Η ζήτηση από ξένους διατηρεί πολύ ψηλά τις τιμές στο Λονδίνο
Οποιος ενδιαφέρεται να εγκατασταθεί στην Αγγλία θα πρέπει να γνωρίζει ότι το κόστος μιας κατοικίας στο Λονδίνο είναι διπλάσιο από το αντίστοιχο στην υπόλοιπη χώρα και ότι το χάσμα ανάμεσα στις τιμές του Λονδίνου και εκείνες της υπόλοιπης Αγγλίας βρίσκεται στα ιστορικά υψηλότερα επίπεδα.
Ενα τυπικό διαμέρισμα στο Λονδίνο κοστίζει σήμερα σχεδόν 363.000 στερλίνες, ποσό αντίστοιχο των 439.000 ευρώ, υπερδιπλάσιο ποσό από την τιμή ενός αντίστοιχου διαμερίσματος στην υπόλοιπη χώρα, εφόσον η μέση τιμή μιας κατοικίας στην Αγγλία δεν υπερβαίνει τις 180.000 στερλίνες, ποσό αντίστοιχο των 217.863 ευρώ.
Τα στοιχεία της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας καταδεικνύουν πως διευρύνεται το χάσμα ανάμεσα στις τιμές των ακινήτων στο Λονδίνο και εκείνες στην υπόλοιπη Αγγλία. Μέσα στους τελευταίους 12 μήνες οι τιμές στο Λονδίνο έχουν αυξηθεί κατά 18%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ετήσια αύξησή τους από τον Ιούλιο του 2007. Στο ίδιο χρονικό διάστημα η μέση αύξηση στην υπόλοιπη Αγγλία δεν υπερβαίνει κατά μέσο όρο το 5,8%, ενώ στη Σκωτία είναι μόλις 2,4%, στην Ουαλλία 5,3% και στη Βόρεια Ιρλανδία 2,8%.
Μολονότι σε όλες τις περιοχές καταγράφονται αυξήσεις στις τιμές των κατοικιών χάρη στη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών, η αύξηση αυτή έπεται πολλών ετών στασιμότητας ή και υποχώρησης. Η εταιρεία δεδομένων για την αγορά ακινήτων Hometrack επισημαίνει πως το 78% των διαφόρων περιφερειακών αγορών ακινήτων στη Βρετανία παραμένει κάτω από τα ανώτερα επίπεδα που γνώρισαν πριν από την κρίση. Το 41% των περιοχών αυτών έχουν τιμές τουλάχιστον 10% κατώτερες από τα προ κρίσης επίπεδα. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της πόλης του Μάντσεστερ. Σε ετήσια βάση, οι τιμές των κατοικιών στην περιοχή έχουν σημειώσει αύξηση 18%, ανάλογη εκείνης στο Λονδίνο. Ωστόσο η τιμή μιας τυπικής κατοικίας παραμένει κατά 4% κάτω από τα επίπεδα του 2007 και συγκεκριμένα στις 211.748 στερλίνες, ποσό ανάλογο των 266.000 ευρώ. Στο Μάντσεστερ όμως οι τιμές υπερβαίνουν εκείνες της ευρύτερης περιοχής του όπου οι κατοικίες κοστίζουν ακόμη περίπου 12% λιγότερο από τις προ κρίσης τιμές τους. Η εκτίναξη της αγοράς του Λονδίνου συμπαρασύρει ανοδικά και τις τιμές στην περιφέρεια της βρετανικής πρωτεύουσας. Εχουν σημειώσει ετήσια αύξηση της τάξης του 13% οι τιμές των κατοικιών σε Οξφόρδη, Κέμπριτζ και Μπράιτον. Τα τελευταία χρόνια η βρετανική πρωτεύουσα έχει αποκτήσει αίγλη τόπου κατοικίας των κροίσων.
