7 από τις 10 μεγαλύτερες οικονομίες θα είναι αναδυόμενες το 2030

Μέσα στα επόμενα έντεκα χρόνια οι επτά από τις δέκα μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα είναι πιθανότατα αναδυόμενες, με τον ρόλο της Ευρώπης να περιορίζεται δραστικότατα. Πρώτη και ισχυρότερη σε παγκόσμια κλίμακα θα είναι ήδη από το 2020 η Κίνα, εξοστρακίζοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις της εταιρείας Standard Chartered. Στην έρευνά της η βρετανική πολυεθνική εταιρεία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών χρησιμοποιεί ως κριτήριο την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης και το ονομαστικό ΑΕΠ. Η ισοτιμία αγοραστικής δύναμης στηρίζεται στην οικονομική θεωρία, η οποία συγκρίνει τα νομίσματα διαφορετικών χωρών με εργαλείο ένα «καλάθι» βασικών αγαθών. Σύμφωνα με την προσέγγιση αυτή, δύο νομίσματα βρίσκονται σε ισοτιμία, όταν ένα «καλάθι» αγαθών κοστίζει και στις αντίστοιχες δύο χώρες το ίδιο.

Αφίξεις

Ενισχυμένη θα είναι και η θέση της Ινδίας, η οποία προβλέπεται να ξεπεράσει σε μέγεθος την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών το 2030. Μία επίσης αξιοσημείωτη αλλαγή είναι και το ότι η Ινδονησία θα συγκαταλέγεται στην πρώτη πεντάδα των μεγάλων οικονομιών. Είναι ενδιαφέρον να εξετάσει κανείς την πορεία των κάποτε θεωρούμενων ισχυρών οικονομιών στα τελευταία σχεδόν 30 χρόνια και την προβλεπόμενη εξέλιξή τους στα επόμενα δέκα.

Το 1990 στην πρώτη πεντάδα συναντάμε τις ανεπτυγμένες οικονομίες, όπως των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Κίνας, ενώ μία δεκαετία αργότερα, το 2000, η Κίνα από την πέμπτη βρίσκεται στη δεύτερη θέση, όπως και το 2010. Η δε Ιταλία όπως και η Γαλλία έως το 2020 δεν αναμένεται να ανήκουν στη δεκάδα των ισχυρών οικονομιών. Η μόνη ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία σταθερά παραμένει και θα παραμείνει στην πρώτη δεκάδα των ισχυρών, είναι αυτή της Γερμανίας. Οπως αναφέρεται στην έκθεση της Standard Chartered, το γεγονός ότι τα μεγάλα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) ολοκληρώθηκαν, ίσως δημιουργήσει εντονότερες πιέσεις στις οικονομίες, ώστε να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις και να αναζωογονήσουν τη ζήτηση.

Σε διεθνή κλίμακα η εξέλιξη της μεσαίας τάξης βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης, καθώς προβλέπεται ότι μέχρι το 2020 η πλειονότητα των ανθρώπων στη γη θα ανήκουν σε αυτή. Αυτό οφείλεται στην ολοένα και μεγαλύτερη αστικοποίηση καθώς και στην άνοδο του μορφωτικού επιπέδου. Εν τω μεταξύ, η εξέλιξη αυτή δυνητικά θα αντισταθμίσει τη ραγδαία γήρανση του πληθυσμού σε πολλές οικονομίες, της κινεζικής συμπεριλαμβανομένης. Οσο περισσότερο μορφώνονται οι άνθρωποι, τόσο μαζικότερα μπαίνουν στην αγορά εργασίας, ζητώντας υψηλότερες αποδοχές και καταβάλλοντας εισφορές στο σύστημα ασφάλισης και συνταξιοδότησης. Οι χώρες στη Νότια Ασία και τη Μέση Ανατολή για κάποια χρόνια θα επωφελούνται από το λεγόμενο «δημογραφικό μέρισμα», δηλαδή την περίοδο κατά την οποία μειώνεται η γονιμότητα, ενώ η υγεία και η μακροβιότητα βελτιώνονται, ενισχύοντας την αναλογία μεταξύ όσων βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία και όσων είναι παιδιά ή ηλικιωμένοι.

Οι προβλέψεις

Ειδικότερα, όπως παρατηρεί η ομάδα των ερευνητών της Standard Chartered με επικεφαλής τον Ντέιβιντ Μαν, «οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις μας στηρίζονται στη βασική αρχή ότι το μερίδιο των χωρών στο παγκόσμιο ΑΕΠ σταδιακά θα συγκλίνει με το μερίδιό τους στον παγκόσμιο πληθυσμό χάρις στη σύγκλιση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ μεταξύ ανεπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομιών». Η τάση ανάπτυξης της Ινδίας προβλέπεται να επιταχυνθεί στο 7,8% έως το 2020, ενώ η οικονομία της Κίνας θα επιβραδυνθεί στο 5% και λόγω μεγέθους. Συνολικά, όπως υπολογίζουν οι ερευνητές της Standard Chartered, το μερίδιο της Ασίας στο παγκόσμιο ΑΕΠ διογκώνεται σταθερά από το μόλις 20% το 2010 στο 28% πέρυσι, ενώ το 2030 θα φθάσει το 35%. Τότε, όπως προσθέτουν οι ίδιες πηγές, θα συμβαδίσει με το μερίδιο το οποίο αντιπροσωπεύουν η Ευρωζώνη και οι ΗΠΑ συνδυαστικά στο διεθνές ΑΕΠ.

Πηγή: kathimerini.gr