Πρόστιμο-ρεκόρ 4,3 δισ. ευρώ επέβαλε η Ε.Ε. στην Google
Ενα ακόμα πρόστιμο επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Google για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στη διεθνή αγορά. Αυτήν τη φορά έχει να κάνει με το λειτουργικό σύστημα Android, που είναι εγκατεστημένο σε 8 από τα 10 έξυπνα κινητά τηλέφωνα τα οποία κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο. Το πρόστιμο ανέρχεται σε 4,3 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί από την εταιρεία να αναθεωρήσει την πλατφόρμα του συστήματος Android και τη διανομή των συναφών προϊόντων του. Το πρόστιμο είναι σχεδόν διπλάσιο από το προηγούμενο (2,4 δισ. ευρώ) που επέβαλε το 2017 η Κομισιόν στον αμερικανικό όμιλο για τους ίδιους λόγους παραβίασης των κανόνων ανταγωνισμού. Η επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ είχε αποφανθεί ότι η Google, κατά τη διαδικασία αναζήτησης προϊόντων από τους χρήστες της, έδινε προβάδισμα στη δική της πλατφόρμα αγορών εις βάρος των ανταγωνιστών της.
Το πρόστιμο των 4,3 δισ. ευρώ για το λειτουργικό σύστημα Android είναι μικρό. Αντιστοιχεί στα έσοδα μόλις δύο εβδομάδων της Alphabet, της μητρικής εταιρείας της Google. Δεν πρόκειται να επηρεάσει δυσμενώς τα αποθέματα σε ρευστό που έχει η Alphabet και ανέρχονται σε 102,9 δισ. δολάρια. Ωστόσο, ο ουσιαστικός αντίκτυπος είναι πιο σοβαρός. Το νέο πρόστιμο επί της αμερικανικής εταιρείας μπορεί να επιδεινώσει τις ήδη τεταμένες διμερείς σχέσεις. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε την επίτροπο Μαργκρέτε Βεστάγκερ ότι μισεί τις ΗΠΑ. Χθες απάντησε στον Αμερικανό πρόεδρο λέγοντας ότι συμβαίνει το αντίθετο. «Μου αρέσουν πολύ οι ΗΠΑ, αλλά η υπόθεση της Google, μιας εταιρείας των ΗΠΑ, δεν αφορά το πώς αισθάνομαι γι’ αυτές», δήλωσε η επίτροπος. «Εφαρμόζουμε τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού σε όλες τις εταιρείες, ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης και χωρίς να λαμβάνουμε υπ’ όψιν πολιτικά κίνητρα». Εν τω μεταξύ, ο προϊστάμενος της κ. Βεστάγκερ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ την Τετάρτη 25 Ιουλίου. Θα προσπαθήσει να τον πείσει να μην επιβάλει τιμωρητικούς δασμούς στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων. Ο Αμερικανός πρόεδρος θεωρεί ότι για τη διόγκωση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ ευθύνονται και τα ευρωπαϊκά προϊόντα.
Το Απρίλιο του 2013, προσέφυγαν για το θέμα του λειτουργικού συστήματος Android στις ευρωπαϊκές αρχές 14 όμιλοι, μεταξύ των οποίων oι Νokia, Μicrosoft και Oracle. Επειτα από σχετική έρευνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Google επιβάλλει περιορισμούς στις κατασκευάστριες κινητών τηλεφώνων που χρησιμοποιούν το σύστημα Android. Τις υποχρεώνει να εγκαταστήσουν δικά της προϊόντα, για να μπορούν να χρησιμοποιούν το Play, το κατάστημα εφαρμογών του Android. Επίσης, δεν τους επιτρέπει να πωλούν κινητά τηλέφωνα με εγκατεστημένο διαφορετικό λειτουργικό σύστημα, ενώ, ταυτόχρονα, τις πληρώνει για να εγκαθιστούν εξαρχής και αποκλειστικά τη δική της μηχανή αναζήτησης. Η Ευρωπαία επίτροπος Ανταγωνισμού ζητεί από την Google σε 90 ημέρες να σταματήσει να εφαρμόζει αυτές τις πρακτικές με τις εταιρείες κατασκευής κινητών, αλλά και τις αντίστοιχες που εφαρμόζει με τους ομίλους τηλεπικοινωνιών. Σε διαφορετική περίπτωση θα της επιβάλει πρόσθετο πρόστιμο ύψους έως και 5% του μέσου όρου των ημερησίων διεθνών εσόδων (12 εκατ. δολάρια) της μητρικής Alphabet. «Η Google χρησιμοποιεί το Android για να εδραιώσει την κυριαρχία της μηχανής αναζήτησης. Οι ανταγωνιστές της δεν έχουν την ευκαιρία να καινοτομήσουν και να δημιουργήσουν τα δικά τους προϊόντα, ενώ οι καταναλωτές δεν απολαμβάνουν σημαντικά οφέλη», τόνισε η κ. Βεστάγκερ.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Google Σαντάρ Πιτσάι διεμήνυσε ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση, επισημαίνοντας ότι η Κομισιόν δεν δέχθηκε ότι το Android ανταγωνίζεται το λειτουργικό iOS της Apple. Η κ. Βεστάγκερ διευκρίνισε ότι το iOS δεν εκχωρείται με άδεια σε ανταγωνίστριες της Apple, που φτιάχνουν τα δικά τους κινητά, γι’ αυτό και δεν είναι ανάλογο με το Android, το οποίο εγκαθίσταται και στα κινητά Pixel της Google αλλά και σε πολλά άλλα. Επίσης, κατά τον κ. Πιτσάι, η Κομισιόν δεν συνυπολόγισε το εξής: οι χρήστες των κινητών με Android μπορούν εύκολα, αντί των προϊόντων της Google, να στραφούν σε προϊόντα άλλων εταιρειών. Τέλος, όπως αναφέρουν οι Financial Times, το σύστημα Android, που εμφανίστηκε το 2007, βοήθησε την Google να διατηρήσει τη δεσπόζουσα θέση της στη διεθνή αγορά: το λανσάρισμά του συνέπεσε με τη μαζική στροφή των χρηστών από τους προσωπικούς υπολογιστές στα κινητά τηλέφωνα και στους φορητούς υπολογιστές.
Πηγή: kathimerini.gr