Ο Ελον Μασκ καταρρέει λόγω αυξημένων υποχρεώσεων
Ολα ξεκίνησαν με ένα τουιτάρισμα του Ελον Μασκ, του ιδρυτή της Τesla, και κατέληξαν στην κλήτευσή του από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Mε αυτό το μήνυμα ο Μασκ ανακοίνωνε την πρόθεσή του να αποσύρει από το χρηματιστήριο την εταιρεία του, που κατασκευάζει πολυτελή ηλεκτρικά οχήματα. Αφενός για να μην υπόκειται συνεχώς σε καταιγισμό ερωτήσεων από μετόχους και αναλυτές για το πότε, επιτέλους, θα αποφέρει κέρδη και αφετέρου για να μπορεί να την «τρέχει» απρόσκοπτα, όπως την αεροδιαστημική Space X, η οποία δεν είναι εισηγμένη. Oμως δεν είναι βέβαιον ότι ο εκκεντρικός οραματιστής της Τesla θα μπορέσει να αντεπεξέλθει σε όσα πρόκειται να συμβούν. Σε μια πολύ ανοικτή συζήτηση με τους New York Times και ανάμεσα σε γέλια και σε κλάματα, παραδέχθηκε ότι ζει υπό τρομακτική πίεση αυτόν τον καιρό. Το νευρικό του σύστημα έχει κλονιστεί. Δουλεύει 120 ώρες την εβδομάδα ασταμάτητα για να λύσει τα προβλήματα στην παραγωγή του τελευταίου μοντέλου της Tesla, του Model 3, και συχνά παίρνει ηρεμιστικά χάπια για να κοιμηθεί. Το κύριο μέλημά του είναι να μπορέσει με αυτό το συγκεκριμένο μοντέλο η Tesla να εισέλθει στην αγορά μαζικής παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων.
Οταν έγιναν γνωστά αυτά τα στοιχεία για τον επιχειρηματία, η τιμή της μετοχής της Tesla υποχώρησε περισσότερο από 7% στις πρωινές συναλλαγές της Παρασκευής στην αμερικανική αγορά. Ισως, λοιπόν, αυτή η εξέλιξη να φέρνει στην επιφάνεια κάτι που γνώριζαν και οι στενοί συνεργάτες του στην εταιρεία και οι οικείοι του, οι οποίοι έχουν εκφράσει ανησυχίες για την υγεία του. Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν μπορεί να ασκεί τα διπλά του καθήκοντα ο Ελον Μασκ, ως διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου. Ο ίδιος, πάντως, δεν διατίθεται να αποχωρήσει. «Αν έχετε κάποιον καλύτερο για τη δουλειά, παρακαλώ ενημερώστε με», είπε χαρακτηριστικά στους New York Times.
Βέβαια δεν εναπόκειται μόνον σε αυτόν η παραμονή του στο πηδάλιο. «Μπορεί ο Ελον Μασκ να ταυτίζεται με την Tesla και να είναι ο άνθρωπος που ανέτρεψε τα δεδομένα στην ηλεκτροκίνηση διεθνώς. Αλλά το Δ.Σ. πρέπει να αρθεί στο ύψος των ευθυνών του και να αποφασίσει τι θα πράξει έναντι των μετόχων», παρατηρεί ο Ερικ Γκόρντον, καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων και Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.
Μέχρι στιγμής το διοικητικό συμβούλιο έχει στηρίξει τον Ελον Μασκ, αλλά οι τελευταίες του δηλώσεις δείχνουν ότι ίσως δεν είναι σε θέση να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του. Επίσης, το Δ.Σ. συγκρότησε ειδική επιτροπή για να εξετάσει πόσο βιώσιμο είναι το σχέδιο του Μασκ να αποσύρει την Tesla από το χρηματιστήριο. Κατά τον Ερικ Γκόρντον, «ένας διευθύνων σύμβουλος δεν ξενυχτάει για να λύνει τεχνικά προβλήματα, όπως κάνει ο Μασκ. Εχει μια ομάδα γι’ αυτόν τον σκοπό. Ο Ελον Μασκ μπορεί να παραμείνει γενικός τεχνικός διευθυντής της Tesla». Αναλυτές επισημαίνουν στο www.abcnews.com ότι οι πιέσεις που υφίσταται ο Ελον Μασκ σχετίζονται με δύο πράγματα: αφενός με τους ίδιους τους μεγαλόπνοους στόχoυς παραγωγής ή κερδών που θέτει ο ίδιος για την Tesla, αφετέρου με το γεγονός ότι πολύ επενδυτές και χρηματιστές στην αμερικανική αγορά, που κάνουν βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις, στοιχηματίζουν στην αποτυχία του Mασκ και της Tesla. Iσως να θέλει να αποσύρει την εταιρεία από το χρηματιστήριο και γι’ αυτό τον λόγο, επισημαίνουν κάποιοι αναλυτές.
