Εξι στους 10 εργοδότες δυσκολεύονται να βρουν κατάλληλο προσωπικό
Σε μια χώρα που η ανεργία βρίσκεται σταθερά πάνω από το 20%, 6 στους 10 εργοδότες δηλώνουν πως δυσκολεύονται να καλύψουν θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τα ευρήματα της Ετήσιας Διεθνούς Ερευνας Ελλειψης Ταλέντου της ManpowerGroup για το 2018. Το ποσοστό αυτό (61%) αποτελεί το υψηλότερο που καταγράφεται στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια διεξαγωγής της έρευνας, ενώ βρίσκεται 16 μονάδες πάνω από τον παγκόσμιο μέσον όρο (45%).
Η μελέτη δημοσιοποιείται μία ημέρα μετά την έκθεση του ΙΟΒΕ για την εκπαίδευση και την αγορά εργασίας, που αποκάλυψε τη συνεχιζόμενη έλλειψη διασύνδεσης των δύο μερών και στηρίζεται σε απαντήσεις εργοδοτών. Οι εργοδότες καταγράφουν ως κυριότερους λόγους δυσκολίας εύρεσης ταλέντων και κάλυψης των κενών θέσεων εργασίας την έλλειψη απαιτούμενης εμπειρίας (27%), τεχνικών δεξιοτήτων (25%), διαθέσιμων υποψηφίων (17%) και προσωπικών δεξιοτήτων (7%). Βέβαια, τη λίστα συμπληρώνει η προσδοκία υψηλότερης αμοιβής σε σχέση με την προσφερόμενη (12%), παράγοντας ιδιαίτερα σημαντικός, όταν η ίδια αξιολόγηση διενεργείται από την πλευρά των εργαζομένων. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 45% των εργοδοτών αντιμετωπίζει δυσκολία στην εύρεση εργαζομένων με τα απαιτούμενα προσόντα.
Η Ελλάδα, με ποσοστό 61%, καταλαμβάνει την 7η θέση στην παγκόσμια κατάταξη, μία θέση κάτω σε σχέση με το 2016. Στην πρώτη 5άδα με τα υψηλότερα ποσοστά δυσκολίας εύρεσης ταλέντου βρίσκονται οι εργοδότες στην Ιαπωνία (89%), στη Ρουμανία (81%), στην Ταϊβάν (78%), στο Χονγκ Κονγκ (76%) και στη Βουλγαρία (68%).
Για 9η συνεχή χρονιά οι εργοδότες στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία στην κάλυψη θέσεων στον τομέα των «επαγγελματιών πωλητών», ενώ ακολουθεί η ειδικότητα των «τεχνικών», η οποία βρισκόταν στην 6η θέση της κατάταξης το 2016. Την 3η θέση καταλαμβάνουν οι «εξειδικευμένοι τεχνίτες», ειδικότητα που βρισκόταν στην 3η θέση της κατάταξης το 2016. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ειδικότητα των «επαγγελματιών Υγείας» και οι «εξειδικευμένοι υπάλληλοι γραφείου» εισέρχονται για πρώτη φορά στη λίστα των 10 θέσεων εργασίας με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης στην Ελλάδα. Και πρόκειται για ειδικότητες, που «εξάγουμε» ως χώρα, καθώς γιατροί, δικηγόροι και ερευνητές είναι και οι νέοι που μεταναστεύουν αναζητώντας καλύτερες προοπτικές εργασίας αλλά και αμοιβής. Συγκριτικά με τη λίστα των 10 θέσεων του 2016, εκτός κατάταξης βρίσκεται η ειδικότητα που αφορά το «προσωπικό για τον χώρο εστίασης και ξενοδοχείων», καταλαμβάνοντας την 8η θέση για το 2016 και προκαλώντας ιδιαίτερη εντύπωση για μια χώρα απόλυτα προσανατολισμένη στον τουρισμό.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, στην κορυφή των θέσεων που οι εργοδότες δυσκολεύονται περισσότερο να καλύψουν βρίσκονται οι «εξειδικευμένοι τεχνίτες». Οι «επαγγελματίες πωλητές» παραμένουν δυσεύρετοι, καταλαμβάνοντας φέτος τη 2η θέση, ενώ στην 3η θέση της παγκόσμιας κατάταξης εμφανίζονται οι «πτυχιούχοι μηχανικοί». «Οι εταιρείες που θα χρησιμοποιήσουν τα κατάλληλα εργαλεία, ώστε να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και να εξελιχθούν στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία μακροχρόνια, θα είναι αυτές που θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές στο μέλλον», δηλώνει ο γενικός εμπορικός διευθυντής της ManpowerGroup Ελλάδας Μπάμπης Καζαντζίδης. Και συμπληρώνει ότι με ένα οργανωμένο πλάνο στρατηγικών και δημιουργώντας κουλτούρα εργασιακής ευμάρειας, ώστε να εξοπλιστούν με τις κατάλληλες δεξιότητες οι εργαζόμενοι, οι εργοδότες θα μπορέσουν να λύσουν το πρόβλημα της έλλειψης ταλέντου.
Πηγή: kathimerini.gr