Το Λονδίνο αποκλείει τελωνειακή ένωση με Ε.Ε.
Η βρετανική κυβέρνηση απέρριψε χθες επίσημα το ενδεχόμενο να παραμείνει στην ευρωπαϊκή τελωνειακή ένωση, ενώ η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δέχεται ισχυρές εσωκομματικές πιέσεις για να προχωρήσει σε σκληρό Brexit. Ωστόσο, η Ε.Ε. προειδοποίησε το Λονδίνο πως έχει έρθει ο καιρός να αποφασίσει τι είδους εταιρική σχέση επιθυμεί να έχει μελλοντικά με την Ενωση, ενώ ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P τόνισε, χθες, πως το Λονδίνο απειλείται από οικονομικό σοκ και νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητάς του αν δεν αποτρέψει ένα ασύντακτο Brexit.
Μισέλ Μπαρνιέ
Μέχρι την περασμένη εβδομάδα η πρωθυπουργός Μέι δήλωνε «ανοικτή» στο ενδεχόμενο να αποδεχθεί κάποιου είδους παραμονή στην ευρωπαϊκή τελωνειακή ένωση, ενώ την Παρασκευή οι Financial Times είχαν δημοσιεύσει την είδηση ότι η κυβέρνηση εξέταζε το ενδεχόμενο να παραμείνει διασυνδεδεμένη η Βρετανία τελωνειακά με την Ε.Ε. Το ζήτημα, ακριβέστερα και αυτό το ζήτημα, έχει διχάσει το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα. Μάλιστα, μερίδα βουλευτών που τάσσεται υπέρ του σκληρού Brexit συνωμοτεί για να ρίξει την πρωθυπουργό Μέι, σύμφωνα με τους κυριακάτικους Times. O εκπρόσωπος Τύπου της κ. Μέι δήλωσε χθες πως «πρέπει να έχουμε τη δική μας ανεξάρτητη πολιτική για το εμπόριο και τη δυνατότητα να κλείνουμε εμπορικές συμφωνίες με τον υπόλοιπο κόσμο… θα εγκαταλείψουμε την Ε.Ε. και την τελωνειακή ένωση».
Η ευρωπαϊκή απάντηση ήρθε λίγες ώρες αργότερα, με τον διαπραγματευτή των «27» Μισέλ Μπαρνιέ να δηλώνει μετά τη συνάντησή του με την πρωθυπουργό Μέι πως χωρίς συμμετοχή στην τελωνειακή ένωση ή στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά «είναι αναπόφευκτη η (ανέγερση) εμποδίων στο εμπόριο, στα αγαθά και στις υπηρεσίες». Ο κ. Μπαρνιέ κάλεσε το Λονδίνο να αποφασίσει πώς θέλει να είναι η μελλοντική εταιρική σχέση και να καταθέσει σαφείς προτάσεις. Η βρετανική κυβέρνηση επιμένει ότι εξετάζει ακόμα δύο εναλλακτικές λύσεις που έχει προτείνει από τον Αύγουστο (πρόκειται για συμφωνίες ειδικά σχεδιασμένες για τη Βρετανία), ωστόσο δεν έχει ακόμη αποκαλύψει ποια από τις δύο λύσεις προτιμάει, ούτε πότε θα αποφασίσει σχετικά. Ωστόσο, ο χρόνος τρέχει και μάλιστα εις βάρος της Βρετανίας (κυρίως). Χθες, ο Μόριτζ Κράμερ, επικεφαλής αναλυτής της S&P για την πιστοληπτική αξιολόγηση κρατών, αναφέρει σε έκθεση πως η Βρετανία κινδυνεύει να υποστεί οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σοκ αλλά και περαιτέρω υποβάθμιση της αξιολόγησής της, αν δεν αποτρέψει μια ασύντακτη έξοδό της από την Ενωση.
Πηγή: kathimerini.gr