Οι υπόγειες διαδρομές μιας πολύ σημαντικής εξαγοράς

Ο βασικός μέτοχος της Deutsche Bank, ο κινεζικός όμιλος ΗΝΑ, περιβάλλεται από μυστήριο σε ό,τι αφορά το ιδιοκτησιακό του καθεστώς. Φέρεται, μάλιστα, να έχει αγοράσει το μερίδιο στη γερμανική τράπεζα μέσω ενός εξαιρετικά επισφαλούς δανεισμού. Ως εκ τούτου, είναι πλέον ορατοί οι κίνδυνοι που ενδεχομένως εγκυμονεί η κινεζική επέλαση στην Ευρώπη. Πολλώ δε μάλλον όταν ο Τζον Κράιαν, διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, δηλώνει ότι δεν έχει ποτέ συναντήσει τον μεγαλύτερο μέτοχο της τράπεζας.

Δυσβάστακτα χρέη

Το ποσοστό 8,8% που ελέγχει πλέον η κινεζική ΗΝΑ στη γερμανική τράπεζα, μετά την πρόσφατη μείωσή του από το αρχικό 9,9%, δικαιολογεί πολύ μεγαλύτερη ανησυχία από όση ενέσπειρε μέσα στην εβδομάδα η εξαγορά μεγάλου μεριδίου της Daimler από την κινεζική Geely. Η ανησυχία των Ευρωπαίων μπορεί, όμως, να αποδειχθεί καθυστερημένη.

Πολλοί από τους κινεζικούς κολοσσούς που μέχρι πρόσφατα πρωταγωνιστούσαν στην επίθεση φιλίας προς τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν περιέλθει σε δεινή θέση και βρίσκονται στο στόχαστρο των κινεζικών αρχών. Ανάμεσά τους, ο κινεζικός όμιλος ΗΝΑ, που ελέγχει το μερίδιό του στη γερμανική τράπεζα μέσω ενός περίεργου fund, ενώ βρίσκεται υπό την πίεση δυσβάστακτων χρεών και αναγκάζεται να εκποιεί περιουσιακά στοιχεία του.

Στα τέλη του 2016, η εξαγορά του 9,9% της Deutsche Bank από την ΗΝΑ ήταν ίσως η τολμηρότερη κίνηση του κινεζικού ομίλου και αποτελούσε το αποκορύφωμα μιας επιθετικής εκστρατείας εξαγορών συνολικής αξίας τουλάχιστον 40 δισ. δολαρίων. Προκάλεσε πολλά ερωτήματα η εμφάνιση ενός παράγοντα τόσο ισχυρού αλλά άγνωστου έως εκείνη τη στιγμή, όπως και το γεγονός ότι δεν αποκάλυψε το τίμημα που κατέβαλε για το μερίδιό του στη γερμανική τράπεζα.

C-Quadrat

Και ενώ έως τώρα παρέμενε σκοτεινή η σύνθεση της ΗΝΑ, ρεπορτάζ των Financial Times αποκαλύπτει ποιος βρίσκεται πραγματικά πίσω από την επίμαχη εξαγορά, εν ολίγοις ποιος είναι ο βασικός μέτοχος της γερμανικής τράπεζας. Πρόκειται για την αυστριακή επενδυτική C-Quadrat, την οποία έχει εξαγοράσει ο όμιλος ΗΝΑ και μέσω αυτής ελέγχει τις μετοχές της Deutsche Bank. Oπως, όμως, αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα, η αγορά έγινε με έναν απίστευτα περίπλοκο τρόπο, μέσω επενδυτικών οχημάτων ειδικού σκοπού, όπως το fund C-Quadrat. Χρηματοδοτήθηκε, άλλωστε, με δάνεια που είχαν ως ενέχυρο μετοχές, ενώ στον δανεισμό χρησιμοποιήθηκαν και παράγωγα. Σε ό,τι αφορά, άλλωστε, γενικότερα την C-Quadrat, επικεφαλής της είναι ο Αλεξάντερ Σουλτζ, που εμπλέκεται σε πολλά επενδυτικά σχήματα σε χώρες της Αφρικής και από το 2015 έχει παραδεχθεί στους FT πως η εταιρεία του παραβιάζει συστηματικά τις «βλακώδεις» ρυθμίσεις του κλάδου. Εν τω μεταξύ, ο κινεζικός όμιλος μείωσε προ ολίγων εβδομάδων το μερίδιό του στην Deutsche Bank, καθώς αναζητεί με απεγνωσμένο τρόπο κεφάλαια για να αποπληρώσει χρέη που υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τα 100 δισ. δολάρια. Εχουν συγκεντρωθεί από τον επισφαλή δανεισμό, με τον οποίο χρηματοδότησε τις αλλεπάλληλες εξαγορές του.

Πηγή: kathimerini.gr