Από τον γκισέ στην τεχνητή νοημοσύνη οι τράπεζες
Οταν στα τέλη της δεκαετίας του 1970 ο Walter B. Wriston, πρώην CEO της Citigroup, είχε δηλώσει πως τα δεδομένα είναι περιουσιακό στοιχείο (data is an asset), κανείς ίσως δεν μπορούσε να προβλέψει τη διείσδυση της τεχνολογίας στον τραπεζικό τομέα και τις ριζικές αλλαγές που θα προκαλούσε στις τράπεζες.
Σήμερα, μερικές δεκαετίες μόλις μετά, η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence), η τεχνολογία blockchain (αποκεντρωμένη σειρά δεδομένων), το περιβάλλον cloud, οι νεοεισερχόμενοι τραπεζικοί παίκτες Fin Tech, τα Big Data, οι εταιρείες Big Tech και όλο το οικοσύστημα της τεχνολογίας έχουν διεισδύσει στην τραπεζική πρακτική, αλλάζοντας ριζικά τα δεδομένα και την τραπεζική εμπειρία. Ερωτήματα όπως ποιες μετοχές ανεβαίνουν όταν ένας τυφώνας της κατηγορίας 3 χτυπάει τη Φλόριντα ή ποιες μετοχές ανεβαίνουν όταν η Apple κυκλοφορήσει ένα νέο iPad, μπορούν σήμερα να απαντηθούν μέσα από την πλατφόρμα της Kensho, της μεγαλύτερης εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης, πληκτρολογώντας απλώς τα ερωτήματα.
Ο ψηφιακός… Μπάφετ
Ο αλγόριθμος της Kensho, που όχι τυχαία ονομάστηκε Warren παραπέμποντας στον Warren Buffet, επεξεργάζεται εκατομμύρια δεδομένα της αγοράς και είναι σε θέση να βρει τους συνδυασμούς και τους συσχετισμούς εκείνους που θα δώσουν σε κάποιον την απάντηση για τις επενδυτικές ευκαιρίες, μάλιστα σε πραγματικό χρόνο.
Μετά την εξαγορά το 2017 της Kensho από την S&P έκανε σαφές ότι η επιβίωση του χρηματοοικονομικού τομέα εξαρτάται από τον βαθμό ενσωμάτωσης των τεχνολογικών εξελίξεων και αυτό εξηγεί γιατί σήμερα ο τραπεζικός τομέας κυριαρχεί στις επενδύσεις στον τεχνολογικό τομέα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη φετινή σύνοδο της Citi για τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης (Citi EMEA Media Summit) που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου στα κεντρικά γραφεία της τράπεζας στο Λονδίνο, ο τραπεζικός τομέας κυριαρχεί στις επενδύσεις στον τεχνολογικό τομέα που απορροφούν το 8,7% των συνολικών τους εσόδων, έναντι 5,2% των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τομέα χρηματοοικονομικών και εμπορικών λύσεων παγκοσμίως της Citi, Naveed Sultan, οι δαπάνες των τραπεζών για υιοθέτηση της τεχνολογίας της τεχνητής νοημοσύνης, αναμένεται να εκτιναχθούν στα 7,5 δισ. δολάρια το 2019 από 1,9 δισ. δολάρια το 2016.
Οπως ανέφερε ο επικεφαλής του τομέα αναλύσεων της Citi, Ronit Ghose, οι τομείς των επενδύσεων και των πληρωμών αναμένεται να επηρεαστούν δραματικά από τους μεγάλους γίγαντες της τεχνολογίας (Big Tech) και τις επιχειρήσεις Fin Tech. Σύμφωνα με ανάλυση της Citi, οι μεγάλοι εδραιωμένοι τραπεζικοί οργανισμοί εκτιμάται ότι θα χάσουν πάνω από το ένα τρίτο των πληρωμών έως το 2025, καθώς παίκτες όπως η WeChat και η WhatsApp επενδύουν μεγάλα ποσά σε αυτό τον τομέα. Ανάλογες εκτιμώνται και οι απώλειες για τον τομέα του δανεισμού ιδιωτών και ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που σύμφωνα με έρευνα της Citi αποτελεί την πιο κερδοφόρα δραστηριότητα για τις τράπεζες παγκοσμίως, αλλά και την πιο ευάλωτη κατηγορία στη «διαταραχή» (disruption) που μπορεί να προκαλέσει η τεχνολογία.
Πέρυσι, περίπου το 20% των δαπανών της Citi αφορούσε δαπάνες τεχνολογίας και μεταφράζεται δε δαπάνες άνω των 8 δισ. δολαρίων. Κατά μέσον όρο, η Citi δρομολογεί καθημερινά δύο νέες υπηρεσίες ή λειτουργίες στην πλατφόρμα συναλλαγών της. Οι αγορές της Citi και οι επιχειρήσεις χρεογράφων κάνουν κάθε χρόνο 25.000 αναβαθμίσεις στα τεχνολογικά τους συστήματα και από την πλευρά των πληρωμών, η τράπεζα έχει αναπτύξει μια υποδομή που της επιτρέπει να επεξεργάζεται το ισοδύναμο του παγκόσμιου ΑΕΠ κάθε 26 ημέρες
Μόνο στις αγορές και στις υπηρεσίες κινητών αξιών απασχολούνται περισσότεροι από 10.000 επιστήμονες πληροφορικής παγκοσμίως, αριθμός μεγαλύτερος δηλαδή από αυτόν του αριθμού των υπαλλήλων που δουλεύουν στα λεγόμενα «μπροστινά» γραφεία. Το 2017 μέσω της εφαρμογής αλληλεπίδρασης (Application Programming Interface – API) έδωσε τη δυνατότητα στους πελάτες του κλάδου χρηματοοικονομικών και εμπορικών λύσεων να προγραμματίζουν απευθείας τις εφαρμογές μέσω των οποίων πραγματοποιούν συναλλαγές. Σήμερα υποστηρίζει την ενσωμάτωση βασισμένη στο API σε 98 χώρες.
Η Citi ήταν η πρώτη τράπεζα που ξεκίνησε, το 2013, τον επιταχυντή (accelerator) Fintech από το Τελ Αβίβ, ο οποίος από τότε έχει λάβει αιτήσεις άνω των 1.000 επιχειρήσεων και έχει υποστηρίξει επτά τάξεις – με πάνω από 70 επιχειρήσεις να αποφοιτούν από το πρόγραμμα τεσσάρων μηνών. Οι απόφοιτοι του Citi Accelerator έχουν συγκεντρώσει περισσότερα από 350 εκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια Ventures Capital μέχρι σήμερα.
Η Citi είναι ένας από τους μεγαλύτερους, πιο δραστήριους επενδυτές στον χώρο blockchain και στο πλαίσιο της ομάδας πελατών Institutional Client Group «τρέχει» περισσότερα από 25 έργα σχετιζόμενα με blockchain. Παράλληλα, έχει δρομολογήσει το CitiConnect για blockchain, μια νέα ολοκληρωμένη λύση πληρωμών που επιτρέπει την άμεση επεξεργασία πληρωμών, ενώ συμμετέχει στο Komgo, την πρώτη βιομηχανική πλατφόρμα blockchain για τη διακίνηση εμπορευμάτων.
Πηγή: kathimerini.gr