Αποτελέσματα ανά χώρα για τις πολυεθνικές ζητεί η Κομισιόν

Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα σχέδια για την πάταξη της φοροαποφυγής από τους διεθνούς βεληνεκούς κολοσσούς με δραστηριότητες στις χώρες–μέλη της Ε.Ε. Τα σχέδια βασίζονται στην υποχρέωση των εταιρειών να ανακοινώνουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα ανά χώρα, καθώς και συνολικά ως όμιλος, δηλαδή τον κύκλο εργασιών τους, τα προ φόρων κέρδη, τα φορολογήσιμα έσοδα, τον τελικώς καταβληθέντα φόρο και τα συνολικά κέρδη σε επίπεδο ομίλου. Η δημοσιοποίηση των προαναφερθέντων στοιχείων θα γίνεται στις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες όλων των χωρών όπου δραστηριοποιούνται οι πολυεθνικοί όμιλοι και διατηρούν και θυγατρικές. Στη συνέχεια θα ανταλλάσσονται και θα διασταυρώνονται. Λόγω ανησυχιών, που διατυπώθηκαν από τη Γερμανία και άλλες χώρες–μέλη της Ε.Ε. για πιθανή αποθάρρυνση ξένων επενδυτών, οι νέοι κανόνες θα ισχύουν υποχρεωτικά για ξένες επιχειρήσεις από το 2017.

Η παρουσίαση των προτάσεων θα γίνει σήμερα από τον αρμόδιο επίτροπο Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών και επίτροπο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βρετανίας, λόρδο Χιλ. Εκτιμάται ότι, αφ’ ης στιγμής λάβουν τη μορφή ευρωπαϊκών κανόνων, θα επηρεάσουν ομίλους με ετήσιες πωλήσεις 750 εκατ. ευρώ και άνω. Η ανακοίνωση των προτάσεων συμπίπτει με την ολοένα και αυστηρότερη διερεύνηση του καθεστώτος των διεθνών φορολογικών παραδείσων, το οποίο αποκαλύφθηκε έτι περαιτέρω με τη διαρροή των Panama Papers.

Ο επίτροπος Τζόναθαν Χιλ δήλωσε: «Πρόκειται για μία δέσμη κανόνων, οι οποίοι καταρτίστηκαν ύστερα από ενδελεχή σχεδιασμό, ενώ παράλληλα είναι και μεγαλόπνοοι όσον αφορά την επιδίωξη περισσότερης διαφάνειας στη φορολογία. Παρά το ότι η πρότασή μας για την ανά χώρα δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων δεν αποτελεί πρωτίστως απάντηση στην υπόθεση των Panama Papers, προφανώς και σχετίζεται άμεσα με αυτήν και με το έργο το οποίο έχει ήδη γίνει εκ μέρους της Κομισιόν στην πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής». Αξίζει να αναφερθεί πως οι κανόνες της ανά χώρα δημοσιοποίησης των οικονομικών αποτελεσμάτων ήδη ισχύουν για εξορυκτικούς ομίλους, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και χαρτοποιίες στην Ε.Ε.

Αντιπερισπασμός

Στο στόχαστρο θέτει τη φοροδιαφυγή ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, καταβάλλοντας συντονισμένες προσπάθειες για να αντισταθμίσει το πλήγμα της αξιοπιστίας του μετά τη διαρροή των εγγράφων Panama Papers. Οι αποκαλύψεις των τελευταίων θέλουν τον ίδιο και τον πατέρα του να έχουν τοποθετήσει κεφάλαια σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους. Ο κ. Κάμερον επιδιώκει να προωθήσει νομοθεσία η οποία θα καθιστά ποινικά κολάσιμη πράξη το να μην κατορθώνουν οι επιχειρήσεις να εμποδίζουν τους υπαλλήλους τους από το να συμβουλεύουν τους πελάτες τους σχετικά με το πώς θα αποφεύγουν να καταβάλλουν τους νόμιμους φόρους. Ηδη, βέβαια, έχουν ασκήσει δριμεία κριτική στους χειρισμούς του τόσο οι Εργατικοί της αντιπολίτευσης όσο και στελέχη του ίδιου του κόμματός του. Του προσάπτουν ότι δεν κινήθηκε όπως έπρεπε, προκειμένου να αμβλύνει τα ερωτήματα για τις υπεράκτιες επενδύσεις του. Η άμεση αλλά ανεπαρκής, όπως αποδείχθηκε, αντίδραση του Βρετανού πρωθυπουργού ήταν να δώσει στη δημοσιότητα τη φορολογική του δήλωση.

Πηγή: kathimerini.gr