Απώλειες 1,7 δισ. από ακυρώσεις συνεδρίων και εκθέσεων
Η ματαίωση της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, λίγες εβδομάδες μετά τη ματαίωση της εξίσου εμβληματικής διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης Ποσειδώνια, φέρνει δυναμικά στο προσκήνιο τις μεγάλες απώλειες εσόδων από τη δραστηριότητα του συνεδριακού και εκθεσιακού τουρισμού και συναφών εκδηλώσεων. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο από τη ΔΕΘ και τα Ποσειδώνια εκτιμάται ότι έχει χαθεί οικονομική δραστηριότητα κατ’ ελάχιστον 100 εκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας και τις δευτερογενείς οικονομικές ωφέλειες που υπολογίζει η αγορά.
Με δεδομένο ότι ο Σύνδεσμος Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων εκτιμά πως το σύνολο του κύκλου εργασιών που παράγει ο ευρύτερος κλάδος ξεπερνάει κατά πολύ τα 2 δισεκατομμύρια ετησίως και υπό τη μάλλον αισιόδοξη εκτίμηση πως θα χαθεί περίπου το 75% αυτής της δραστηριότητας εξαιτίας της πανδημίας, καθίσταται σαφές πως θα σημειωθεί οικονομική απώλεια που θα προσεγγίσει το 1,7 δισεκατομμύριο ευρώ για την ελληνική οικονομία, αναφέρουν πηγές του Συνδέσμου (HAPCO).
Επιχειρηματικοί κύκλοι της Βορείου Ελλάδος, αναφερόμενοι στη ματαίωση της φετινής Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, κάνουν λόγο για διαφυγόντα έσοδα που κυμαίνονται μεταξύ 50 και 100 εκατομμυρίων ευρώ. Ορισμένες πηγές, μάλιστα, συνυπολογίζοντας και τις δευτερογενείς ωφέλειες από την εισροή χρημάτων που φέρνουν οι περισσότεροι από 280.000 επισκέπτες της έκθεσης κάθε χρόνο, ανεβάζουν τα διαφυγόντα έσοδα ακόμα και στα επίπεδα των 100 με 150 εκατομμυρίων ευρώ. Οι δαπάνες αυτές αφορούν τόσο τα έξοδα διαμονής και εστίασης των εκθετών και των επισκεπτών όσο και το κόστος κατασκευής και συντήρησης των περιπτέρων, ενοικιάσεις των χώρων στο εκθεσιακό κέντρο, παράπλευρες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της έκθεσης, την ευρύτερη τουριστική ωφέλεια καθώς και τα έσοδα που έχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες, όπως οι μεταφορές αλλά και οι εταιρείες logistics.
Διόλου ευκαταφρόνητο είναι και το ποσό που εκτιμάται πως έχασε η ελληνική οικονομία και από τη ματαίωση των φετινών Ποσειδωνίων. Η διεθνής ναυτιλιακή έκθεση πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια και αρχικά ήταν προγραμματισμένη να γίνει τον Ιούνιο. Αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας για τον Οκτώβριο και πριν από λίγες εβδομάδες ματαιώθηκε, δίνοντας ραντεβού για την επόμενη περίοδο, που είναι το καλοκαίρι του 2022.
Αξίζει να σημειωθεί πως στην έκθεση των Ποσειδωνίων συμμετέχουν με περίπτερα δεκάδες ναυτιλιακές και όχι μόνον. Τόσο σημαντική και ευρεία είναι η απήχηση της διοργάνωσης, που ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας Εκθέσεις Ποσειδώνια Α.Ε., Θεόδωρος Βώκος, σημειώνει ότι τα Ποσειδώνια συνεπάγονται έσοδα της τάξεως των 50 εκατομμυρίων ευρώ για τις επιχειρήσεις της Αθήνας και του Πειραιά που παρέχουν υπηρεσίες φιλοξενίας, μεταφοράς, κατασκευής περιπτέρων, σίτισης, ψυχαγωγίας και διοργάνωσης εκδηλώσεων.
Η Ειρήνη Τόλη, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων – HAPCO (Hellenic Association of Professional Congress Organizers) και διευθύνουσα σύμβουλος της Era ΕΠΕ, μιλώντας στην «Κ» εξηγεί πως οι εκθέσεις, τα συνέδρια και οι εκδηλώσεις απασχολούν περισσότερα από 40 διαφορετικά επαγγέλματα, κάτι που σημαίνει πως η ακύρωση της συντριπτικής πλειονότητας των διοργανώσεων αυτών φέτος συνεπάγεται και μεγάλο οικονομικό πλήγμα. Πόσο μεγάλο;
Σύμφωνα με την επικεφαλής του HAPCO, ο κύκλος εργασιών των ελληνικών και διεθνών συνεδρίων και εκδηλώσεων που ήταν προγραμματισμένα για φέτος στην Ελλάδα, και τώρα έχει χαθεί, εκτιμάται σε περίπου 1,7 δισεκατομμύριο ευρώ.
