Αναβολή έκδοσης 7ετούς ομολόγου μέχρι να ηρεμήσουν οι αγορές
Αναβολή της προγραμματισμένης για χθες εξόδου στις αγορές, με την έκδοση 7ετούς ομολόγου, αποφάσισαν τελικώς το υπουργείο Οικονομικών και ο ΟΔΔΗΧ, μετά το προχθεσινό μίνι κραχ στη Γουόλ Στριτ και τη γενικότερη αναταραχή στις αγορές.
Σύμφωνα με πηγές από την αγορά ομολόγων, η επιλογή να προχωρήσει η έκδοση το ταχύτερο δυνατόν παραμένει, αλλά κρίθηκε σώφρον να μην επιχειρηθεί αυτή σε μια δύσκολη συγκυρία, όπως η χθεσινή, «κόντρα στον τυφώνα».
Πάντως, ο «τυφώνας» των αγορών δεν επηρέασε με τον ίδιο τρόπο τα ομόλογα όλων των χωρών. Τα «ασφαλή καταφύγια» είδαν τις αποδόσεις των τίτλων τους να υποχωρούν, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν σε αυτές. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς τίτλου υποχώρησε κατά 7 μονάδες στο 0,671%. Αντίθετα, οι τίτλοι χωρών με μεγαλύτερα προβλήματα, όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα δέχθηκαν πιέσεις. Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου αυξήθηκε στο 3,72% από 3,69% τη Δευτέρα και 3,65% την Παρασκευή. Στο πενταετές ομόλογο, η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,93% από 2,87% τη Δευτέρα και 2,79% την Παρασκευή. Στο διετές διαμορφώθηκε στο 1,29% απο 1,28% χθες και την Παρασκευή.
Αντίστοιχα, επηρεάστηκαν οι αποφάσεις των Αρχών όσων χωρών είχαν προγραμματίσει για χθες νέες εκδόσεις. Φινλανδία, Αυστρία και Βρετανία, χώρες με υψηλή πιστοληπτική ικανότητα, προχώρησαν κανονικά και χωρίς προβλήματα στις εκδόσεις που είχαν προγραμματίσει, ενώ και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας έκανε το ίδιο. Η Φινλανδία χτύπησε «φλέβα χρυσού», επιλέγοντας τη χθεσινή μέρα για να βγει στις αγορές, σχολίαζε οικονομολόγος, μετά την υποβολή προσφορών 12 δισ. ευρώ για τίτλο 16 ετών που εξέδωσε η χώρα, με στόχο την άντληση 3 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, η Βρετανία, έλαβε παραγγελίες 16 δισ. λιρών για τίτλο 2,75 δισ. λιρών που λήγει το 2048.
Αντίθετα, χώρες όπως η Ελλάδα αλλά και το Βέλγιο προτίμησαν να κινηθούν συντηρητικά και να αποφύγουν τον κίνδυνο υψηλού κόστους δανεισμού. Συνολικά, σύμφωνα με πληροφορίες, 7 χώρες δεν προχώρησαν σε προγραμματισμένες εκδόσεις.
Η χθεσινή εξέλιξη, με την αναβολή της έκδοσης του ελληνικού τίτλου, αποτελεί μια πρόγευση του επισφαλούς περιβάλλοντος στο οποίο πρόκειται να κινηθεί η χώρα μετά το τέλος του μνημονίου. Δεδομένης της ασθενούς θέσης της οικονομίας της, όπως αυτή αντικατοπτρίζεται στη χαμηλή πιστοληπτική της διαβάθμιση, οι κίνδυνοι είναι σαφώς μεγαλύτεροι σε σχέση με άλλες χώρες. Γίνεται έτσι φανερό γιατί οι πιστωτές αναζητούν ασφαλιστικές δικλίδες μέσω ενός μεταμνημονιακού πλαισίου δεσμεύσεων και επιτήρησης της χώρας, θολώνοντας το σενάριο της καθαρής εξόδου.
Το σχέδιο δεν αλλάζει
Πάντως, πληροφορίες από πηγές της αγοράς ομολόγων αναφέρουν ότι ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών δεν έχει αλλάξει –άλλωστε, ο ΟΔΔΗΧ δεν είχε επισήμως ανακοινώσει ότι επρόκειτο να ανοίξει χθες βιβλίο προσφορών– και η έκδοση θα προχωρήσει μόλις ηρεμήσουν οι συνθήκες. Στην ανάλυση που κάνει το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το μίνι κραχ στη Γουόλ Στριτ υπήρξε αποτέλεσμα των ανησυχιών για άνοδο του πληθωρισμού, κάτι που προοιωνίζεται αντίστοιχη άνοδο των επιτοκίων και των αποδόσεων των ομολόγων, αλλά και της υπερβολικής αύξησης των τιμών των μετοχών του αμερικανικού χρηματιστηρίου. Προκειμένου να στραφούν σε ασφαλή καταφύγια, οι επενδυτές πώλησαν πιο επισφαλείς τίτλους, ενώ στην περίπτωση της Ελλάδας επωφελήθηκαν από τα κέρδη 25% από τον περασμένο Νοέμβριο. Πάντως, οι σημερινές συνθήκες δεν έχουν σχέση με τη μεγάλη κρίση του 2008, αναφέρει η ανάλυση του υπουργείου Οικονομικών, που φέρεται έτοιμο να προχωρήσει στην έκδοση αμέσως μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Σύμφωνα με αναλυτές που μίλησαν χθες στο πρακτορείο Reuters, εξάλλου, μπορεί βραχυπρόθεσμα οι επενδυτές να εξακολουθήσουν να αγοράζουν ομόλογα χωρών με υψηλή πιστοληπτική διαβάθμιση, αλλά μακροπρόθεσμα, το ξεπούλημα ομολόγων θα συνεχιστεί, επειδή η ανάπτυξη είναι ισχυρή, ο πληθωρισμός ενισχύεται και οι κεντρικές τράπεζες οδεύουν προς την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής.
Η «ταυτότητα» της ελληνικής έκδοσης
Σύμφωνα με την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο ΦΕΚ, η έκδοση θα είναι κοινοπρακτική, σταθερού επιτοκίου, όπως αυτό θα προκύψει από το βιβλίο προσφορών, διάρκειας 7 ετών. Η ονομαστική αξία των ομολόγων θα είναι 1.000 ευρώ και κατά την ημερομηνία έκδοσής τους θα διατεθούν στην τιμή διάθεσης που θα προκύψει από το βιβλίο προσφορών. Για την έκδοση θα δοθεί προμήθεια έως 3 εκατ. ευρώ, η οποία θα παρακρατηθεί από τις προσόδους της έκδοσης. Το ελληνικό Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα να αυξάνει το ποσό της έκδοσης, εκδίδοντας ομόλογα της ίδιας έκδοσης με δημοπρασία, κοινοπραξία ή όποιο τρόπο διάθεσης επιθυμεί. Τα ομόλογα είναι διαπραγματεύσιμα στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά τίτλων (ΗΔΑΤ) και στη διατραπεζική αγορά.
Πηγή: kathimerini.gr