Σε αχαρτογράφητα νερά το διαζύγιο Βρετανίας – Ευρωπαϊκής Ενωσης
Mε βρετανικό φλέγμα ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε πρόσφατα στο BBC ότι η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα ωφελήσει ούτε τη χώρα ούτε την Ε.Ε. «Δεν μπορείς να έχεις όλα τα πλεονεκτήματα από τη συμμετοχή σου σε μια κλειστή λέσχη (κλαμπ), όταν αποχωρείς», παρατήρησε. «Οι Βρετανοί φίλοι μας, που εφηύραν το κλαμπ, μπορούν να το κατανοήσουν. Η επιλογή της Βρετανίας δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και εμείς στην Ε.Ε. ήμασταν και πρέπει να παραμείνουμε ισχυροί εταίροι».
Το πώς θα διαμορφωθεί η σχέση του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες θα φανεί συν τω χρόνω και αφότου ξεκινήσει και τυπικά στα τέλη Μαρτίου η διετής διαδικασία εξόδου. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, στην πολυαναμενόμενη ομιλία της την Τρίτη, περιέγραψε το Brexit – ουσιαστικά μίλησε για ένα φιλικό διαζύγιο. «Η Βρετανία επιθυμεί να παραμείνει φίλη και καλή γείτονας της Ευρώπης», διευκρίνισε. «Δεν θέλω να συμμετέχουμε στην κοινή εμπορική πολιτική της Ε.Ε., ούτε να είμαστε συνδεδεμένοι με κοινούς δασμούς, εφόσον συνιστούν στοιχεία της τελωνειακής ένωσης και θα μας εμπόδιζαν να συνάψουμε ξεχωριστές εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες».
Νέα σχέση
Το Λονδίνο θα επιδιώξει μια νέα, εμπεριστατωμένη και μεγαλόπνοη εμπορική και τελωνειακή συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία θα μπορούσε να εμπεριέχει και συστατικά και προβλέψεις από τις υφιστάμενες συμφωνίες. Επιπλέον, επιθυμεί να συνεχίσει τη συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους σε έρευνα, καινοτομία και επιστήμη, ενώ δεσμεύτηκε να προστατεύσει τα δικαιώματα των εργαζομένων στο έδαφός του βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Από τη μεριά της, η ευρωπαϊκή ηγεσία σχολίασε θετικά τη σαφήνεια του σχεδίου Μέι, αλλά προανήγγειλε μια διαδικασία καθόλου ρόδινη. «Δεν θα υπάρξει κλίμα εχθρότητας στις συνομιλίες, θα επιδιώξω ισόρροπο αποτέλεσμα, αλλά θα είναι δύσκολες», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Προεξοφλώντας ένα «σκληρό Brexit», μεγάλες πολυεθνικές τράπεζες ετοιμάζονται για μετακινήσεις εργαζομένων και δημιουργία υποδομών εκτός Λονδίνου, ενώ οι HSBC και UBS ενδεχομένως να μεταφέρουν 1.000 θέσεις εργασίας σε πρώτη φάση. «Ολες οι τράπεζες θα αποφασίσουν στα τέλη του πρώτου τριμήνου και στην αρχή θα μεταφερθούν ίσως και μερικές εκατοντάδες εργαζόμενοι», ανέφεραν υψηλά ιστάμενα στελέχη τραπεζών. Ενα από αυτά τόνισε ότι η δική του τράπεζα είναι πρόθυμη να δαπανήσει 100 εκατ. δολάρια ώστε να φύγουν από τη Βρετανία προ της ολοκλήρωσης του «διαζυγίου» της. Αναλυτές της JPMorgan έχουν υπολογίσει ότι για 8 μεγάλες αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες το κόστος αποχώρησης λόγω Brexit μπορεί να φθάσει τα 7,5 δισ. δολάρια έως το 2022.
Σε επίπεδο βρετανικής οικονομίας τώρα, η Berenberg Βank προβλέπει εξασθένηση. Εξ ου και αναθεωρεί προς τα κάτω τη μακροπρόθεσμη τάση ανάπτυξης από το 2,2% μετά το περυσινό δημοψήφισμα στο 1,8%, χωρίς να αποκλείει και περαιτέρω υποβάθμιση, επειδή η Βρετανία θα απολέσει την πρόσβαση στην κοινή αγορά. Παρατηρεί, τέλος, ότι δεν είναι εφικτό να καταστεί φορολογικός παράδεισος: όσο περισσότερο το προσπαθεί τόσο η Ευρώπη θα κρατάει εκτός της αγοράς της τα βρετανικά προϊόντα. Και το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ανάγκη το εμπόριο με την Ε.Ε., το οποίο της εξασφαλίζει το 12% του ΑΕΠ, έναντι του 3% – 4%για την Ε.Ε.
Πηγή: kathimerini.gr