Υψηλό επίπεδο
«Αναφέρω κάποιες από τις υπηρεσίες του συνεδριακού τουρισμού προς επισήμανση: διαμονή, μετακίνηση, επισιτισμός, εκτυπώσεις, οπτικοακουστικά μέσα, κατασκευές, ενοικιάσεις συνεδριακών κέντρων ή ξενοδοχείων (αίθουσες συνεδριάσεων και έκθεσης), παράλληλα με εστιατόρια, μουσεία, ξεναγήσεις κ.ά.», αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως πρόκειται για υπηρεσίες «που συντηρούν πολλές θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα κινείται και η αγορά, διότι οι σύνεδροι είναι υψηλού οικονομικού επιπέδου και έχουν μεγάλη αγοραστική δυνατότητα».
Η πανδημία ήρθε μάλιστα σε μια χρονιά που η Ελλάδα φαινόταν πως θα μπορούσε να καταγράψει θεαματική άνοδο ως συνεδριακός προορισμός σε ευρωπαϊκή αλλά και διεθνή κατάταξη. «Το μεγαλύτερο ποσοστό των διεθνών συνεδρίων αναβλήθηκε για το επόμενο έτος, ενώ ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ακυρώθηκε τελείως», σημειώνει ο HAPCO, προσθέτοντας ότι χάθηκε περίπου το 75% του ετήσιου κύκλου εργασιών συνεδρίων και προβλέπεται η κατάσταση να επανέλθει σε μια κανονικότητα μετά το πρώτο τρίμηνο του 2021, εκτός εάν και το δεύτερο κύμα της COVID-19 στη χώρα μας αποδειχθεί ιδιαίτερα παρατεταμένο.
Σύμφωνα με την κ. Τόλη, «ο συνεδριακός τουρισμός αποφέρει επτά φορές μεγαλύτερο έσοδο από τον συμβατικό τουρισμό και ο συνεδριακός τουρίστας τείνει να επιλέγει την Ελλάδα και για τις διακοπές του, επομένως ωφελείται και ο ευρύτερος τουρισμός καθώς και επιμέρους τομείς του, ενώ παράλληλα ο σύνεδρος είναι συχνά ο καλύτερος πρεσβευτής και μέσο προβολής της χώρας μας στη δική του πατρίδα». Αλλά αυτοί οι «πρεσβευτές» φέτος δεν μπόρεσαν να περάσουν καθόλου από την Ελλάδα…
Στο προσκήνιο η διοργάνωση διαδικτυακών εκδηλώσεων
Οι ακυρώσεις και αναβολές διεθνών διοργανώσεων εξαιτίας της πανδημίας έφτασαν σε ποσοστό άνω του 95% το 2020 στη χώρα μας, σύμφωνα με την πρώτη πανελλαδική έρευνα που πραγματοποίησαν από κοινού, μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO), το Γραφείο Συνεδρίων και Επισκεπτών του Δήμου Αθηναίων (ACVB) και το Γραφείο Προσέλκυσης Συνεδρίων και Επισκεπτών της Θεσσαλονίκης (TCB). Αντίστοιχα, το ποσοστό αυτό στις πανελλαδικές διοργανώσεις κυμαίνεται γύρω στο 95% για τους συνεδριακούς χώρους και στο 79% για τις εταιρείες διοργάνωσης συνεδρίων και συναντήσεων. Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 122 εταιρείες του κλάδου από όλη την Ελλάδα.
Οι συνέπειες από τις ακυρώσεις και τις αναβολές υπολογίζεται ότι έχουν επιφέρει μείωση του τζίρου σε ποσοστό 76% για τις εταιρείες διοργάνωσης συνεδρίων και εκδηλώσεων και σε ποσοστό 69% για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα στα ξενοδοχεία, στους χώρους εκδηλώσεων και στα συνεδριακά κέντρα. Σημειώνεται δε ότι το 20% των ερωτηθέντων καταγράφει ήδη ακυρώσεις ή αναβολές προγραμματισμένων εκδηλώσεων και για το 2021, με την πλειονότητα να αναμένει περαιτέρω ακυρώσεις το επόμενο χρονικό διάστημα.
Στην έρευνα καταγράφεται επίσης η δυναμική άνοδος των διαδικτυακών συναντήσεων ως εναλλακτικής, καθώς ο κλάδος δείχνει να ανταποκρίνεται με ευελιξία στις νέες συνθήκες: το 83% των διοργανωτών συνεδρίων και εκδηλώσεων διαθέτει πλέον τα κατάλληλα ψηφιακά μέσα για τη διοργάνωση διαδικτυακών/υβριδικών εκδηλώσεων και το 63% δηλώνει ότι έχει ήδη αναλάβει σχετική διοργάνωση.
Ενας στους δύο ερωτηθέντες πιστεύει πως τα επόμενα χρόνια μέρος των διοργανώσεων με φυσική παρουσία θα αντικατασταθεί από διαδικτυακές/υβριδικές εκδηλώσεις. Σύμφωνα με την έρευνα, στις εταιρικές εκδηλώσεις, στα ταξίδια κινήτρων και στις εκθέσεις καταγράφεται μεγαλύτερη τάση ακυρώσεων σε σύγκριση με τα επιστημονικά συνέδρια. Πάντως η ανασφάλεια που επικρατεί φαίνεται να επιφέρει τροποποιήσεις και στις απαιτήσεις των πελατών, οι οποίοι ζητούν μεγαλύτερη ελαστικότητα στην πολιτική πληρωμών και ακυρώσεων και αυστηρότερη εφαρμογή υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Πηγή: kathimerini.gr