Τουρκία – Φουντώνει η οργή των πολιτών, «παλεύει» να ανακάμψει η λίρα
Σε δεινή κατάσταση βρίσκονται οι πολίτες με την κατρακύλα της λίρας
Οι πολίτες διαμαρτύρονται για την δραματική πτώση της συναλλαγματικής αξίας της τουρκικής λίρας, που από την αρχή του χρόνου έχει χάσει περίπου 43% της αξίας της με αποτέλεσμα να μειωθεί δραστικά η αγοραστική τους δύναμη.
Σήμερα, Πέμπτη η τουρκική λίρα βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση μετά το «σφυροκόπημα» που δέχθηκε για δύο εβδομάδες.
Το τουρκικό νόμισμα ανακάμπτει 1,9%, με την ισοτιμία στις 11,85 λίρες ανά δολάριο από 12,0820 λίρες ανά δολάριο στο κλείσιμο της Τετάρτης. Την Τρίτη είχε κατρακυλήσει στο ιστορικό χαμηλό των 13,45 λιρών ανά δολάριο. Ήταν η 11η διαδοχική συνεδρίαση κάτα τη οποία η τουρκική λίρα υποχωρούσε σε νέο ιστορικό ναδίρ.
Διαβάστε επίσης: Τι σημαίνει η κατάρρευση της λίρας για την οικονομία της Τουρκίας
Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι εάν η κεντρική τράπεζα δεν δράσει άμεσα και αποφασιστικά, αλλά συνεχίσει να υπακούει στις εντολές του «εχθρού των επιτοκίων» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το τουρκικό νόμισμα θα παραμείνει υπό πίεση.
Στους δρόμους οι πολίτες
Η πρωτοφανής υποτίμηση του εθνικού νομίσματος έναντι του δολαρίου και του ευρώ, έχει βγάλει στους δρόμους μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, με τους διαδηλωτές να ζητούν ακόμη και παραίτηση του κυβερνώντος κόμματος AKP και του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.
Η βουτιά της λίρας και το… panic buying που αδειάζει τα ράφια, αλλά και όλα τα εισαγόμενα προϊόντα, κυρίως καλλυντικά και ηλεκτρονικά, οδήγησε σήμερα ξένες φίρμες να μπλοκάρουν τις onlne πωλήσεις πολλών προϊόντων, όπως για παράδειγμα τα iPhones από την Apple.
Πονοκέφαλος για τις εμπορικές τράπεζες αποτελούν και οι καταθέσεις. Οι εγχώριες τράπεζες επιτρέπουν στους πελάτες τους να διατηρούν καταθέσεις σε ξένα νομίσματα, κάτι που οι ντόπιοι εκμεταλλεύτηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα οι τοπικές καταθέσεις σε ξένο νόμισμα (κυρίως δολάρια και ευρώ) να υπολογίζονται πλέον στο 55% του συνόλου των καταθέσεων (ήτοι περίπου 260 δισ. δολάρια).
Οι αναλυτές ανησυχούν εύλογα πως η τωρινή κατάσταση θα ωθήσει τους πολίτες είτε να σηκώσουν τα χρήματα τους, φοβούμενοι μην τα χάσουν ή την επιβολή capital controls και είτε να αυξήσουν τις αποταμιεύσεις τους σε ξένο νόμισμα. Επιλογές που σε κάθε περίπτωση θα εντείνουν τους τριγμούς στο τουρκικό νόμισμα, το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία.
Πηγή: ot.gr