Αντισηπτικά και μάσκες παράγουν βιομηχανίες και οίκοι μόδας
Aπό ομίλους του κλάδου ειδών πολυτελείας και οίκους υψηλής ραπτικής, όπως οι Louis Vuitton, Balenciaga και Yves Saint Laurent, μέχρι τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες και τους τεχνολογικούς κολοσσούς, που προωθούν εργαλεία για τεστ κορωνοϊού, όλη η παραγωγική δραστηριότητα που παραμένει ενεργή μέσα στην πανδημία αποκτά «πολεμικό χαρακτήρα». Ακριβώς όπως στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο τα εργοστάσια δούλευαν για να καλύψουν τις ανάγκες των μαχών και των στρατιωτών, έτσι και τώρα οι εταιρείες, σε συνεργασία με τις εκάστοτε κυβερνήσεις, αλλάζουν άρδην μέρος ή το σύνολο της παραγωγής τους για να κατασκευάσουν μάσκες, ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό, αναπνευστήρες, γάντια και ποδιές γιατρών και νοσηλευτών/ριών. Η γερμανική κυβέρνηση, μάλιστα, απηύθυνε έκκληση στις εγχώριες αυτοκινητοβιομηχανίες να εξετάσουν το ενδεχόμενο να παράγουν αναπνευστήρες και άλλα αναγκαία υλικά, ώστε να αντεπεξέλθει η χώρα στην πανδημία.
Από τις κολεξιόν στις μάσκες
Ο γαλλικός όμιλος ειδών πολυτελείας Κering, λόγου χάριν, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται μεταξύ πολλών άλλων εμπορικών σημάτων και αυτά του Balenciaga και του Yves Saint Laurent, ανακοίνωσε χθες ότι θα τροποποιήσει την παραγωγή του στη Γαλλία, ώστε να κατασκευάζει χειρουργικές μάσκες. Αφ’ ης στιγμής λάβει την αναγκαία έγκριση από τις αρχές δημόσιας υγείας, θα αρχίσει να παράγει, ενώ στο μεσοδιάστημα δώρισε σε κλινικές και νοσοκομεία της Γαλλίας 3 εκατομμύρια μάσκες κινεζικής προέλευσης. Επίσης, ο οίκος Gucci, που επίσης ανήκει στον Κering, ζήτησε άδεια από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές να εγκριθεί η κατασκευή μασκών σε μονάδα του στην Ιταλία. Τα τελευταία στοιχεία, στο μεταξύ, για τη Γαλλία έδειχναν πάνω από 16.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 674 θανάτους μόλις μία εβδομάδα μετά την επιβολή γενικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Στο ίδιο μήκος κύματος, και μόλις ξέσπασαν τα μαζικά κρούσματα κορωνοϊού στη Γαλλία, ο όμιλος Louis Vuitton Moet Hennessy με τις πανάκριβες σαμπάνιες και τους οίκους μόδας άλλαξε την παραγωγή του για να παρασκευάζει αντισηπτικό χειρός εκεί όπου συνήθως παρήγαγε τα αρώματα και τα καλλυντικά με τα εμπορικά σήματα Christian Dior και Givenchy.
O ισπανικός κολοσσός ένδυσης Inditex, στον οποίο ανήκουν μεταξύ άλλων τα σήματα Zara, Bershka και Pull & Bear, ανακοίνωσε ότι σε αυτή τη φάση θα δωρίσει έως και 300.000 χειρουργικές μάσκες στα ισπανικά νοσοκομεία, που δίνουν μάχη με τα ολοένα αυξανόμενα κρούσματα και τους εκατοντάδες θανάτους ημερησίως. Επίσης, θα επιδιώξει τα εργοστάσια ενδυμάτων του να φτιάχνουν ιατρικές ποδιές και ρόμπες για ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και ασθενείς. Οπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Boomberg, σε ορισμένα ισπανικά νοσοκομεία, γιατροί αναγκάστηκαν να προστατεύσουν τα χέρια τους με σακούλες σκουπιδιών λόγω έλλειψης κατάλληλου εξοπλισμού. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε πως η κυβέρνηση συνεργάζεται με εισηγμένες εταιρείες, όπως η ναυπηγοκατασκευαστική Navantia και η αεροναυπηγική Airbus, για να κατασκευάσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα ιατρικό εξοπλισμό, όπως αναπνευστήρες για ΜΕΘ.
Στην περίπτωση της Γερμανίας, η κυβέρνηση ζητεί από τις αυτοκινητοβιομηχανίες να εξετάσουν εάν μπορούν να κατασκευάζουν αναπνευστήρες και μάσκες και άλλον εξοπλισμό, ώστε να λύσουν το πρόβλημα των τεράστιων ελλείψεων σε αυτά τα ζωτικά υλικά. Η Volkswagen δηλώνει ότι δεν γνωρίζει τον συγκεκριμένο κλάδο, αλλά μόλις λάβει τις αναγκαίες πληροφορίες θα είναι έτοιμη να κατασκευάζει ιατρικό εξοπλισμό. Σε αντίστοιχες αποφάσεις οδηγούνται και οι Ferrari και Fiat Chrysler στην Iταλία, καθώς και η General Motors στις ΗΠΑ, ενώ η Google κατασκευάζει δύο διαφορετικούς ιστοτόπους, ώστε ο ένας να ενημερώνει το κοινό και ο άλλος μέσω ειδικού ερωτηματολογίου να το καθοδηγεί εάν θα κάνει τεστ κορωνοϊού ή όχι.
Πηγή: kathimerini.gr