Ακριβότερο το χοιρινό κρέας, κερδισμένοι οι Ευρωπαίοι παραγωγοί
Σημαντική μείωση της παραγωγής χοιρινού κρέατος για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια προβλέπει ο παγκόσμιος οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) το 2019, εξαιτίας της αφρικανικής πανώλης των χοίρων που πλήττει την Κίνα, τη μεγαλύτερη παραγωγό χοιρινού παγκοσμίως. Ως αποτέλεσμα, προβλέπεται η αύξηση της τιμής του χοιρινού, η άνοδος της ζήτησης πουλερικών και βοοειδών, ενώ αναμένεται να ευνοηθεί εξ αυτού ο αγροτικός κλάδος στην Ευρώπη.
Οι εισαγωγές χοιρινού κρέατος προβλέπεται πως θα αυξηθούν παγκοσμίως έως και 26% και εξαιτίας της περιορισμένης προσφοράς αναμένεται σημαντική αύξηση της τιμής του παγκοσμίως, σύμφωνα με τον FAO. Προκειμένου να αντισταθμιστεί το αυξημένο κόστος του χοιρινού, αναμένεται αύξηση και στη ζήτηση άλλων κρεάτων, κατά κύριο λόγο των πουλερικών, σύμφωνα με τον FAO.
Η μείωση της κινεζικής παραγωγής χοίρων αναμένεται να προκαλέσει τη μείωση της ζήτησης σιτηρών, ελαιούχων σπόρων και σόγιας, που αποτελούν τροφή για χοίρους. Προβλέπεται επίσης μείωση στις τιμές της τροφής τους. Η Κίνα πραγματοποιεί τα δύο τρίτα των εισαγωγών σόγιας παγκοσμίως, με τη μισή περίπου ποσότητα να προορίζεται για τροφή χοίρων. Ωστόσο, ήδη έχουν μειωθεί σημαντικά οι εισαγωγές στην Κίνα, εξαιτίας του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ.
Η αποδυνάμωση του μεγαλύτερου παραγωγού χοιρινού κρέατος σε συνδυασμό με τη μείωση του κόστους για τροφή των χοίρων πρόκειται να ευνοείσουν ιδιαίτερα τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς παραγωγούς χοιρινού, που έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν γρήγορα την προσφορά και τις εξαγωγές.
Η επιδημία της αφρικανικής πανώλης των χοίρων υπολογίζεται πως θα αφανίσει σχεδόν το 20% αυτών στην Κίνα, όπου εκτρέφονται οι μισοί χοίροι παγκοσμίως. Περιστατικά πανώλης σημειώθηκαν και στο Βιετνάμ, το οποίο αποτελεί επίσης μεγάλο παραγωγό χοιρινού κρέατος, καθώς και σε γειτονικές χώρες.
Συνολική μείωση στις τιμές των εισαγόμενων τροφίμων προβλέπει επίσης ο FAO, η οποία πρόκειται να ευνοήσει τις ανεπτυγμένες χώρες, αλλά να επιβαρύνει τις φτωχότερες της υποσαχάριας Αφρικής, των οποίων το νόμισμα υποτιμάται σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο. Το κόστος των εισαγόμενων τροφίμων υπολογίζεται πως θα μειωθεί κατά 2,5% στα 1,47 τρισ. δολάρια το 2019, σύμφωνα με τον FAO. Αναμένεται σημαντική πτώση στην τιμή του καφέ, του τσαγιού, του κακάο και των μπαχαρικών, ενώ σχετικά σταθερό πρόκειται να μείνει διεθνώς το κόστος της ζάχαρης και των δημητριακών. Οι φτωχότερες χώρες προβλέπεται πως θα ευνοηθούν μόνον από τη μείωση της τιμής στα φυτικά έλαια, ενός προϊόντος που εισάγουν σε μεγάλο βαθμό.
Πηγή: kathimerini.gr