Σε στάση αναμονής η ΕΚΤ
H δραστική αναθέρμανση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και οι καλύτερες από τις αναμενόμενες προοπτικές των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων αναμένεται πως θα επαναφέρουν στο προσκήνιο το αίτημα ορισμένων σκληροπυρηνικών της ΕΚΤ για διακοπή της πάρα πολύ χαλαρής νομισματικής πολιτικής της.
Πάντως, καλό θα ήταν να μην στοιχηματίσετε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κάνει άμεσα κάτι τέτοιο. Αυτή τη στιγμή ακόμα παρατηρεί και εξετάζει ένα ιδιαίτερα αβέβαιο οικονομικό και πολιτικό τοπίο για το 2017 και απέχει πολύ από το να διατρανώσει τη νίκη της στην εκστρατεία τόνωσης του πληθωρισμού, ώστε να φθάσει σε επίπεδα θεωρούμενα ως κανονικά και να δημιουργήσει βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Οι τιμές καταναλωτή ως βασικός δείκτης οικονομικής υγείας ενισχύθηκαν 1,1% στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, δηλαδή με σχεδόν δύο φορές γρηγορότερο ρυθμό από τον Νοέμβριο και με τον ταχύτερο σε διάστημα τριετίας και πλέον. Στη Γαλλία και τη Γερμανία, καθώς και στην Ευρωζώνη συνολικά ο Δείκτης Διευθυντών Προμηθειών (ΡΜΙ) επίσης ενισχύθηκε, υπερσκελίζοντας κάθε πρόβλεψη των αναλυτών του Ρόιτερς. Αυτό σημαίνει βελτιωμένη επέκταση δραστηριοτήτων των εταιρειών. Επιπλέον, σημαίνει πως η ΕΚΤ μπορεί να προβάλει τα στοιχεία του ΡΜΙ ως απόδειξη ότι η πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης, που ακολουθεί, τελικά αποδίδει και ο πληθωρισμός τείνει προς τον επίσημο στόχο της του σχεδόν 2%.
Υπάρχουν, ωστόσο, και κάποια σημεία που χρήζουν προσοχής. Η άνοδος του πληθωρισμού εν μέρει ήταν το αποτέλεσμα μιας σταθεροποίησης των τιμών του πετρελαίου και ο αντίκτυπός της θα αρχίσει να φθίνει από φέτος τον Μάρτιο. Αυτό δεν συνάδει με την παρατεταμένη άνοδο του πληθωρισμού, που επιθυμεί ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, προτού αποφασίσει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα αγοράς τίτλων. «Ενα σύντομο ιντερμέτζο θα είναι ο αντίκτυπος των τιμών του πετρελαίου στον πληθωρισμό», επισημαίνει ο Τόμας Γκίτζελ, ανώτατος οικονομολόγος της μη εισηγμένης τράπεζας VP Bank. «Ως εκ τούτου, η ΕΚΤ οφείλει να συνεχίσει να δείχνει ταπεινοφροσύνη και για μια περίοδο να αφήσει ανοιχτούς τους κρουνούς ρευστότητας». Αφής στιγμής εξαιρεθούν οι ευμετάβλητες τιμές ενέργειας και τροφίμων, ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο επιταχύνθηκε αλλά με πιο αργό ρυθμό στο 0,9%.
Κι αυτό έχει ζωτική σημασία, επειδή την περασμένη εβδομάδα το μέλος της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, δήλωσε ότι το πιστωτικό ίδρυμα χρειάζεται να δει αυτό το «κομβικό σημείο αναφοράς», που λειτουργεί ως θετικός δείκτης της οικονομικής δραστηριότητας, να υπερβαίνει ξεκάθαρα το 1%. Στην πραγματικότητα οι αποδόσεις των ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης είχαν κάμψη στα μέσα της εβδομάδας, ενόσω οι επενδυτές έδειχναν επικεντρωμένοι στον δομικό πληθωρισμό παρά στην συνολικά υψηλή αύξηση των τιμών. Καθώς η όλη εικόνα βελτιώνεται και η τελευταία ανάκαμψη των τιμών του «μαύρου χρυσού» δεν έχει ακόμα ενσωματωθεί στις προβλέψεις Δεκεμβρίου της ΕΚΤ, η κεντρική τράπεζα ίσως πρέπει να αναθεωρήσει επί τα βελτίω τις προβλέψεις της, αν και ελάχιστοι αναμένουν ότι θα υπάρξει και άμεση δράση της σε επίπεδο πολιτικής. «Η ΕΚΤ θα τα λάβει όλα υπ’ όψιν της, αλλά θα περιμένει, έως ότου δοθούν και άλλα σημάδια επιβεβαίωσης για να κινητοποιηθεί», επισημαίνει ο Γιέργκ Τσόινερ, ανώτατος οικονομολόγος της γερμανικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW.
Επιπροσθέτως, η αισιοδοξία των διεθνών κεφαλαιαγορών, που πηγάζει από το αναμενόμενο κολοσσιαίο πακέτο μέτρων τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας από τη νέα κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, έχει αντιμετωπιστεί με επιφύλαξη από τη Φρανκφούρτη. Παραδείγματος χάριν, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάνσιο, προειδοποίησε για πιθανή ζημία στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία, εάν ο νέος Αμερικανός πρόεδρος τελικώς υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του περί προστατευτισμού. Προς επίρρωσιν των λεγομένων του ήρθε η απροσδόκητη απόφαση της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Ford να αποσύρει τα σχέδιά της για κατασκευή νέου εργοστασίου παραγωγής στο Μεξικό και να επενδύσει στο Μίσιγκαν για να δημιουργήσει 700 νέες θέσεις εργασίας εκεί – η μεταστροφή της οφείλεται στην κριτική εις βάρος της από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Πηγή: kathimerini.gr