Αλλαγή σελίδας στις σχέσεις ΗΠΑ – Ε.Ε.
Tη μακροχρόνια διαμάχη για τις κρατικές επιδοτήσεις των εταιρειών Boeing και Airbus αποφάσισαν να επιλύσουν ΗΠΑ και Ε.Ε., αναστέλλοντας τους εκατέρωθεν δασμούς για πέντε χρόνια. Οπως αναφέρει δημοσίευμα της Deutsche Welle, στη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο για ένα νέο κεφάλαιο στις εμπορικές σχέσεις Ε.Ε. – ΗΠΑ, μακριά από τις δικαστικές αίθουσες, ενώ η εκπρόσωπος των ΗΠΑ σε θέματα εμπορίου, Κάθριν Τάι, ανέφερε ότι και οι δύο πλευρές συμφώνησαν κατ’ αρχήν σε μια πενταετή συμφωνία αναστολής των τιμωρητικών δασμών, που επέβαλλε η μια πλευρά στην άλλη μέχρι σήμερα. Οπως αναφέρει η D.W., στόχος του νέου Αμερικανού προέδρου είναι να τερματίσει την εμπορική διαμάχη με την Ε.Ε. και να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τις Βρυξέλλες, που κλυδωνίστηκαν έντονα την περίοδο του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ. «Αντί να βρισκόμαστε σε διαμάχη με έναν από τους στενότερους συμμάχους μας, βρισκόμαστε τελικά μαζί απέναντι σε μια κοινή απειλή» ανέφερε η κυρία Τάι. Αυτή η «κοινή απειλή» δεν είναι άλλη από την Κίνα και τις εμπορικές πρακτικές της. Μάλιστα, από την πλευρά του Λευκού Οίκου ανακοινώθηκε η σύσταση κοινού συμβουλίου για θέματα τεχνολογίας και εμπορίου, το οποίο μεταξύ άλλων θα συντονίζει δράσεις που αφορούν τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, της βιοτεχνολογίας αλλά και τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.
Από την πλευρά του, σύμφωνα με την DW, ο διευθυντής πωλήσεων της Airbus, Κρίστιαν Σέρερ, δήλωσε στο πλαίσιο συνεδρίου ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία κατασκευής αεροσκαφών βλέπει θετικά τη νέα συμφωνία. Οπως ανέφερε, οι αμερικανικοί δασμοί επιβλήθηκαν σε μια περίοδο που η ανταγωνίστρια εταιρεία Boeing αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα, εξαιτίας των δύο αεροπορικών τραγωδιών με το μοντέλο 737 Μax.
Γενικά, οι εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ – Ε.Ε. επιδεινώθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ. Επειτα από απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, σύμφωνα με τον οποίο η Ε.Ε. δεν είχε σταματήσει να παρέχει αμφιλεγόμενες κρατικές επιχορηγήσεις στην Airbus, οι ΗΠΑ επέβαλαν το 2019 στην Ε.Ε. δασμούς ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αργότερα, τον Νοέμβριο του 2020 η Ε.Ε. απάντησε με τιμωρητικούς δασμούς ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, η επιβολή δασμών δεν άφησε ανεπηρέαστους και άλλους κλάδους της οικονομίας. Για παράδειγμα, σύμφωνα με την DW, οι γαλλικές εξαγωγές κρασιών και γαλακτοκομικών προϊόντων επλήγησαν σημαντικά από αυτόν τον πόλεμο των δασμών. Ετσι, την «ανακωχή» χαιρέτισε από την πλευρά της και η Γαλλία. Μάλιστα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ έκανε λόγο για μια «καλή συμφωνία» στη μακροχρόνια διαμάχη Airbus – Boeing.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η συμφωνία αποτελεί αλλαγή σελίδας από μια διαμάχη-κλειδί για τον «εμπορικό πόλεμο» του τέως προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ανοίγει τον δρόμο της διατλαντικής συνεργασίας και σε ζητήματα κρατικών ενισχύσεων, την ώρα που η Κίνα φιλοδοξεί να απειλήσει το ολιγοπώλιο των Boeing – Airbus στην κατασκευή πολιτικών αεροσκαφών. Η συμφωνία έλαβε ώθηση από τη γνώση των επιτελείων σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον ότι η κινεζική κατασκευαστική Commercial Aircraft Corp., γνωστή ως Comac, αναμένεται να έχει καταστεί αξιόμαχος ανταγωνιστής των δύο εταιρειών μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 2020.
Πηγή: kathimerini.gr