Αρχίζουν να αποδίδουν οι μεταρρυθμίσεις Μακρόν
Αν και τους τελευταίους μήνες επικρατεί πολιτική ένταση στη Γαλλία και τα οικονομικά στοιχεία είναι απογοητευτικά, κάτω από την επιφάνεια υπάρχουν σημάδια πως συντελούνται σημαντικές αλλαγές και πως έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς η μεταρρυθμιστική προσπάθεια του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Στο μεγαλύτερο μέρος του έτους, ο ηλικίας 40 ετών πρόεδρος είχε αναγκαστεί να υπομείνει μάλλον απογοητευτικά νέα στο οικονομικό μέτωπο, με την καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη να υποχωρούν και την αναπτυξιακή προοπτική να επιδεινώνεται. Αν παραβλέψει κανείς αυτούς τους βραχυπρόθεσμους οικονομικούς δείκτες, η απασχόληση και η δημιουργία νέων επιχειρήσεων έχουν αυξηθεί σε επίπεδο ρεκόρ και σύντομα θα αυξηθεί η αγοραστική δύναμη των Γάλλων. Ολα αυτά αποτελούν ένδειξη πως συντελούνται σημαντικότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ενδέχεται μια μέρα, αν και όχι ακόμη, να θέσουν τέλος στη μακροχρόνια υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας της Γαλλίας.
Το ποσοστό απασχόλησης έχει ανέλθει σχεδόν στο 66%, επίπεδο το οποίο είναι το υψηλότερο από το 2003, και αποτελεί ένδειξη πως ενισχύονται οι αναπτυξιακές δυνατότητες της γαλλικής οικονομίας. Μπορεί η πρόβλεψη του think tank Rexecode για ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας κατά 1,3% το 2018 να είναι χαμηλότερη από την πρόβλεψη 1,7% της γαλλικής κυβέρνησης, ωστόσο οι οικονομολόγοι του Rexecode θεωρούν πως με την πάροδο του χρόνου οι μεταρρυθμίσεις Μακρόν θα αυξήσουν κατά 0,2 με 0,3 ποσοστιαίες μονάδες τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της Γαλλίας. Ο Μακρόν έχει υποσχεθεί να εφαρμόσει φιλικές προς τις επιχειρήσεις μεταρρυθμίσεις που οδηγούν σε αύξηση των επενδύσεων και των θέσεων εργασίας. Ωστόσο, οι ψηφοφόροι είναι αντιμέτωποι με χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης και έχουν αρχίσει να γίνονται ανυπόμονοι.
Το κατά διαστήματα αυθάδες στυλ του Μακρόν και η αποχώρηση αρκετών βασικών υπουργών που οδήγησε σε ένα δύσκολο ανασχηματισμό αυτή την εβδομάδα, έχουν αυξήσει την απογοήτευση που αισθάνονται οι ψηφοφόροι. Παρά, λοιπόν, αυτές τις χτυπητές δυσκολίες, η γαλλική αγορά εργασίας φαίνεται να ενισχύεται, αν και το ποσοστό ανεργίας παραμένει πεισματικά στο 8,7%. Οι Γάλλοι όχι μόνο βρίσκουν δουλειά, αλλά σταδιακά υπογράφουν όλο και περισσότερα μακροπρόθεσμα συμβόλαια, τα οποία απέφευγαν προηγουμένως οι εργοδότες διότι φοβούνταν πως δεν θα μπορούσαν να τους απολύσουν αν πήγαιναν άσχημα οι δουλειές. Είναι εντυπωσιακό ότι μειώνεται και η ανεργία των νέων, παρά το γεγονός πως η κυβέρνηση Μακρόν μειώνει τον αριθμό επιδοτούμενων θέσεων εργασίας που στο παρελθόν ενίσχυαν την απασχόληση των νέων. Η ανεργία των νέων εξακολουθεί να είναι υψηλή, στο 20%, ωστόσο το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο από το 2008.
Ο Μακρόν περιέκοψε επίσης τη φορολογία των επιχειρήσεων και του κεφαλαίου με στόχο να ενισχύσει τις επενδύσεις, την καινοτομία και την ανάληψη επιχειρηματικού ρίσκου. Ενώ, όμως, οι πλούσιοι και οι εταιρείες είχαν μείωση της φορολογίας, πολλοί ψηφοφόροι αισθάνονται ριγμένοι, ιδιαίτερα διότι στην αρχή του 2018 είχαν αυξηθεί οι εισφορές τους για την κοινωνική ασφάλιση αλλά και ο φόρος στο πετρέλαιο. Η άνοδος του πληθωρισμού περιόρισε ακόμη περισσότερα τα εισοδήματά τους. Προκειμένου να αντικρούσει την κατηγορία πως κυβερνάει υπέρ των πλουσίων, η κυβέρνηση Μακρόν επικεντρώνεται τώρα στην ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών. Η γαλλική στατιστική υπηρεσία αναφέρει πως η μείωση του φόρου μισθωτών υπηρεσιών τον Οκτώβριο και η μείωση του δημοτικού φόρου τον Νοέμβριο θα οδηγήσουν σε αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος κατά 1,7% το τελευταίο τρίμηνο. Ωστόσο, ο Μακρόν έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά του. Το ποσοστό των γαλλικών εξαγωγών προς τον υπόλοιπο κόσμο έχει κολλήσει στο 12% των εξαγωγών της Ευρωζώνης, πράγμα που σημαίνει πως ο Μακρόν δεν έχει καταφέρει να αντιστρέψει την υποχώρηση της γαλλικής ανταγωνιστικότητας.
Πηγή: kathimerini.gr