Το 2011, ο Ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς αγόρασε κατοικία που ανήκε στον Ρώσο πρέσβη έναντι 90 εκατ. στερλινών, ποσό αντίστοιχο των 109 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια δαπάνησε αμέτρητα εκατομμύρια για μια υπόγεια επέκταση της κατοικίας στην οποία περιλαμβάνεται πισίνα και υπόγειο γήπεδο τένις. Ο Ινδός μεγιστάνας Λακσί Μιτάλ αγόρασε στην ίδια περιοχή έπαυλη γι’ αυτόν και για τον γιο του έναντι 117 εκατ. στερλινών ή 141,6 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια μια έπαυλη για την κόρη του Βανίσα έναντι 70 εκατ. στερλινών ή περίπου 85 εκατ. ευρώ. Υπολογίζεται ότι συνολικά τα ακίνητα που έχει η οικογένεια στην ακριβότερη συνοικία του Λονδίνου έχουν άθροισμα αξίας άνω των 500 εκατ. στερλινών ή 605,4 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή όμως η οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα δεν έχει ανακάμψει ουσιαστικά. Η Nationwide, εταιρεία δεδομένων για την αγορά ακινήτων στη Βρετανία, τονίζει πως στο Λονδίνο βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό κατασκευή 20.700 οικοδομές, αριθμός σαφώς μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο των περασμένων ετών, αλλά πολύ κατώτερος εκείνου των 42.000 νέων κτισμάτων που, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες του κλάδου, χρειάζεται να προστίθενται κάθε χρόνο ώστε να βρουν ανταπόκριση οι απαιτήσεις των ξένων που συρρέουν στη βρετανική πρωτεύουσα.
Εντείνονται οι φόβοι για «φούσκα»
Η ανάπτυξη τόσο στο εσωτερικό όσο και στην περιφέρεια του Λονδίνου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Προκειμένου να παρακάμψει τις αυστηρές ρυθμίσεις που διέπουν την οικοδομική δραστηριότητα στη βρετανική πρωτεύουσα και ειδικότερα στην «πράσινη ζώνη» που την περιβάλλει, ο δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, θέλει να πουλήσει σε ιδιώτες εργολάβους τμήματα της γης που ανήκουν στο βρετανικό δημόσιο.
Εχει, βέβαια, προσκρούσει σε αντιδράσεις, καθώς ορισμένοι τον κατηγορούν ότι επιχειρεί να προβληθεί μέσα από μνημειακά έργα, ενώ ορισμένοι άλλοι, όπως ο πρίγκιπας Κάρολος, υποστηρίζουν ότι αν χτιστούν ουρανοξύστες, θα καταστρέψουν την «ζωντάνια και τις δονήσεις» της πόλης.
Η εισροή ξένων κεφαλαίων στην αγορά στέγης του Λονδίνου έχει εξωθήσει πολλές πρεσβείες να εγκαταλείψουν τις ακριβές περιοχές της πόλης. Ανάμεσά τους η αμερικανική προεσβεία, ενώ φημολογείται ότι ετοιμάζεται να την μιμηθεί η κινεζική. Οι δύο περιπτώσεις καταδεικνύουν ότι το κόστος της αγοράς ακινήτων στο Λονδίνο είναι πλέον υπερβολικά υψηλό ώστε ούτε ολόκληρες χώρες δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τους βαθύπλουτους.
Το παράδοξο είναι πως η εκτίναξη των τιμών των ακινήτων στο Λονδίνο δεν περιορίζεται στις περιοχές των πολυτελών κατοικιών. Συχνά, μάλιστα, τον τόνο δίνουν τα φτωχότερα προάστια. Στην περιοχή Χόκνεϊ, τη δεύτερη χειρότερη της χώρας, έχει σημειωθεί αύξηση τιμών 23%. Πέραν λοιπόν της όποιας ανησυχίας για την κυοφορούμενη «φούσκα» της αγοράς ακινήτων του Λονδίνου, το κόστος της στέγης στη βρετανική πρωτεύοσα γίνεται ολοένα και πιο απαγορευτικό.
Πηγή: kathimerini.gr