Στα 80 δολάρια θέλει την τιμή του πετρελαίου η Σαουδική Αραβία
Ανοδικά κινούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα οι τιμές του πετρελαίου. Στην αγορά επικρατεί ανησυχία, καθώς αναμένεται να μειωθεί η προσφορά μετά την επαναφορά των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης στις 4 Νοεμβρίου. Εν μέσω αυτής της αρνητικής συγκυρίας, ο ΟΠΕΚ δεν φαίνεται διατεθειμένος να αυξήσει την παραγωγή στη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στην Αλγερία. Σε μεγάλο βαθμό, η στάση του οφείλεται στο ότι η Σαουδική Αραβία δηλώνει ότι θα ήθελε να δει τον «μαύρο χρυσό» να επιστρέφει τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα σε επίπεδα πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι. Τη θέση αυτή του Ριάντ αποκάλυψαν χθες στο Reuters πηγές προσκείμενες στο βασίλειο. Τόνισαν ότι το Ριάντ δεν σκοπεύει να ασκήσει πιέσεις για να οδηγήσει σε άνοδο τις τιμές, αλλά ίσως δεν θα μπορέσει να αποφύγει την περαιτέρω άνοδό τους. Η είδηση οδήγησε σε άνοδο 1,7% τα προθεσμιακά συμβόλαια πετρελαίου στην αγορά του Λονδίνου, και αργά το βράδυ το αργό ΗΠΑ κυμαινόταν στα 69,77 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 78,76 δολάρια το βαρέλι.
Ξαφνικά χθες το απόγευμα αποφάσισε να μην παρευρεθεί ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν Μπιζάν Ζανγκανέχ, που νωρίτερα είχε δηλώσει πρόθυμος να μεταβεί στην Αλγερία. Η εξέλιξη ίσως προδίδει πως το διεθνές καρτέλ του πετρελαίου βρίσκεται και πάλι στη δίνη της αντιπαλότητας ανάμεσα στην Τεχεράνη και το Ριάντ. Προδίδει επίσης ότι το Ριάντ σπεύδει εκ νέου να επωφεληθεί από τον νέο αποκλεισμό του πολιτικού, οικονομικού και θρησκευτικού αντιπάλου του. Εν αναμονή της επαναφοράς των κυρώσεων, η παραγωγή πετρελαίου του Ιράν έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δυόμισι ετών. Η τιμή του Brent έχει, εν τω μεταξύ, αυξηθεί κατά 11% από τα χαμηλά επίπεδα του περασμένου μήνα, καθώς η πελατεία του Ιράν σπεύδει να στραφεί εγκαίρως σε άλλους προμηθευτές προτού επιβληθούν οι κυρώσεις από την Ουάσιγκτον.
Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ, ακόμα κι αν η τιμή του πετρελαίου φτάσει ξανά σε επίπεδα ανάμεσα στα 70 και τα 80 δολάρια το βαρέλι, η άνοδός της θα είναι παροδική και θα οφείλεται στην επαναφορά των κυρώσεων κατά του Ιράν. Ο Ρώσος υπουργός εξέφρασε χθες την εκτίμηση πως μακροπρόθεσμα η τιμή του «μαύρου χρυσού» θα σταθεροποιηθεί γύρω στα 50 δολάρια το βαρέλι. Προέβλεψε επίσης ότι στο σύνολο του έτους η παραγωγή ρωσικού πετρελαίου θα διαμορφωθεί συνολικά στα 553 εκατ. τόνους, σημειώνοντας αύξηση από τα περίπου 547 εκατ. τόνων στα οποία έφθασε η παραγωγή του 2017. Μιλώντας άλλωστε στο Reuters, ο Τζιμ Ρίτερμπους, πρόεδρος της Ritterbusch and Associates, τόνισε πως η αγορά εξακολουθεί να αντιδρά σε περιστατικά όπως η κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους χθες πάνω από τη Συρία, «δεδομένου ότι αναμένεται μείωση της παγκόσμιας προσφοράς μετά την επαναφορά των κυρώσεων κατά του Ιράν».
Ο Ολε Σλοτ Χάνσεν, επικεφαλής της μονάδας στρατηγικής εμπορευμάτων στην τράπεζα Saxo της Κοπεγχάγης, συντάχθηκε με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας, όταν διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι τιμές του «μαύρου χρυσού» σύντομα θα υποχωρήσουν. Οπως υπογράμμισε, «οι δηλώσεις αξιωματούχων της Σαουδικής Αραβίας προδίδουν πως οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες ίσως δυσκολευτούν να διατηρήσουν τις τιμές του αργού σε επίπεδα ανάμεσα στα 70 και τα 80 δολάρια το βαρέλι».
Την ίδια στιγμή, παράγοντες της αγοράς πετρελαίου επισημαίνουν ότι η κλιμάκωση του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου διαμορφώνει ένα περιβάλλον μείωσης της παγκόσμιας ζήτησης. Προεξοφλούν ότι οι τιμές θα υποχωρήσουν ξανά. Χθες, πάντως, δόθηκαν στη δημοσιότητα εκτιμήσεις του ερευνητικού βραχίονα της China National Petroleum Corporation, σύμφωνα με τις οποίες η ζήτηση στην Κίνα για βενζίνη θα σημειώσει άνοδο το 2025, και έως το 2030 θα έχει αυξηθεί η συνολική ζήτηση για πετρέλαιο, φθάνοντας περίπου στα 590 εκατ. τόνους την ημέρα.
Πηγή: kathimerini.gr