Αντιδράσεις κατοίκων της Πράγας προκαλούν οι τουριστικές μισθώσεις
Οι κάτοικοι της Πράγας κατηγορούν την Airbnb και αντίστοιχες εταιρείες, που προσφέρουν βραχυπρόθεσμη διαμονή, για τη μεγάλη αύξηση του κόστους διαβίωσης και στέγασης και κινητοποιούν τους πολιτικούς τους να επιβάλουν αυστηρούς περιορισμούς στις τουριστικές μισθώσεις. Στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου οι κάτοικοι της τσεχικής πρωτεύουσας απαίτησαν αυστηρότερη εποπτεία των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων και νομοθετικούς περιορισμούς στις δράσεις της Airbnb. Οι υποψήφιοι των εκλογών δεσμεύθηκαν να αυξήσουν τη φορολογία στα προσφερόμενα διαμερίσματα, να επιβάλουν περιορισμούς στη διάθεση διαμερισμάτων μέσω Airbnb και να θέσουν ετήσιο όριο στον αριθμό των διανυκτερεύσεων, που μπορεί ένα διαμέρισμα να ενοικιαστεί. «Σε μερικά χρόνια μπορεί να μην υπάρχουν πολλοί ντόπιοι στο κέντρο της πόλης» αναφέρει στο Bloomberg ο Ιβάν Σόλιλ, μέλος του περιφερειακού συμβουλίου.
Οι κάτοικοι της Πράγας είδαν τα ενοίκια να αυξάνονται κατά 50% από το 2013 και να γίνονται 11 φορές υψηλότερα από τον μέσο μισθό στην Τσεχία, η μεγαλύτερα διαφορά μισθού και ενοικίου στην Ευρώπη. Διαμαρτύρονται επιπλέον για την ηχορρύπανση κατά τους μήνες τουριστικής αιχμής και την αλλαγή του χαρακτήρα της παλιάς πόλης της Πράγας, διάσημη για τα γοτθικά χαρακτηριστικά των κτιρίων της και το ξακουστό αστρονομικό ρολόι, και ρίχνουν την ευθύνη στην Airbnb. Στην παλιά πόλη της άλλοτε άχαρης τσεχικής πρωτεύουσας, το ένα τέταρτο των διαμερισμάτων προσφέρεται μέσω Airbnb. Η αύξηση των τουριστών στο κέντρο πολλαπλασίασε επίσης τα κέντρα διασκέδασης και τις καφετέριες, που συμβάλλουν στην και την αλλαγή του τοπίου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεδρίαση του Οκτωβρίου πρότεινε μέτρα, ώστε εταιρείες αντίστοιχες της Airbnb να υποχρεώνονται σε φορολόγηση των εσόδων τους από τις ενοικιάσεις. Αλλα μέτρα που πρότεινε είναι η αντίστοιχη φορολόγηση με τα ξενοδοχεία και η δημοσίευση δεδομένων, όπως το πόσο συχνά ενοικιάζεται κάποιο διαμέρισμα. Σε περίπτωση που εφαρμόζονταν τέτοιου είδους περιορισμοί θα μειωνόταν η ζήτηση και θα ανέβαιναν η τιμές, σύμφωνα με εκτίμηση του Τζέικουμπ Στάνισλαβ, διευθυντή στην CBRE, συμβουλευτική ακίνητης περιουσίας. Η Γαλλία, η Ολλανδία και η Γερμανία, χώρες οι οποίες επίσης αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα, έχουν ήδη κάνει τα πρώτα βήματα για τον περιορισμό της βραχυπρόθεσμης διαμονής. Στο Αμστερνταμ το ετήσιο όριο ενοικίασης μέσω Airbnb είναι 30 διανυκτερεύσεις και στο Βερολίνο οι ιδιοκτήτες που ενοικιάζουν περισσότερο από το μισό διαμέρισμα χρειάζονται ειδική άδεια. Σαν αντίλογο, η Airbnb ισχυρίζεται ότι κάθε νομοθετικός περιορισμός είναι ευπρόσδεκτος και ότι οι υπηρεσίες που προσφέρει έχουν μόνο βοηθήσει στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Ενδεικτικά, η ίδια και αντίστοιχες εταιρείες συνεισφέρουν 5 δισ. δολάρια ετησίως στην τσεχική οικονομία, ενώ οι τουρίστες που φιλοξενούν ξοδεύουν 389 εκατομμύρια δολάρια σε γεύματα, διαμονή και άλλες υπηρεσίες της Τσεχίας, σύμφωνα με το Bloomberg. Η Πράγα αναδείχθηκε σε πέμπτο πιο δημοφιλή προορισμό της Ευρώπης, φιλοξενώντας το 2017 7,7 εκατομμύρια τουρίστες, το ένα δέκατο των οποίων επέλεξε να μείνει σε ένα από 14.000 ιδιωτικά διαμερίσματα που προσφέρει η Airbnb. «Η διάθεση διαμερισμάτων στην Airbnb επηρεάζει θετικά την Πράγα και μπορεί να αποτελέσει λύση σε δοκιμασίες» όπως την έλλειψη διαθεσιμότητας δωματίων σε περιόδους αιχμής, είχε δηλώσει η εταιρεία τον Σεπτέμβριο.
Πηγή: kathimerini.gr