Emirates – Σωσίβιο το cargo μέσα στην πανδημία
Επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα βλέπουν οι παράγοντες των αερομεταφορών από το καλοκαίρι του 2022. Παρά την αρχική ανησυχία που δημιούργησε η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον, εκτιμάται ότι το μικρό φρένο που έβαλε και πάλι στα ταξίδια δεν θα ανακόψει την τάση ανάκαμψης, ενώ δεν επηρεάζει επί του παρόντος πέρα του προβλεπόμενου την ελληνική αγορά.
Το καλοκαίρι του 2022 θεωρείται πια ορόσημο για την ανάκαμψη του κλάδου που βλέπει με αισιοδοξία το φως στην άκρη του τούνελ που δημιούργησε ο κορωνοϊός.
Αυτή την αισιοδοξία εξέπεμψε εχθές κι ο countrymanagerτης Emirates για την Ελλάδα, κ. Khalid Al Zarooni, με αφορμή τη συμπλήρωση εφέτος 25 χρόνων παρουσίας στη χώρα μας, κατά τα οποία έχει μεταφέρει από τον Ιούνιο του 1996 πάνω από 4,5 εκατομμύρια επιβάτες. «Προσπαθούμε καταρχάς να πετύχουμε τον στόχο να φτάσουμε τα επίπεδα προ κορωνοϊου. Μετά το καλοκαίρι του 2022 θα είμαστε σε θέση να συζητήσουμε τυχόν επέκταση της δραστηριότητάς μας στην Ελλάδα με νέες συχνότητες και δρομολόγια» ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι «τα χειρότερα είναι πίσω μας κι αυτό αποδεικνύεται από τα νούμερα, τώρα έρχονται πίσω 6.000 εργαζόμενοι.Η Emirates είναι η μόνη αεροπορική εταιρεία που εξυπηρετεί απευθείας πτήσεις μεταξύ Ελλάδας και Ντουμπάι, ενώ τον Μάρτιο του 2017, ξεκίνησε την πολύ δημοφιλή σύνδεση Αθήνας-Νέας Υόρκης που ήταν και η μόνη απευθείας, καθημερινή πτήση, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, που συνδέει την Ελλάδα με τις ΗΠΑ. Ο εφετινός Ιούνιος ήταν σημαδιακός για έναν ακόμη λόγω, καθώς η εταιρεία μετά το στοπ του κορωνοϊού επανεκκίνησε την πτήση της μεταξύ Αθήνας και Νιούαρκ. Από το 2019, οι Αμερικανοί τουρίστες στην Ελλάδα αποτελούν επίσης μία σημαντική «δεξαμενή» για την εταιρεία, αν ληφθεί υπόψη ότι το 2019 επισκέφθηκαν τη χώρα 1,17 εκατ. Αμερικανοί, οι οποίοι μάλιστα ξοδεύουν 57% παραπάνω από τον μέσο τουρίστα.
Στα 20 χρόνια του αεροδρομίου της Αθήνας, όπως είπε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η διευθύντρια επικοινωνίας του ΔΑΑ, κ. Ιωάννα Παπαδοπούλου, η αεροπορική εταιρεία από τα Εμιράτα «αποτελεί πολύτιμο συνεργάτη», έχοντας διακινήσει περί τα 4 εκατ. επιβάτες, ενώ έχει διαθέσει συνολικά 6 εκατ. θέσεις. Για το «Ελευθέριος Βενιζέλος», το Ντουμπάι αποτελεί σημαντικό κόμβο διασύνδεσης με την Αυστραλία και την Ασία.
