Αύξηση πιστωτικού ορίου σε κάρτες χωρίς να το ζητήσει ο πελάτης
Είναι πραγματικά μια πολύ επισφαλής τακτική, όταν εκατομμύρια Αμερικανών είναι βουτηγμένοι στα χρέη: η αύξηση του πιστωτικού ορίου στις πιστωτικές κάρτες ακόμη και χωρίς να το ζητήσουν οι κάτοχοι των καρτών αυτών. Και όμως αυτό ακριβώς κάνουν τελευταία οι μεγάλες τράπεζες προκειμένου να δώσουν ώθηση στα κέρδη τους, παρέχοντας στους πελάτες τους την… ευκαιρία να αυξήσουν τον λογαριασμό που πρέπει να πληρώσουν στο τέλος του μήνα.
Για αρκετά χρόνια μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, η τράπεζα Capital One στις ΗΠΑ αρνείτο να δώσει στους κατόχους πιστωτικών καρτών τη δυνατότητα να δανειστούν περισσότερα, γνωρίζοντας πως οι περισσότεροι είναι επιρρεπείς στον πειρασμό να δανειστούν περισσότερο. Πηγές προσκείμενες στις εσωτερικές συνομιλίες των στελεχών της τράπεζας αναφέρουν πως ο διευθύνων σύμβουλός της χαρακτήριζε τον περιορισμό αυτόν «ριζοσπαστική θεολογία», επειδή υπερέβαινε τους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί μετά την κρίση. Το 2018, όμως, όταν δυσκολευόταν να αυξήσει τα έσοδά της, η τράπεζα κατήργησε αυτήν την τακτική. Τα έσοδά της εκτινάχθηκαν, έτσι, πέρυσι σε επίπεδα ρεκόρ. Κάτι ανάλογο έκαναν και οι περισσότερες τράπεζες στις ΗΠΑ, καθώς όλο και περισσότεροι πελάτες αποκτούν αυτομάτως πρόσβαση σε πρόσθετη πίστωση.
Στόχος των τραπεζών είναι προφανώς να πείσουν τους πελάτες τους να δανειστούν περισσότερο. Και το ερώτημα είναι, το ίδιο που ήταν και μέσα στο μεθύσι της δεκαετίας του 2000: ποια θα είναι η κατάληξη αυτής της ιστορίας τόσο για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όσο και για τους ίδιους τους δανειολήπτες. Οι σχετικές έρευνες προδίδουν πως οι καταναλωτές όντως σπεύδουν να δανειστούν περισσότερα όταν αυξάνεται το πιστωτικό όριο. Και βέβαια όσο μεγαλύτερο είναι το χρέος τόσο πιο δύσκολο είναι να απαλλαγείς από αυτό. Οπως σχολιάζουν νεαροί δανειολήπτες που μίλησαν στο Bloomberg, «είναι σαν να θέτεις ένα πιάτο φαγητό μπροστά σε κάποιον που δεν έχει φάει τίποτε όλη μέρα». Και οι τράπεζες ισχυρίζονται, βέβαια, πως αυξάνοντας το πιστωτικό όριο προσφέρουν καλές υπηρεσίες στους πελάτες τους, καθώς το κάνουν με προσοχή, αποθαρρύνουν τον ανεξέλεγκτο δανεισμό και τους αφήνουν τη δυνατότητα να περιορίσουν οι ίδιοι το πιστωτικό τους όριο όποια στιγμή θελήσουν.
Οπως κι αν έχουν τα πράγματα, το άμεσο αποτέλεσμα είναι σαφέστατα η συνεχής αύξηση του χρέους. Ο δανεισμός από πιστωτικές κάρτες έχει υπερβεί τα προ της κρίσης επίπεδα και στα τέλη Σεπτεμβρίου βρισκόταν στο επίπεδο ρεκόρ των 880 δισ. δολαρίων σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της επιτροπής καταναλωτικής πίστης της Fed Νέας Υόρκης. Ετσι, μία δεκαετία από τότε που οι τράπεζες χαμήλωσαν τα όρια του δανεισμού στις πιστωτικές κάρτες, οι μεγαλύτερες τράπεζες όπως οι Capital One, JPMorgan και Citigroup αυξάνουν και πάλι τα κέρδη τους. Η εκπρόσωπος της Capital One υποστηρίζει πως η τράπεζα «εξετάζει πολλούς παράγοντες προτού αποφασίσει κατά πόσον πρέπει να αυξήσει το πιστωτικό όριο σε κάθε πελάτη και συγκεκριμένα βλέπει τι ιστορικό πληρωμών έχει ο πελάτης, ποια είναι η αναλογία ανάμεσα στο χρέος του και στα εισοδήματά του και διαπιστώνει τη δυνατότητά του να αποπληρώσει». Η εκπρόσωπος της JPMorgan υποστηρίζει, επίσης, πως η τράπεζά της διασφαλίζει ότι οι πελάτες της δεν θα έχουν αναλάβει υπερβολικά μεγάλο χρέος και αποφεύγει να αυξάνει το πιστωτικό όριο για κατόχους καρτών που δεν έχουν ασφαλιστικές δικλίδες.
Οι πιστωτικές κάρτες παραδοσιακά αποτελούν την πλέον προσοδοφόρα κατηγορία δανείων που χορηγούν οι τράπεζες. Τα επιτόκιά τους έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών, το περασμένο έτος οι τράπεζες που εξέδωσαν πιστωτικές κάρτες άντλησαν 179 δισ. δολάρια από τόκους και προμήθειες. Ετσι, το 2019 ήταν το πλέον κερδοφόρο έτος στην ιστορία τους σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία πληρωμών.
Πηγή: kathimerini.gr