WSJ: Η Ιταλία, όχι η Ελλάδα, το βασικό ερώτημα για το ευρώ
Η Ελλάδα μπορεί να είναι το καναρίνι στο ανθρακωρυχείο, ωστόσο η Ιταλία είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο, αναφέρει η Wall Street Journal σε άρθρο για την ευρωπαϊκή κρίση με τίτλο «Η Ιταλία, όχι η Ελλάδα, το βασικό ερώτημα για το ευρώ».
Για να ευημερεύσει η Ευρωζώνη, τα μέλη της θα πρέπει να είναι καλύτερα εντός [της νομισματικής ένωσης] απ’ ό,τι εκτός, σημειώνει ο αρθογράφος επαναλαμβάνοντας μια δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Mario Draghi.
Σημειώνει ακόμη ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλει μια λίστα από νέα μέτρα πολιτικής στην προσπάθεια της να ξεκλειδώσει τη χρηματοδότηση από τους πιστωτές της, προσθέτοντας ότι οι νέες ιδέες βασίζονται κυρίως σε νέα φορολογικά έσοδα και φαίνεται να είναι αισιόδοξες. Πολλοί επενδυτές συνεχίζουν να περιμένουν ότι η Ευρώπη θα καταλήξει σε κάποια συμφωνία που θα κρατά την Ελλάδα στο ευρώ.
Αλλά ένα πιο μακροπρόθεσμο και σημαντικό ερώτημα αφορά την Ιταλία, η οποία αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, αναφέρει η εφημερίδα και προσθέτει. Εάν η κρίση της Ελλάδας είναι οξεία, τότε η κρίση της Ιταλίας είναι χρόνια: [η χώρα] εμφανίζει οριακή ανάπτυξη από την ένταξη της στο ευρώ, αναφέρει η WSJ.
Στην πραγματικότητα, η ιταλική οικονομία επιβραδύνει για δεκαετίες: τη δεκαετία του 1980 ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης ήταν 2,1%, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ. Μειώθηκε στο 1,4% τη δεκαετία του 1990 και περαιτέρω στο 0,6% την πρώτη δεκαετία αυτού του αιώνα, ενώ από το 2010 ο μέσος όρος είναι στο -0,5%.
Ο αρθρογράφος σημειώνει πάντως ότι η ιταλική οικονομία αναμένεται να αντλήσει σημαντικά οφέλη από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και το πιο αδύναμο ευρώ. Με τις συνθήκες στην Ευρωζώνη συνολικά να βελτιώνονται, η Ιταλία αναμένεται να επωφεληθεί, σημειώνει η WSJ προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες του πρωθυπουργού Matteo Renzi να αναμορφώσει την οικονομίας είναι ζωτικής σημασίας.
Το δημοσίευμα αναφέρεται τέλος στις σημαντικές ημερομηνίες το επόμενο διάστημα για το μέλλον της Ευρωζώνης: στις 9 Απριλίου η αποπληρωμή από την Ελλάδα 450 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ είναι το βασικό εμπόδιο για να ξεπεράσει η Ευρωζώνη. Στις 13 Μαΐου θα πρέπει να ανακοινωθεί η επιστροφή της Ιταλίας στην ανάπτυξη μετά από τρία χρόνια ύφεσης. Εάν δεν συμβεί αυτό, θα πρέπει να αναμένονται και νέα ερωτήματα ως προς το τι προσφέρει το ενιαίο νόμισμα στα μέλη του, καταλήγει το δημοσίευμα.