Ασφάλιση κτιρίων έναντι της κλιματικής αλλαγής
Θα μπορούσε η ασφάλιση των ακινήτων να είναι υποχρεωτική, όπως είναι σήμερα των οχημάτων; Με δεδομένη τη σεισμικότητα της χώρας, αλλά και την κλιματική αλλαγή –και τη συνεπακόλουθη αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων– ο ασφαλιστικός κλάδος εκτιμά ότι η καθολική ασφάλιση των ακινήτων θα είχε πολλαπλά οφέλη: Από την «εξασφάλιση» των ιδιοκτητών, που δεν θα επαφίενται στην ικανότητα του κράτους να αντεπεξέλθει σε μια δύσκολη κατάσταση, έως την ταχύτερη αποκατάσταση των ζημιών.
Η πλημμύρα στη Μάνδρα και κατόπιν η πυρκαγιά στο Μάτι απέδειξαν πόσο ευάλωτες είναι οι πόλεις μας στα ακραία καιρικά φαινόμενα. Η σχέση του ασφαλιστικού κλάδου με την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής είναι ένα θέμα ανερχόμενο τα τελευταία χρόνια σε διεθνές επίπεδο, που πλέον αρχίζει να συζητείται και στη χώρα μας. Η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας (ΕΑΕΕ) διοργάνωσε χθες ημερίδα με θέμα την πρόληψη και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών, με καλεσμένους τον Χρήστο Ζερεφό, επικεφαλής του Κέντρου Ερευνας Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, και τον Τάκη Γρηγορίου, υπεύθυνο εκστρατείας για θέματα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής της Greenpeace.
«Στην Ελλάδα είμαστε ανασφάλιστοι για τις φυσικές καταστροφές», ανέφερε ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, πρόεδρος της ΕΑΕΕ και διευθύνων σύμβουλος της Eurolife ERB. «Την τελευταία 25ετία, από το 1993 έως το 2018, πληρώσαμε για καταστροφικά γεγονότα όπως φωτιές, πλημμύρες και σεισμούς (που δεν έχουν σχέση, βέβαια, με την κλιματική αλλαγή) 348 εκατ. ευρώ, για 24.000 ζημιές. Είναι σημαντικά νούμερα, αλλά πολύ λίγα σε σύγκριση με αυτά που θα είχαμε πληρώσει αν ο Ελληνας ήταν ασφαλισμένος», ανέφερε. «Ως ένωση έχουμε ετοιμάσει προτάσεις, που θα καταθέσουμε στην κυβέρνηση ώστε να γίνει η χώρα μας όπως όλες οι ανεπτυγμένες χώρες, που προσφέρουν κάλυψη συνολικά στην κοινωνία. Ετσι στην περίπτωση μιας καταστροφής, αντί να απευθυνόμαστε στην πολιτεία για βοήθεια, θα εισέρχονται ασφαλιστικά κεφάλαια στη χώρα και θα συμβάλλουν στην ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη».
Οπως εξηγεί στην «Κ» ο κ. Σαρρηγεωργίου, μόλις το 15%-16% των κτιρίων στην Ελλάδα είναι ασφαλισμένο έναντι φυσικών καταστροφών, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι διπλάσιος. «Οπως πληρώνουμε όλοι, λ.χ., για τη δημόσια τηλεόραση, μήπως θα έπρεπε να σκεφτούμε να πληρώνουμε ένα μικρό ποσό ώστε να είμαστε προστατευμένοι;» καταλήγει.
Επιπλέον, η ένωση των ασφαλιστικών εταιρειών ζητάει από την κυβέρνηση να διευκολύνει τις επενδύσεις σε πράσινες υποδομές. «Ο ασφαλιστικός κλάδος είναι παγκοσμίως ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής. Θα ήταν μεγάλη η θετική επίδραση αν υπήρχαν κίνητρα, ελαφρύνσεις, ώστε να στρέψουμε ένα μέρος των επενδύσεων αυτών σε πράσινες υποδομές, που συμβάλλουν στη βιωσιμότητα του πλανήτη. Ειδάλλως, χωρίς κίνητρα, τα κεφάλαια θα κινηθούν εκεί όπου θα βρουν υψηλότερες αποδόσεις».
«Αυτό που έχει σημασία είναι να συνειδητοποιήσουμε το πρόβλημα και να υπάρξει διάλογος», λέει στην «Κ» ο Ερρίκος Μοάτσος, πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας, Αντασφαλίσεων, Μεταφορών και Σκαφών της ΕΑΕΕ. «Πρότασή μας προς την πολιτεία είναι να θεσπιστεί ένα πλαίσιο που θα ανταποκρίνεται στην ανάγκη για καθολική ασφάλιση. Σε μια χώρα με τόσο υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης όπως η Ελλάδα, είναι στο συμφέρον του πολίτη να προστατεύει την επένδυσή του, υπάρχει μια σαφής ανταποδοτικότητα».
Πάντως, όπως επισήμανε ο κ. Γρηγορίου από την Greenpeace, το 2003-2015 το κόστος των φυσικών καταστροφών έφθασε το 1,3 τρισ. ευρώ, όμως μόλις το ένα τρίτο αυτών ήταν ασφαλισμένο. «Το υπόλοιπο είναι ένα κομμάτι της οικονομίας που απλά καταστρέφεται», ανέφερε.
Πηγή: kathimerini.gr