Επιστροφή στα κέρδη στην Ευρώπη έπειτα από μία εβδομάδα
Με θετικό πρόσημο έκλεισαν χθες οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων για πρώτη φορά μετά οκτώ συνεδριάσεις, ενώ ανοδικά κινούνταν επίσης η Wall Street λίγο πριν από το κλείσιμο. Μετά τις μεγάλες απώλειες των προηγούμενων συνεδριάσεων, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 ενισχύονταν 1% και 0,46%, αντίστοιχα, προς τη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 είχε ήδη κλείσει με κέρδη άνω του 2%, αντανακλώντας τη μεγαλύτερη άνοδο που έχει καταγραφεί ενδοσυνεδριακά εδώ και εννέα μήνες. Από τις αρχές του έτους, όμως, ο δείκτης Stoxx Europe 600 έχει σημειώσει απώλειες 2,2%. Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Dax ενισχύθηκε χθες κατά 1,6%, ο γαλλικός δείκτης Cac-40 κατά 1,82% και ο βρετανικός FTSE-100 κατά 1,93%. Ολοι οι κλάδοι εμφάνισαν άνοδο. Τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψε ο κλάδος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Το ευρώ υποχώρησε επί δεύτερη συναπτή ημέρα, διολισθαίνοντας στο 1,22 δολ. με πτώση 0,86%.
Στη χθεσινή συνεδρίαση παραμερίστηκαν οι φόβοι για μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ. Την περασμένη Παρασκευή προκλήθηκε μεγάλη αναταραχή πρώτα στη Wall Street και μετά στον υπόλοιπο κόσμο εξαιτίας της ανακοίνωσης στοιχείων που προμηνύουν μεγαλύτερη ενίσχυση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ απ’ ό,τι αναμενόταν, γεγονός που ενδεχομένως να αναγκάσει την ομοσπονδιακή τράπεζα σε περισσότερες αυξήσεις του κόστους δανεισμού. Πολλές εταιρείες σε όλο τον κόσμο έχουν δανειστεί σε δολάρια με πολύ χαμηλά επιτόκια και η προοπτική αύξησής τους σηματοδοτεί το τέλος της εποχής του φθηνού χρήματος. Ακριβώς μια εβδομάδα πριν, ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε 2,1%.
Μέχρι και χθες που σημειώθηκε άνοδος, οι επενδυτές ρευστοποίησαν ομόλογα και μετοχές, «επανεξετάζοντας τη χαλαρή νομισματική πολιτική που ασκείται εδώ και μια δεκαετία», σχολίασε ο Μασούτ Γκόουζι, υψηλόβαθμο στέλεχος στη Nasdaq Advisory Services. Στις αγορές πετρελαίου, η τιμή του αργού υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου μηνός μετά την ανακοίνωση μιας απρόσμενης αύξησης των αποθεμάτων σε πετρελαϊκά προϊόντα όπως η βενζίνη, η ντίζελ και η κηροζίνη. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού διολίσθησε 2,5% στα 61,82 δολάρια το βαρέλι. Στο Λονδίνο, η τιμή του μπρεντ υποχώρησε στα 65,63 δολάρια το βαρέλι, με πτώση 1,8%.
Πηγή: kathimerini.gr