Αδεια ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους γονείς
Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η οποία θα υπογραφεί άμεσα, αναμένεται να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα χορήγησης άδειας ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους γονείς τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι έχουν παιδιά ηλικίας έως 15 ετών.
Με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αναστολή λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των παιδικών σταθμών, για τις επόμενες 14 ημέρες, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Εσωτερικών μετρούσαν έως αργά χθες το βράδυ τα πιθανά σενάρια μιας ισόρροπης κάλυψης του σχετικού δημοσιονομικού κόστους. Βάσει του κεντρικού σχεδιασμού, η λύση αναζητείται στην εφαρμογή ενός μεικτού συστήματος, σύμφωνα με το οποίο ένα μέρος (μικρό) της άδειας θα καλύπτεται από την κανονική άδεια που δικαιούται κάθε εργαζόμενος. Ενα άλλο μέρος θα επιβαρύνει τον εργοδότη και το κράτος.
Στα πιθανά σενάρια εξετάζεται οι ημέρες της άδειας σε δημόσιο ή και ιδιωτικό τομέα να ανέρχονται αρχικά σε 15. Χρήση του μέτρου θα μπορούν να κάνουν σπονδυλωτά και οι δύο γονείς, ανάλογα με το πού εργάζονται (σε δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα) και το εάν η φύση της εργασίας τους επιτρέπει την τηλεργασία. Παράλληλα, τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών αναμένεται να προωθήσουν, όπου είναι εφικτό, την εργασία με ευέλικτο ωράριο ή και την εργασία από το σπίτι, για την αποφυγή μετάδοσης του ιού στους χώρους εργασίας και τον συγχρωτισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες, οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος συμφώνησαν επίσης ότι το κράτος θα συνδράμει και θα στηρίξει επιχειρήσεις, εργαζομένους και θέσεις εργασίας. Τα σχετικά μέτρα θα είναι επιπλέον εκείνων που έχουν αποφασιστεί για συγκεκριμένες περιοχές και αναμένεται να ανακοινωθούν σε δεύτερη φάση. Σήμερα, αναμένονται οι ανακοινώσεις για τους εργαζόμενους γονείς, με παιδιά ηλικίας έως 15 ετών, ενώ έχει προγραμματιστεί και σύσκεψη των συναρμόδιων υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, για τη στήριξη των επιχειρήσεων.
Ανοιχτό ωστόσο παραμένει το θέμα της μισθοδοσίας των υπαλλήλων των επιχειρήσεων που έκλεισαν ή ενδεχομένως θα αναγκαστούν να κλείσουν στο μέλλον. Ειδικά για τους δασκάλους και καθηγητές, σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, με τη συμμετοχή της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως. Για τον ιδιωτικό τομέα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Εργασίας με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των εργοδοτικών φορέων και της ΓΣΕΕ, συζητήθηκε το ενδεχόμενο ενεργοποίησης διάταξης που προβλέπει την καταβολή εφάπαξ επιδόματος ύψους 718 ευρώ για 45 ημέρες σε εργαζομένους των οποίων οι επιχειρήσεις κλείνουν λόγω ανωτέρας βίας. Το έκτακτο αυτό επίδομα έχει δοθεί μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και των εργοδοτών παρουσίασαν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στους χώρους εργασίας. Πρόκειται για προτάσεις που, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, θα αποτελέσουν αντικείμενο επεξεργασίας ενόψει της δεύτερης δέσμης μέτρων που αναμένεται να λάβει και να ανακοινώσει η κυβέρνηση.
Να σημειωθεί ότι ήδη οι εργοδοτικές οργανώσεις έχουν ταχθεί υπέρ της ευέλικτης λειτουργίας των επιχειρήσεων, ανάλογα με τις ανάγκες τους, ενώ τα συνδικάτα ζητούν τη λήψη μέτρων για την προστασία τόσο της υγείας του προσωπικού όσο και των εργασιακών δικαιωμάτων, επικαλούμενα καταγγελίες εργαζομένων σε διάφορες περιοχές της χώρας σχετικά με τη μισθοδοσία, τις άδειες και τον χρόνο εργασίας, με αφορμή την εξάπλωση της νόσου.
Να σημειωθεί τέλος ότι προωθείται σχέδιο για τρίμηνη παράταση –έως το τέλος Ιουνίου– σε συντάξεις, επιδόματα και ασφαλιστική ικανότητα δικαιούχων με αναπηρία, καθώς ο Ιατρικός Σύλλογος έχει ζητήσει να μη λειτουργήσουν οι ειδικές επιτροπές αξιολόγησης των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας, όπου συνωστίζονται άτομα ευπαθών κατηγοριών.
Πηγή: kathimerini.gr