Αποδέσμευση κατασχεμένων λογαριασμών εφόσον τηρείται η ρύθμιση εξόφλησης χρεών
Την προοδευτική αποδέσμευση των κατασχεμένων λογαριασμών από τον Ιανουάριο του 2019 σχεδιάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Το μέτρο αναμένεται να δώσει ανάσα σε χιλιάδες φορολογουμένους με ληξιπρόθεσμες οφειλές, για τις οποίες η εφορία έχει προχωρήσει στη δέσμευση και κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών τους. Το προσεχές διάστημα θα εκδοθεί απόφαση, η οποία θα προβλέπει τη μερική αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών τους αν είναι συνεπείς στις ρυθμίσεις στις οποίες έχουν υπαχθεί για την εξόφληση των οφειλών τους.
Ηδη οι σχετικές συζητήσεις με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών έχουν ολοκληρωθεί και το σχέδιο προβλέπει τη μερική αποδέσμευση των λογαριασμών όσο τηρείται η ρύθμιση εξόφλησης των οφειλών. Πιο συγκεκριμένα, για κάθε ποσό οφειλής που θα εξοφλεί ο φορολογούμενος βάσει της ρύθμισης θα αποδεσμεύεται από τον λογαριασμό του πολλαπλάσιο ποσό. Δηλαδή, ποσό που θα αντιστοιχεί στο διπλάσιο ή και τριπλάσιο του ύψους της μηνιαίας δόσης που θα εξοφλείται.
Ταυτόχρονα και με στόχο να σταματήσουν οι «τυφλές» και λανθασμένες κατασχέσεις, η ΑΑΔΕ προχωρεί μέχρι το τέλος του έτους στη διασύνδεση της φορολογικής διοίκησης με το ληξιαρχείο . Συγκεκριμένα, οι γάμοι, οι θάνατοι, οι απώλειες ταυτοτήτων θα δηλώνονται αυτόματα στην εφορία, χωρίς να απαιτείται η μετάβαση του φορολογουμένου σε αυτή όπως γίνεται σήμερα. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνεται άμεσα και η διαγραφή του θανόντος από τα μητρώα της εφορίας, θα διεκπεραιώνονται ταχύτερα θέματα κληρονομιών, ενώ ταυτόχρονα θα κλείνει ο ηλεκτρονικός λογαριασμός του θανόντος προκειμένου να αποφευχθούν και λαθροχειρίες. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα στοιχεία του Συνηγόρου του Πολίτη, η εφορία προχώρησε από το το 2015 έως και τον Μάιο του 2018 σε 4.850.000 κατασχέσεις, αρκετές εκ των οποίων αφορούσαν ανυποψίαστους κληρονόμους που δεν είχαν ιδέα για χρέη των θανόντων.
Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα που συμπεριλαμβάνεται στη σχετική έκθεση, σύμφωνα με την οποία μετά τον θάνατο ενός πολίτη οι συγγενείς του έσπευσαν να τον διαγράψουν από το φορολογικό μητρώο, όπως οφείλουν, όμως αργότερα ελήφθησαν εις βάρος τους μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης για οφειλές, με πολλές μάλιστα προσαυξήσεις, για τις οποίες δεν ενημερώθηκαν από τη ΔΟΥ κατά τη δήλωση του θανάτου.
Πηγή: kathimerini.gr