Το επίμαχο τουιτάρισμα, η αρωγός Σαουδική Αραβία και ο Κινέζος μνηστήρας
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) των ΗΠΑ κλήτευσε τον Ελον Μασκ για να διαπιστώσει αν τα περί εξόδου της Tesla από το χρηματιστήριο (που ανέφερε σε μήνυμα στο Twitter) είναι τέχνασμα για να ενισχυθεί η μετοχή της εταιρείας και να πληγούν όσοι κάνουν βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις σε αυτήν, ή αν πρόκειται για ρεαλιστικό σχέδιο. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, με την κλήτευσή της η SEC ζητεί πληροφορίες από όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Τesla, ενώ έχει βάλει στο μικροσκόπιό της τη φράση περί «εγγυημένης χρηματοδότησης» που περιείχε η ανάρτηση του Ελον Μασκ στο Twitter. Εκτοτε, ο ιδρυτής της εταιρείας παρουσίασε ασαφείς πληροφορίες για τους πιθανούς χρηματοδότες, στους οποίους, όπως είπε, περιλαμβάνεται και η Σαουδική Αραβία. Πέραν αυτής, όμως, η υπόλοιπη χρηματοδότηση κάθε άλλο παρά εγγυημένη είναι. Η έρευνα της SEC ενδέχεται να διαρκέσει ακόμα και δύο χρόνια. Απλώς, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι ο Ελον Μασκ δεν κατηγορείται για κάτι παράτυπο. Οπως παρατηρεί το Bloomberg, η χρονοβόρος διαδικασία θα αποθαρρύνει επενδυτές και χρηματιστές που κάνουν διάφορες υποθέσεις για το αν όντως ο ιδρυτής της Tesla βρίσκεται σε συνεννόηση με δικηγόρους και χρηματοδότες.
Τα επενδυτικά κεφάλαια της Σαουδικής Αραβίας αγόρασαν σχεδόν το 5% στην Tesla και επένδυσαν 2 δισ. δολάρια, ενώ ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος και στην έξοδό της από το χρηματιστήριο. Αρκεί όλα αυτά να συνάδουν με την αμερικανική νομοθεσία, η οποία προβλέπει εξονυχιστικούς ελέγχους στις ξένες επενδύσεις. Αν οι αρμόδιες αρχές θεωρήσουν ότι ενέχουν κινδύνους για την εθνική ασφάλεια, μπορούν να τις μπλοκάρουν. Επιπροσθέτως, η Softbank, η ιαπωνική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, που διατηρεί ειδικό ταμείο για επενδύσεις σε νεοφυείς εταιρείες και στην τεχνολογία αιχμής, είχε προκαταρκτικές συνομιλίες με τον Ελον Μασκ, οι οποίες όμως δεν ευοδώθηκαν. Aκόμα μία κινεζική εταιρεία, η Tencent, μπορεί να αποδειχθεί «μνηστήρας» της Τesla, όπως αναφέρουν οι Financial Times. Το 2017 είχε τοποθετήσει στην καλιφορνέζικη εταιρεία 1,7 δισ. δολ. και απέκτησε μερίδιο 5%.
Επίσης, και άλλα ξένα επενδυτικά κεφάλαια πιθανώς να ενδιαφέρονται να χρηματοδοτήσουν την έξοδο της Tesla, μιας και πρόκειται για μακράς πνοής τοποθέτηση σε έναν πολλά υποσχόμενο κλάδο, όπως η υψηλή τεχνολογία. Ενας ακόμα «μνηστήρας» θα μπορούσε να είναι οι τράπεζες, παρότι υπάρχει ένα εμπόδιο: η έλλειψη ταμειακών ροών της Tesla και η προοπτική οκταπλασιασμού του χρέους της, εν συγκρίσει με τα κέρδη της τον επόμενο 1,5 χρόνο. Προς το παρόν, η Τesla συνεργάζεται με την Goldman Sachs, η οποία την εισήγαγε στο χρηματιστήριο και τώρα θα εποπτεύσει την έξοδό της.
Πηγή: kathimerini.gr