Στροφή 180° από τον Τραμπ για τη ΖΤΕ
Αλλαγή πλεύσης πραγματοποιεί ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ όσον αφορά την κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού ΖΤΕ Corporation. Σπεύδει να τη διασώσει σε συνεργασία με το Πεκίνο. Η Κίνα έχει διαμηνύσει στις ΗΠΑ ότι δεν θα συνεχιστούν οι μεταξύ τους εμπορικές συνομιλίες, αν δεν επιλυθεί το θέμα της ΖΤΕ. Ωστόσο, πρέπει να επισημάνουμε ότι εξαρχής η αμερικανική επίσημη γραμμή δεν συνέδεε τη ΖΤΕ με τον επαπειλούμενο εμπορικό πόλεμο με την Κίνα. Αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ απροσδόκητα έλαβε άλλη απόφαση. Επειτα από αυτήν την εξέλιξη, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του.
Υπενθυμίζεται ότι η ΖΤΕ είχε διακόψει πλήρως τις δραστηριότητές της την προηγούμενη εβδομάδα, επειδή δεν είχε τη δυνατότητα να προμηθεύεται ανταλλακτικά και εξαρτήματα από τις αμερικανικές επιχειρήσεις (Intel, Qualcomm, Dolby κ.ά.) με τις οποίες συνεργάζεται και καλύπτουν το 25% έως το 30% των αναγκών της. Ο Αμερικανός πρόεδρος χρησιμοποίησε τον προσφιλή του δίαυλο επικοινωνίας, το Twitter, και απέστειλε μήνυμα, μέσω του οποίου εξέφραζε την ανησυχία του για τις εκατοντάδες θέσεις εργασίας που διακυβεύονται στην ZTE, προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ για να βρεθεί λύση. Οι Κινέζοι εργαζόμενοι της ΖΤΕ ευχαρίστησαν τον Ντόναλντ Τραμπ. Στις διμερείς συνομιλίες που έγιναν τον Απρίλιο, ο Κινέζος αναπληρωτής πρωθυπουργός Λιου Χε ενημέρωσε τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν ότι θα διακοπεί η διαδικασία, έως ότου αρθούν οι κυρώσεις στη ΖΤΕ. Οι κυρώσεις έχουν να κάνουν με το εξής γεγονός: η ΖΤΕ παραβίασε τη νομοθεσία των ΗΠΑ για εξαγωγές σε χώρες ύποπτες για τρομοκρατία. Η αμερικανική Δικαιοσύνη έκρινε ότι ήταν ένοχη. Η ΖΤΕ παραδέχθηκε ότι έκανε παράνομες εξαγωγές εξοπλισμού, ο οποίος χρησιμοποιούσε αμερικανική τεχνολογία, με αποδέκτριες χώρες το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα. Πέρυσι της επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους σχεδόν 900 εκατ. δολαρίων, της δόθηκε εντολή να μη δίνει μπόνους σε όσους υπαλλήλους της συμμετείχαν στη διαδικασία των εξαγωγών και να απολύσει τους άμεσα εμπλεκομένους στην υπόθεση, οι οποίοι βρίσκονταν στα υψηλότερα κλιμάκια της ιεραρχίας. Η ΖΤΕ, παρ’ όλα αυτά, εξακολούθησε να εξαπατά τις Αρχές, εφόσον συνέχισε να δίνει μπόνους, και απέλυσε μόνον τέσσερα άτομα από τις δεκάδες που είχαν ανάμειξη στις παράνομες εξαγωγές. Εξ ου και οι ΗΠΑ διέκοψαν τις προμήθειές της.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το Πεκίνο είναι πρόθυμο να εισαγάγει περισσότερα αγροτικά προϊόντα από την αμερικανική αγορά, με αντάλλαγμα τον μετριασμό των κυρώσεων εις βάρος της ΖΤΕ. Μία τέτοια ευνοϊκή εξέλιξη θα ωφελήσει και την κατασκευάστρια επεξεργαστών Qualcomm, η οποία θέλει να εξαγοράσει την κινεζική ανταγωνίστριά της ΝΧΡ έναντι 44 δισ. δολαρίων, αλλά η έγκριση ακόμη καθυστερεί. Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας κωλυσιεργεί, και ένας από τους λόγους είναι οι κυρώσεις στη ΖΤΕ, οπότε, αν αρθούν ή μετριασθούν, ενδεχομένως να επιταχύνει την έγκριση της εξαγοράς της ΝΧΡ. Βέβαια, για το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ και τους επιχειρηματικούς κύκλους της χώρας η απαγόρευση προμηθείας της ΖΤΕ αποδεικνύει περίτρανα ότι αυτή παρέκαμπτε την αμερικανική νομοθεσία.
Επιπλέον, δεν είχε συνδεθεί από την αμερικανική ηγεσία με την τωρινή εμπορική διένεξη ΗΠΑ – Κίνας. Μετά τη στροφή 180 μοιρών του κ. Τραμπ, ορισμένα μέλη του Κογκρέσου εξέφρασαν τη δυσφορία τους. Ο Δημοκρατικός Ανταμ Σιφ, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, επισήμανε ότι εγείρονται σοβαρά ζητήματα, επειδή οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ έχουν πολλές φορές προειδοποιήσει ότι η τεχνολογία της ZTE και τα κινητά τηλέφωνα που κατασκευάζει αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της χώρας.
Πηγή: kathimerini.gr