καλυφθεί η «τρύπα» ή μέρος αυτής, θα επηρεαστούν τα έσοδα του προϋπολογισμού.
Ταυτόχρονα, ακόμη δύο παράγοντες ενδεχομένως να εκτροχιάσουν τον προϋπολογισμό.
Πρώτον, η υπόσχεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για βελτίωση της ρύθμισης. Η εξαγγελία αυτή αναμένεται να «παγώσει» ρύθμιση και πληρωμές, ενώ δεν αποκλείεται κάποιοι να εγκαταλείψουν τις ρυθμίσεις περιμένοντας να γίνουν πράξη οι υποσχέσεις της Ν.Δ., που έχει προτείνει:
• Μείωση του επιτοκίου των οφειλών από 5% σε 3%.
• Απευθείας ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων των οφειλετών της εφορίας με εισοδήματα έως 20.000 ευρώ, από 10.000 ευρώ που ισχύει σήμερα.
• Περισσότερες δόσεις για τις επιχειρήσεις.
Δεύτερον, το γεγονός ότι σε προεκλογικές περιόδους δεν λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα. Δηλαδή, από την ερχόμενη Δευτέρα μέχρι και τις εκλογές η ΑΑΔΕ δεν μπορεί να προχωρήσει σε κατασχέσεις, ενώ και τον Αύγουστο δεν λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα.
Τα ποιοτικά στοιχεία (ύψος οφειλών που ρυθμίζονται, αριθμός δόσεων, ρυθμίσεις που εγκαταλείφθηκαν προς όφελος της νέας, εκτίμηση εισπράξεων) αναμένονται στα τέλη Ιουνίου και θα δείξουν εάν η ρύθμιση θα συμβάλει στην αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού. Το 2015 στη ρύθμιση των 100 δόσεων βεβαιώθηκαν συνολικά 4 δισ. ευρώ. Τον πρώτο χρόνο εισπράχθηκε περί το 1,2 δισ. ευρώ, ποσό ιδιαίτερα σημαντικό για τα ταμεία του Δημοσίου.
Οσο για τη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, μέσα σε σχεδόν δύο εβδομάδες ρυθμίστηκαν οφειλές ύψους 378 εκατ. ευρώ και καταβλήθηκαν ήδη 10 εκατ. ευρώ. Συνολικά υποβλήθηκαν 43.000 αιτήσεις, ενώ την ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ επισκέφθηκαν περίπου 250.000 ενδιαφερόμενοι. Ηδη ρυθμίστηκαν 17.000 υποθέσεις που αφορούν ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, καθώς και 9.000 οφειλές από επιχειρήσεις.
Πηγή: kathimerini.gr