«Είναι μεγάλη μας τιμή που συμπληρώσαμε 25 χρόνια σταθερής παρουσίας στην Ελλάδα. Παρά τον σημαντικό αντίκτυπο που είχε η πανδημία στον τομέα των αερομεταφορών, ανακάμπτουμε και εντείνουμε τις δραστηριότητές μας για να ανταποκριθούμε στην αυξανόμενη ζήτηση για ταξίδια. Όχι μόνο έχουν αυξηθεί οι κρατήσεις στις υπηρεσίες μας προς το Ντουμπάι και τη Νέα Υόρκη, αλλά βλέπουμε επίσης μια σταδιακή επιστροφή στα μακρινά ταξίδια καθώς τα σύνορα ετοιμάζονται να ανοίξουν ξανά, για παράδειγμα στην Αυστραλία, όπου πολλοί Έλληνες έχουν φίλους και συγγενείς», δήλωσε ο κ. Al Zarooni.
Η μεγάλη αξία του cargo
Εκτός από τις επιβατικές πτήσεις, μέσω της Emirates SkyCargo, η εταιρεία δίνει τη δυνατότητα σε ελληνικές επιχειρήσεις να εξάγουν τα προϊόντα τους, όπως ανταλλακτικά πλοίων, ηλεκτρονικά, φαρμακευτικά προϊόντα και τοπικά προϊόντα όπως ελαιόλαδο, φράουλες και γιαούρτια μέσω του κόμβου της στο Ντουμπάι. Μάλιστα, ο επικεφαλής της αεροπορικής στην Ελλάδα χαρακτήρισε τις εμπορευματικές πτήσεις ως το σωσίβιο μέσα στην πανδημία.
Το 2019, η Emirates μετέφερε πάνω από 10.800 τόνους φορτίου από και προς την Αθήνα, διευκολύνοντας την διακίνηση αγαθών μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, καθώς και άλλων χωρών στο παγκόσμιο δίκτυό της. Κατά τη διάρκεια της προσωρινής αναστολής των επιβατικών υπηρεσιών μεταξύ Αθήνας και Νέας Υόρκης λόγω της πανδημίας, η Emirates επέτρεψε την απρόσκοπτη εξαγωγή ελληνικών αλιευτικών προϊόντων στις ΗΠΑ, μέσω των απευθείας επιβατικών πτήσεων από Αθήνα προς Ντουμπάι, με πτήσεις επόμενης μέρας από Ντουμπάι προς Νέα Υόρκη.
Στο διάστημα αυτό, διακινήθηκαν περισσότεροι από 1.200 τόνοι ψαριών. Σε μηνιαία βάση, μεταφέρονται 210 τόνοι φρέσκου ψαριού σε εστιατόρια της Νέας Υόρκης.
Σημειώνεται ότι το διμερές εμπόριο μεταξύ Ελλάδας και ΗΑΕ ανήλθε στα 298 εκατ. ευρώ το 2020, με τις εξαγωγές από την Ελλάδα να αντιπροσωπεύουν το 78% του συνολικού εμπορίου. Ως προς τη συμβολή της εταιρείας στην ελληνική οικονομία, αυτή εκτιμάται σε 79 εκατ. ευρώ στο ΑΕΠ και έχει στηρίξει περισσότερες από 1.650 άμεσες, έμμεσες και συνεπαγόμενες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα. Ο Όμιλος Emirates απασχολεί 280 Έλληνες στο πολυεθνικό εργατικό δυναμικό του.
6.000 θέσεις εργασίας ανοίγει η εταιρεία
Σήμερα, η Emirates έχει ήδη αποκαταστήσει το 90% του δικτύου της και αυτή τη στιγμή πετά σε περισσότερους από 120 προορισμούς. Η αεροπορική εταιρεία στοχεύει να αποκαταστήσει μέχρι το τέλος του έτους το 70% των επιπέδων χωρητικότητας πριν από την πανδημία. Για να υποστηρίξει την ταχεία ανάκαμψη, η Emirates έχει ανακοινώσει σχέδια ενίσχυσης του επιχειρησιακού δυναμικού της με την πρόσληψη περισσότερων από 6.000 υπαλλήλων, συμπεριλαμβανομένων 3.000 μελών πληρώματος καμπίνας που θα εδρεύουν στο κέντρο της στο Ντουμπάι.
Πηγή: ot.gr