Η έξοδος από τα μνημόνια δεν… συγκίνησε τις αγορές
Μπορεί για την ελληνική κυβέρνηση αλλά και για τους Ευρωπαίους πιστωτές η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα και το τέλος του έπους των μνημονίων να αποτελεί «ορόσημο», ωστόσο για τις αγορές αυτή είναι περισσότερο μία «συμβολική» στιγμή, με τους αναλυτές να υποστηρίζουν πως υπάρχουν ακόμη αρκετά που πρέπει να γίνουν για να βελτιωθεί η ελληνική οικονομία, ενώ τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν εξαιρετικά ευάλωτα στις εξωτερικές αναταραχές, με τις πρόσφατες που σημειώθηκαν σε Τουρκία και Ιταλία να το αποδεικνύουν περίτρανα.
Η αγορά των ελληνικών ομολόγων δεν φάνηκε έτσι να «γιορτάζει» τη λήξη των προγραμμάτων διάσωσης, έχοντας τις προηγούμενες ημέρες επιδεινωθεί λόγω της κρίσης της τουρκικής λίρας, ενώ τη Δευτέρα η οποία σηματοδότησε την τελευταία ημέρα του τρίτου μνημονίου, εμφάνισαν μία μάλλον… αδιάφορη πορεία και πλήρη απουσία ενθουσιασμού.
Συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,330% και κινήθηκε σταθεροποιητικά, παραμένοντας σε υψηλό δύο μηνών, με το spread να κινείται στις 402,2 μονάδες βάσης. Ανοδικά κινήθηκε η απόδοση του 5ετούς ομολόγου και στο 3,318% αυξημένη κατά 1,7% από τα επίπεδα της Παρασκευής, ενώ στο 3,881% διαμορφώθηκε η απόδοση του 7ετούς, έχοντας απομακρυνθεί σημαντικά από την απόδοση της ημέρας της έκδοσής του τον Φεβρουάριο (3,5%). «Τόσο η Ε.Ε. όσο και οι Ελληνες θα προσπαθήσουν να δώσουν θετική “χροιά” στο τέλος του προγράμματος διάσωσης, αλλά δεν υπάρχουν πολλά για να γιορτάσουν», σημείωσε στο CNBC ο Κονσταντίν Φρέιζερ, αναλυτής της εταιρείας ερευνών TS Lombard. Το μεγαλύτερο μέρος της είδησης της εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα έχει ήδη προεξοφληθεί, όπως πρόσθεσε. «Είναι μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και πιθανόν θα τη χρησιμοποιήσει η σημερινή κυβέρνηση ενόψει των εκλογών του 2019», σημείωσε από την πλευρά του ο Ρικάρντο Γκαρσία, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρωζώνη στη UBS. Το τέλος του προγράμματος διάσωσης αναμένεται επίσης να ενισχύσει την επιχειρηματική και την καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα πρόσθεσε, τονίζοντας ωστόσο ότι η χώρα έχει πολλά ακόμη να κάνει, όπως για παράδειγμα στο μέτωπο της ανταγωνιστικότητας.
Η Τουρκία
Σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, η κατάσταση στην Τουρκία θα συνεχίσει να επηρεάζει αρνητικά τα ελληνικά ομόλογα. Οπως σημείωσε ο Κωνσταντίνος Ζούζουλας, επικεφαλής αναλύσεων της Axia, τώρα η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών τόσο μέσω των πολιτικών δράσεων όσο και μέσω της σταδιακής εξόδου στις αγορές. Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα και παρά την ολοκλήρωση του προγράμματος, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα θα συνεχίσουν να επηρεάζονται από την αναταραχή στις γειτονικές χώρες, αφού αν και δεν έχει άμεση έκθεση, η Ελλάδα θεωρείται αδύναμος κρίκος.
Ο Κάρστεν Εσε, οικονομολόγος της Berenberg, προειδοποίησε και αυτός για τους κινδύνους μετάδοσης από τις αναταραχές στο εξωτερικό, επισημαίνοντας πως τα ελληνικά ομόλογα επηρεάστηκαν από τις εξελίξεις στην Τουρκία, αλλά οι ελληνικές τράπεζες είναι ελάχιστα εκτεθειμένες στη γειτονική χώρα, ενώ και το διμερές εμπόριο είναι περιορισμένο. «Η απειλή είναι περισσότερο πολιτική. Αν το μεγαλύτερο μέρος των 3,5 εκατ. Σύρων προσφύγων έλθει στην Ελλάδα λόγω μιας πιθανής μαζικής κρίσης στην Τουρκία, θα αποτελούσε μεγάλο πολιτικό πρόβλημα για την Ελλάδα», τόνισε.
Πηγή: kathimerini.gr