Κυπριακά μαθήματα στην Ιταλία
Το ξεκαθάρισμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Τράπεζας Κύπρου προσφέρει διδάγματα για την Ιταλία. Η μεγαλύτερη τράπεζα της Κύπρου, βάσει ενεργητικού, σχεδιάζει να πουλήσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 2,7 δισ. ευρώ στην Apollo Global Management σε τιμή πολύ καλύτερη απ’ αυτή που πετυχαίνουν οι ιταλικές τράπεζες. Πράγμα που αποδεικνύει πως αποδίδουν οι μεταρρυθμίσεις. Οταν είχε διοριστεί ο Τζον Χούρικαν επικεφαλής της Τράπεζας Κύπρου στα τέλη του 2013, απαιτούνταν χρονικό διάστημα έως δέκα έτη μέχρι να καταφέρει η τράπεζα να κατασχέσει μια εμπράγματη εγγύηση. Αυτό αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για έναν τραπεζικό κλάδο που είναι γεμάτος με μη εξυπηρετούμενα δάνεια μετά τον εξαναγκασμό της Κύπρου να επιβάλει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων το 2014. Η περίοδος που απαιτείται ώστε να γίνει κατάσχεση μιας εμπράγματης εγγύησης έχει μειωθεί σε περίπου 18 μήνες, σύμφωνα με την τράπεζα, αφότου η κυβέρνηση της Κύπρου ανέλαβε δράση ώστε να περιορίσει τη χρονική περίοδο ανάκτησης και να επιταχύνει την πώληση περιουσιακών στοιχείων. Επιπλέον μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν τον Ιούλιο αναμένεται να περιορίσουν ακόμη περισσότερο το χρονικό διάστημα.
Οι αλλαγές αυτές εξηγούν γιατί κατάφερε ο Χούρικαν να πουλήσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Apollo στο 48% της λογιστικής αξίας τους. Συγκρίνετε αυτό το ποσοστό με της Ιταλίας, όπου η διαδικασία κατάσχεσης μπορεί να διαρκέσει μέχρι και επτά έτη, ενώ η σημερινή κυβέρνηση θέλει να κάνει ακόμη πιο δύσκολη την ανάκτηση εμπράγματων εγγυήσεων από τις τράπεζες.
Στην Ιταλία οι τράπεζες είναι τυχερές αν καταφέρουν να εξασφαλίσουν πάνω από το 30% της λογιστικής αξίας μη εξυπηρετούμενων δανείων που διαθέτουν εμπράγματες εγγυήσεις. Παρόμοιες με της Ιταλίας είναι και οι τιμές πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα. Οι χαμηλότερες τιμές πώλησης αναγκάζουν τις τράπεζες να προβαίνουν σε μεγαλύτερες προβλέψεις ή τις αναγκάζουν να εξακολουθούν να διακρατούν προβληματικά περιουσιακά στοιχεία που αυξάνουν το κόστος κεφαλαίου και πλήττουν την κερδοφορία τους.
Η Κύπρος αντιμετωπίζει ακόμη πολλά προβλήματα. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εξακολουθούν να αντιστοιχούν στο 42% του συνόλου των χορηγηθέντων δανείων, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου, ενώ το ποσοστό στην Ιταλία είναι 15%. Ακόμη και μετά τη σύναψη της συμφωνίας με την Apollo, η λεγόμενη αναλογία Τέξας της Τράπεζας Κύπρου –όπου γίνεται σύγκριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μείον τις προβλέψεις που έχουν ληφθεί με τον δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων– θα είναι 129%, δηλαδή επίπεδο διπλάσιο από τον μέσον όρο στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ακριβώς αυτός ο κίνδυνος αποτυπώνεται στις μετοχές της Τράπεζας Κύπρου, οι οποίες έχουν τιμή που είναι περίπου η μισή από τη λογιστική αξία τους. Η τιμή φαντάζει χαμηλή, δεδομένης της αναμενόμενης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων 8% το 2019, σύμφωνα με τις προβλέψεις, γεγονός που υποδηλώνει πως η αξία της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου θα έπρεπε να βρίσκεται κοντά στο 80% της λογιστικής αξίας της. Αν, όμως, καταφέρει ο Χούρικαν να συνεχίσει να μειώνει το ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων της Τράπεζας Κύπρου, τότε θα βγουν κερδισμένοι οι μέτοχοι της και η κυπριακή οικονομία.
Πηγή: kathimerini.gr