Ημίμετρα για το χρέος και ενισχυμένη εποπτεία «βλέπει» η JP Morgan
Καθαρή έξοδο που ουσιαστικά θα είναι «βρώμικη» και θα μοιάζει με πρόγραμμα, βλέπει η αμερικανική τράπεζα JP Morgan για την Ελλάδα, καθώς όπως τονίζει, θα συνεπάγεται πάρα πολλούς όρους και ενισχυμένη εποπτεία με τακτικές αξιολογήσεις όπως αυτές ενός προγράμματος, ενώ η ελάφρυνση του χρέους θα είναι μέτρια με μεγαλύτερη έμφαση στο «μαξιλάρι» ρευστότητας.
Αν και εξακολουθεί να εκτιμά ότι η προληπτική πιστωτική γραμμή θα ήταν το καλύτερο σενάριο για την ελληνική οικονομία, ωστόσο αναγνωρίζει ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα για μία τέτοια εξέλιξη λόγω πολιτικής επιλογής του κυβερνώντος κόμματος.
Πάντως, προειδοποιεί ότι εάν επιστρέψουν οι αναταραχές στις διεθνείς αγορές λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ιταλία, η πιστοληπτική γραμμή μπορεί να αποτελέσει μονόδρομο για την Ελλάδα.
Η προειδοποίηση
Η JP Morgan προειδοποιεί επίσης ότι εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη σταθερής βάσης επενδυτών για τα ελληνικά ομόλογα, και έτσι μόνο η παρατεταμένη σταθερή μακροοικονομική και δημοσιονομική επίδοση θα οδηγήσει την Ελλάδα στην ανάκτηση του επενδυτικού βαθμού, μία σημαντική προϋπόθεση για την απεριόριστη πρόσβαση στις αγορές.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικανικής τράπεζας, οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα επιλέξουν να στηρίξουν μια καθαρή έξοδο με συνδυασμό:
α) Ενός ενισχυμένου «μαξιλαριού» ρευστότητας (cash buffer) από 15 δισ. ευρώ έως 25 δισ. ευρώ, το οποίο θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας σχεδόν έως το 2020.
β) Της μερικής επαναγοράς των χρεολυσίων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έως το 2023 (περίπου 20 δισ. ευρώ), και
γ) Κάποιας μορφής ελάφρυνση χρέους, με την παράταση της ωρίμανσης των δανείων του EFSF, τη σταθεροποίηση του κόστους επιτοκίων και/ή την παράταση των περιόδων χάριτος για την καταβολή των πληρωμών των τόκων.
Δεν είναι βιώσιμο
Ενα τέτοιο πακέτο πάντως δεν είναι αρκετό κατά την άποψη της JP Morgan για να καταστήσει το ελληνικό χρέος βιώσιμο μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Οπως επισημαίνει, χρειάζονται πολύ ισχυρότερα μέτρα, όπως η επέκταση των ωριμάνσεων σε πάνω από 15 έτη και πρόσθετες περίοδοι χάριτος άνω των 10 ετών.
Ωστόσο, τα μέτρα που αναμένεται να δοθούν από τους δανειστές θα είναι αρκετά για να πείσουν τους επενδυτές ότι οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας είναι διαχειρίσιμες.
Ολα τα παραπάνω, καταλήγει η JP Morgan, θα υπόκεινται πάντως στην ικανοποιητική ολοκλήρωση των ορόσημων τόσο από δημοσιονομική όσο και από μεταρρυθμιστική σκοπιά, ενώ η μη συμμόρφωση της ελληνικής κυβέρνησης θα μπορούσε να οδηγήσει σε προσωρινή αναστολή των χρηματοδοτικών μέτρων στήριξης, όπως ακριβώς και στο τρέχον πρόγραμμα.
Πηγή: kathimerini.gr