Μεγάλες διακυμάνσεις στη Wall μετά το μίνι κραχ
«Νομίζω ότι αυτό που βλέπουμε είναι μια διόρθωση της αγοράς και όχι η αρχή μιας οικονομικής ύφεσης. Οι διορθώσεις προκύπτουν όταν οι επενδυτές έχουν τοποθετηθεί λανθασμένα και πρέπει να πάρουν νέες θέσεις που να ταιριάζουν με το νέο περιβάλλον. Οι διορθώσεις μπορεί να είναι έντονες, αλλά είναι σύντομες χρονικά», εξηγεί στο Bloomberg ο Μπρεντ Σούτε, επικεφαλής επενδύσεων της Northwestern Mutual Life Insurance. Αυτό επιθυμούν οι πάντες σήμερα. Να αποδειχθεί η πτώση των χρηματιστηρίων, που ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή από τη Wall Street και επεκτάθηκε τη Δευτέρα και χθες στα ασιατικά και ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μια σύντομη παραφωνία σε μια περίοδο επιτάχυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης, χαμηλών επιτοκίων δανεισμού και ισχυρών εταιρικών κερδών. Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε χθες με πτώση 2,3%, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών, ενώ από την αρχή Φεβρουαρίου έχει υποχωρήσει κατά περίπου 7%.
Στη Wall Street, Dow Jones και S&P είχαν κλείσει τη Δευτέρα το βράδυ με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση από τον Αύγουστο του 2011 και έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 8% από το επίπεδο ρεκόρ που είχαν βρεθεί στις 26 Ιανουαρίου έπειτα από μήνες αδιάκοπης ανόδου. Χθες, η συνεδρίαση άρχισε στη Wall Street με πτώση 2%, ωστόσο αργά το βράδυ S&P 500 και Dow Jones ακροβατούσαν μεταξύ πτώσης και ανόδου. Πολλοί αναλυτές υποστήριζαν όλες τις προηγούμενες μέρες πως οι μετοχές (κυρίως οι αμερικανικές) ήταν υπερβολικά ακριβές και πως μια διόρθωση, δηλαδή πτώση κατά τουλάχιστον 10% από το πιο πρόσφατο υψηλό, ήταν θέμα χρόνου. Ωστόσο, τα αίτια της αναταραχής στις αγορές είναι πολλά. Κατ’ αρχάς φαίνεται ότι βρισκόμαστε σε νέο περιβάλλον, δηλαδή ότι κινείται, επιτέλους, ανοδικά ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ.
Η εποχή του φθηνού χρήματος που είχε αρχίσει αμέσως μετά την κρίση της Lehman Brothers φτάνει στο τέλος της, τουλάχιστον στις ΗΠΑ. Η αφορμή που πυροδότησε την αναταραχή ήταν η ανακοίνωση την περασμένη Παρασκευή ότι οι μισθοί στις ΗΠΑ είχαν αυξηθεί το 2017 κατά 2,9%, δηλαδή με τον ταχύτερο ρυθμό από την εποχή της κρίσης. Ταυτόχρονα, η απόδοση του αμερικανικού κρατικού δεκαετούς ομολόγου από 2,54% στις 16 Ιανουαρίου είχε αναρριχηθεί στο 2,85% την περασμένη Παρασκευή, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών.
Η ανησυχία για επιτάχυνση του αμερικανικού πληθωρισμού ήταν αυτή ακριβώς που προκάλεσε την αναταραχή στην αγορά ομολόγων που επεκτάθηκε την Παρασκευή στη Wall Street. Ο λόγος είναι ότι η ενίσχυση του πληθωρισμού αναγκάζει τους επενδυτές να απαιτήσουν υψηλότερο επιτόκιο, ώστε να αντισταθμίσουν τη μείωση της απόδοσης των ομολόγων που θα προκαλέσει ο πληθωρισμός.
Η πολύ χαμηλή απόδοση των ομολόγων όλα τα χρόνια της ποσοτικής χαλάρωσης είχε ωθήσει πολλούς επενδυτές στις μετοχές, σε αναζήτηση υψηλότερων κερδών, αλλά με μεγαλύτερο ρίσκο. Η πρόσφατη άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων γύρω στο 2,85% καθιστά λιγότερο ελκυστικές τις μετοχές, διότι συρρικνώνει το επασφάλιστρο ρίσκου μετοχών (ERP), δηλαδή την επιπλέον απόδοση που απαιτούν οι επενδυτές σε αντιστάθμισμα για το μεγαλύτερο ρίσκο που αναλαμβάνουν επενδύοντας σε μετοχές αντί σε ομόλογα. Αλλος παράγοντας που πυροδότησε την κρίση των τελευταίων ημερών είναι ότι οι μετοχές είχαν γίνει πλέον πολύ ακριβές έπειτα από 15 μήνες συνεχόμενης ανόδου και ότι είχε καθυστερήσει αρκετά η ρευστοποίηση κερδών.
Πηγή: kathimerini.gr