Η Lloyd’s αναζητεί έδρα στην Ε.Ε. το 2017
Μεγάλης συμβολικής σημασίας αλλά και ενδεικτική των διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Σίτι του Λονδίνου είναι η απόφαση της Lloyd’s του Λονδίνου να αναζητήσει έδρα σε χώρα της Ε.Ε., και μάλιστα το 2017. Η εμβληματική για το Σίτι του Λονδίνου παγκόσμια αγορά ασφαλιστικών, ηλικίας 328 ετών, σχεδιάζει να μεταφέρει μέρος των δραστηριοτήτων της εκτός Βρετανίας, προτού εγκαινιαστεί η διαδικασία εξόδου της χώρας από την Ε.Ε. Μιλώντας στους Financial Times, ο πρόεδρός της Τζον Νέλσον τόνισε πως η Lloyd’s αποφάσισε να δράσει το συντομότερο δυνατόν, «τουλάχιστον λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα», ώστε να προστατεύσει τα έσοδά της που προέρχονται κατά 11% από την Ευρώπη.
Η μεταφορά θα γίνει μέσω θυγατρικής της, για την οποία θα ζητήσει την έγκριση των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών, καθώς στόχος της είναι να τη χρησιμοποιεί για να δραστηριοποιείται σε όλη την ενιαία αγορά. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, η αγορά ετοιμάζεται να επιλέξει την έδρα της θυγατρικής της ανάμεσα σε πέντε ευρωπαϊκές μητροπόλεις, και τον Φεβρουάριο θα παρουσιάσει στα μέλη της την πρότασή της. Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει πως η Lloyd’s θα προτιμούσε να διατηρήσει όλες τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις της συγκεντρωμένες στο Λονδίνο. Ως εκ τούτου, είναι πιθανόν να αναστείλει τα σχέδιά της για θυγατρική εκτός Βρετανίας, αν το Λονδίνο συνάψει με την Ε.Ε. συμφωνία που θα παρατείνει την υπάρχουσα κατάσταση και θα επιτρέπει στις βρετανικές χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις να δραστηριοποιούνται ελεύθερα στην ενιαία αγορά.
Την ίδια στιγμή, Βρετανοί πολιτικοί και ρυθμιστικές αρχές ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση Μέι για να εξασφαλίσει ότι πριν από την έξοδο από την Ε.Ε. ο κλάδος των χρηματοπιστωτικών θα έχει αρκετό χρόνο για να προχωρήσει σε μεταβατικές διευθετήσεις και να προστατεύσει τα συμφέροντά του. Επιτροπή της Βουλής των Λόρδων έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να θέσει σε προτεραιότητα αυτές τις μεταβατικές διευθετήσεις, προκειμένου να αποτρέψει την αναδιάρθρωση και μεταφορά των εταιρειών του χρηματοπιστωτικού τομέα επί τη βάσει του «χειρότερου δυνατού σεναρίου» για το Brexit. Ανάλογο αίτημα έχει, άλλωστε, υποβάλει και η βρετανική ανώτατη αρχή εποπτείας των τραπεζών και ασφαλιστικών, καθώς υποστηρίζει πως οι μεταβατικές διευθετήσεις πρέπει να συμφωνηθούν εννέα μήνες από τη στιγμή που θα ενεργοποιηθούν το άρθρο 50 και η διαδικασία εξόδου από την Ε.Ε. Την ανάγκη να συμφωνηθούν μεταβατικές διευθετήσεις αναγνώρισε, την Τετάρτη, και ο εκπρόσωπος της Βρετανίας για τις συνομιλίες σχετικά με το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις.
Τροποποίηση κανόνων
Η Ε.Ε. δρομολογεί τροποποίηση των κανόνων, ώστε να αφαιρέσει από το Σίτι του Λονδίνου την εκκαθάριση των συναλλαγών παραγώγων του ευρώ. Στα σχέδια των Βρυξελλών αναφέρεται σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο δεν έχει προσδιοριστεί η αλλαγή, αλλά σίγουρα θα επιτρέπει στην ΕΚΤ να ορίζει τα γεωγραφικά όρια στα οποία θα μπορούν να λειτουργούν ορισμένα καίρια τμήματα της αγοράς. Οπως τονίζει η βρετανική εφημερίδα, θα πρόκειται για πρόκληση για το Λονδίνο, καθώς επί χρόνια αγωνίστηκε για να αποκρούσει τις προσπάθειες της Γαλλίας να περιορίσει την εκκαθάριση συναλλαγών του ευρώ εντός της Ευρωζώνης. Στο Λονδίνο διεκπεραιώνονται, άλλωστε, τα 3/4 του συνόλου των εκκαθαρίσεων παραγώγων του ευρώ, με μέση ημερήσια αξία 573 δισ. δολαρίων. Από τη Γαλλία ασκούνται πιέσεις για να ενσωματωθούν τέτοιου είδους περιορισμοί στις νομοθετικές προτάσεις που θα παρουσιάσει η Κομισιόν την άνοιξη. Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. δήλωσαν ανώνυμα στη βρετανική εφημερίδα πως πριν από την έξοδο της Βρετανίας το 2019 θα έχουν τεθεί περιορισμοί στην εκκαθάριση συναλλαγών του ευρώ εκτός Ευρωζώνης.
Πηγή: kathimerini.gr