Βρετανία: Φόρο στα κέρδη εκτροπής σχεδιάζει η κυβέρνηση
Ο υπουργός Οικονομικών της Μεγάλης Βρετανίας, Τζορτζ Όσμπορν, σχεδιάζει να εισαγάγει τον αποκαλούμενο νέο «φόρο στα κέρδη εκτροπής», στοχεύοντας σε πολυεθνικές εταιρείες οι οποίες έχει κριθεί ότι μεταφέρουν κέρδη στο εξωτερικό για να αποφύγουν τη φορολογία, αναφέρει η εφημερίδα Sunday Times, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.
Η Google Inc, η Amazon.com Inc και η Facebook Inc είναι μεταξύ των εταιρειών που έχουν επικριθεί ευρέως στο Ηνωμένο Βασίλειο για φοροδιαφυγή και ενδεχομένως να επηρεαστούν από τον νέο φόρο, σύμφωνα με την εφημερίδα. Το 25% αυτής της νέας εισφοράς, ποσοστό το οποίο είναι μεγαλύτερο από τον φόρο εταιρειών ο οποίος φτάνει στο 20%, θα είναι τμήμα του ετήσιου προϋπολογισμού ο οποίος πρόκειται να παρουσιαστεί στο βρετανικό κοινοβούλιο από τον Τζορτζ Όσμπορν στις 18 Μαρτίου.
Ο προϋπολογισμός θα είναι ο τελευταίος πριν από τις εθνικές εκλογές στις 7 Μαΐου, όπου οι κεντροδεξιοί Συντηρητικοί του Ντέιβιντ Κάμερον θα αναμετρηθούν σε μάχη στήθος με στήθος με την αξιωματική αντιπολίτευση του κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τα δύο κόμματα να είναι κοντά στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, ενώ η κατάσταση περιπλέκεται από το κύμα υποστήριξης προς πολλά μικρότερα κόμματα.
Σε αυτό το πλαίσιο, υπήρξαν αναφορές ότι ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών θα λάβει κάποια δημοφιλή και εντυπωσιακά μέτρα στον προϋπολογισμό, παραμένοντας όμως στο πλαίσιο της δημοσιονομικής λιτότητας που αποσκοπεί στη μείωση του τεράστιου δημοσιονομικού ελλείμματος.
Οι Sunday Times σημειώνουν επίσης ότι ο υπουργός Οικονομικών βρίσκεται σε επαφή με τον κυβερνητικό εταίρο των Συντηρητικών, το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, για να συμφωνηθεί η αύξηση του αφορολόγητου ορίου, μέτρο το οποίο θα μειώσει τον φόρο για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.
Το αφορολόγητο όριο, το οποίο βρίσκεται σήμερα στις 10.000 λίρες, πρόκειται να αυξηθεί στις 10.600 λίρες τον Απρίλιο, με τους Sunday Times να αναφέρουν ότι ο Τζορτζ Όσμπορν ήθελε να αυξήσει το όριο αυτό κατά 200 επιπλέον λίρες.
Πηγή: naftemporiki.gr