Ο «κελτικός τίγρης» έτρεξε με 9,1% το α΄ τρίμηνο του 2018
Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της ιρλανδικής οικονομία το α΄ τρίμηνο του 2018 διαμορφώθηκε στο 9,1% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Πρόκειται για μία από τις υψηλότερες επιδόσεις που έχει καταγράψει κράτος-μέλος της Ευρωζώνης. Οι κλάδοι τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών είχαν τη μεγαλύτερη συνεισφορά στο ΑΕΠ της Ιρλανδίας, φθάνοντας το 34%. Ο κατασκευαστικός κλάδος ακολουθεί με 12%. Πέρυσι, η ιρλανδική οικονομία παρουσίασε ρυθμούς ανάπτυξης που ήταν τριπλάσιοι του μέσου όρου της Ευρωζώνης και μεγαλύτεροι από αυτούς που καταγράφηκαν στην Κίνα.
Οικονομικοί αναλυτές φοβούνται μήπως προκληθούν αλυσιδωτές αντιδράσεις στην ιρλανδική οικονομία από το Brexit ή την πολιτική εμπορικού προστατευτισμού που ακολουθούν οι ΗΠΑ. Στρέφουν, παράλληλα, την προσοχή τους στη συρρίκνωση κατά 0,6% που παρουσίασε το ΑΕΠ της χώρας το τρίμηνο που έληξε τον Μάρτιο σε σχέση με το προηγούμενο. Οι καθαρές εξαγωγές υποχώρησαν κατά 13,2% και η κατανάλωση κατά 0,3%. Μέσα στην εβδομάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε πως είναι πιθανόν η ιρλανδική οικονομία να υποστεί συνέπειες από ένα σκληρό Brexit. Το Ταμείο υπολογίζει πως η ανάπτυξη μπορεί να ανακοπεί κατά 4%, σε ετήσια βάση.
Η Ιρλανδία εφαρμόζει ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για τις εταιρείες τεχνολογίας. Αν και έχει ασκηθεί κριτική εις βάρος της κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός φορολογικού παραδείσου, η ιρλανδική οικονομία και η αγορά εργασίας αποκομίζουν οφέλη, διότι πολυεθνικές εταιρείες διατηρούν τα γραφεία τους στο Δουβλίνο. Η ισχυρή ανάπτυξη της ιρλανδικής οικονομίας αντανακλάται στους μισθούς των εργαζομένων που έχουν τονωθεί μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση. Οι εβδομαδιαίες αποδοχές ανήλθαν στα 734,60 ευρώ, κατά μέσον όρο, το δ΄ τρίμηνο του 2017, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας. Τις υψηλότερες αποδοχές προσφέρει ο κλάδος της τεχνολογίας, όπου οι εβδομαδιαίες αποδοχές έφθασαν τα 1.100 ευρώ, κατά μέσον όρο, το δ΄ τρίμηνο του 2017. Στον δημόσιο τομέα και στους ημικρατικούς φορείς, οι εβδομαδιαίες αποδοχές αυξήθηκαν 2,9%, κατά μέσον όρο, φθάνοντας τα 920,13 ευρώ το δ΄ τρίμηνο του 2017. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ωστόσο, αντιδρούν στην τόνωση των μισθών, προειδοποιώντας ότι η οικονομία θα πρέπει να γίνει ανταγωνιστικότερη όσον αφορά το κόστος εργασίας ενόψει του Brexit.
Πηγή: kathimerini.gr