Επιβραδύνθηκε η ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας
Απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα για τη ρωσική οικονομία και εμφανίζουν ανάπτυξη κατώτερη των προσδοκιών το τρίτο τρίμηνο του έτους. Δεδομένου ότι έχουν αυξηθεί φέτος τα έσοδα από το πετρέλαιο, οικονομικοί αναλυτές επιρρίπτουν την ευθύνη στην πολιτική του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
Σύμφωνα με στοιχεία της ρωσικής στατιστικής υπηρεσίας, το τρίτο τρίμηνο η οικονομία αυξήθηκε μόλις κατά 1,3% όταν οι προβλέψεις οικονομολόγων μιλούσαν για ανάπτυξη 1,4%. Το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, το ρωσικό ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 1,9%. Τα στοιχεία απογοητεύουν, όμως, καθώς τον Μάιο μετά την επανεκλογή του στην προεδρία της Ρωσίας, ο Πούτιν υποσχέθηκε πως η ανάπτυξη θα υπερβεί τον παγκόσμιο μέσο όρο του 3,7%. Το υπουργείο Οικονομικών απέδωσε τα απογοητευτικά στοιχεία στην υποχώρηση του νομίσματος αλλά και στην εντεινόμενη αβεβαιότητα που καλλιεργεί το ενδεχόμενο νέων οικονομικών κυρώσεων. Μιλώντας στο Bloomberg, η Ελίνα Ριμπάκοβα, στέλεχος του Ινστιτούτου Bruegel τις Βρυξέλλες, τονίζει πως «η ανάπτυξη έπρεπε να ήταν υψηλότερη, αλλά στη Ρωσία προετοιμάζονται για πλήρη οικονομική απομόνωση» και διευκρινίζει πως «έχουν σχεδόν μηδενίσει την εξάρτησή τους από τον εξωτερικό δανεισμό». Η Ρωσία αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει η Ουάσιγκτον σε νέο γύρο οικονομικών κυρώσεων εναντίον της. Από το καλοκαίρι το Κογκρέσο εξετάζει προτάσεις για επιβολή περιορισμών στη δραστηριότητα των σημαντικότερων ρωσικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της Sberbank, αλλά και για απαγόρευση των αγορών ομολόγων του ρωσικού δημοσίου.
Οι ρωσικές αρχές έχουν, έτσι, εφαρμόσει σειρά μέτρων που στοχεύει στην περιφρούρηση της ρωσικής οικονομίας από τις κυρώσεις των ΗΠΑ. Οπως τονίζει η Ριμπάκοβα, φέτος έχουν αυξηθεί τα έσοδα της χώρας από το πετρέλαιο και η Ρωσία είναι η μοναδική αναδυόμενη αγορά που εμφανίζει διπλό πλεόνασμα: δημοσιονομικό και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Το πρόβλημα έχει μετατοπιστεί στους καταναλωτές. Το ρούβλι έχει υποχωρήσει κατά 15% φέτος και έχει επιταχυνθεί ο πληθωρισμός. Θα επιβαρυνθούν περαιτέρω το επόμενο έτος όταν τεθεί σε ισχύ η αύξηση του ΦΠΑ, τα έσοδα από τον οποίο θα διατεθούν για την αύξηση των δαπανών. Κι αυτό, γιατί το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών επιλέγει να αποταμιεύσει τα αυξημένα έσοδα του πετρελαίου για να τα χρησιμοποιήσει σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης. Η συντηρητική αυτή πολιτική στοχεύει στη θωράκιση της ρωσικής οικονομίας. Ετσι η Ρωσία είναι σήμερα πολύ λιγότερο ευάλωτη στις κυρώσεις από όσο ήταν το 2014 όταν της επιβλήθηκε το πρώτο κύμα κυρώσεων μετά την προσάρτηση της Κριμαίας. Ομως η πολιτική αυτή έχει πολλούς επικριτές, όπως ο Αντρέι Κλεπάχ, οικονομολόγος της κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας VEB. Οπως τονίζει ο ίδιος, η αποταμίευση των εσόδων είναι θετική από δημοσιονομικής απόψεως αλλά στερεί την οικονομία από «έναν σημαντικό πόρο».
Πηγή: kathimerini.gr