Η μεταβλητότητα των ισοτιμιών ανησυχεί την ΕΚΤ
Σε συμφωνία με τις προσδοκίες της αγοράς, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής την Πέμπτη, επαναλαμβάνοντας την πρόθεσή της να παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού. Επίσης, τόνισε για ακόμα μία φορά ότι σκοπεύει να συνεχίσει τις αγορές καθαρών στοιχείων ενεργητικού ύψους 30 δισ. ευρώ μηνιαίως έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και είναι έτοιμη να επεκτείνει τη διάρκεια του προγράμματος ή και να αυξήσει το μέγεθος αγορών εάν επιδεινωθούν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό.
Σχετικά με την πορεία της οικονομίας, η ΕΚΤ υιοθέτησε ιδιαίτερα θετικό ύφος, σημειώνοντας ότι η συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη, η χαλαρή νομισματική πολιτική της Τράπεζας και οι μισθολογικές αυξήσεις αναμένεται να οδηγήσουν σε άνοδο των πληθωριστικών πιέσεων μεσοπρόθεσμα. Αναφορικά με την πρόσφατη ενίσχυση του ευρώ, η ΕΚΤ τόνισε ότι αποτελεί πηγή ανησυχιών, ενώ, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι διευκρίνισε ότι η εξέλιξη αυτή οφείλεται, μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις μη Ευρωπαίων αξιωματούχων για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες που δεν αντανακλούν τα όσα έχουν συμφωνηθεί, αναφερόμενος στην ετήσια σύνοδο της Διεθνούς Τράπεζας και του ΔΝΤ τον Οκτώβριο, όπου οι συμμετέχουσες χώρες είχαν δεσμευθεί να μη θέτουν στόχους για συναλλαγματικές ισοτιμίες με γνώμονα ανταγωνιστικούς σκοπούς.
Αντιδρώντας στο ιδιαίτερα θετικό ύφος των σχολίων του κ. Ντράγκι για την οικονομία της Ευρωζώνη, το ευρώ κινήθηκε ανοδικά καταγράφοντας την Πέμπτη νέο υψηλό τριών ετών έναντι του δολαρίου 1,2536, πριν υποχωρήσει την επόμενη ημέρα στην περιοχή 1,2400/70, συνεχίζοντας όμως να σημειώνει κέρδη ύψους 2% σε εβδομαδιαία βάση και περίπου 4% από τις αρχές του έτους. Δηλώσεις από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ την Πέμπτη ότι θα ήθελε «τελικά» να δει ένα ισχυρό δολάριο προσέδωσαν κάποια στήριξη στο αμερικανικό νόμισμα, αλλά τα κέρδη αποδείχθηκαν περιορισμένα, αφού τα σχόλιά του ήταν σε πλήρη αντίθεση με αυτά του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν, μόλις μία ημέρα νωρίτερα, ότι το αποδυναμωμένο δολάριο λειτουργεί προς όφελος της αμερικανικής οικονομίας. Η πολιτική παρεμβατισμού, που φαίνεται ότι ακολουθούν οι ΗΠΑ, επηρεάζει, επίσης, αρνητικά το δολάριο μετά την υπογραφή διαταγμάτων από τον Ντόναλντ Τράμπ για επιβολή υψηλών δασμών σε εισαγόμενα πλυντήρια και φωτοβολταϊκά πάνελ, ενώ, σύμφωνα με κάποια δημοσιεύματα, ενδέχεται να επιβληθούν τους επόμενους μήνες δασμοί και σε εισαγωγές χαλκού και χάλυβα.
Πηγή: kathimerini.gr