Να στηρίξουμε τους εμβολιασμούς στις φτωχές χώρες
Ο κόσμος βρίσκεται ενώπιος ενωπίω με μια ανάκαμψη δύο ταχυτήτων εξαιτίας των δραματικών διαφορών στη διάθεση των εμβολίων, των ποσοστών των μολύνσεων, καθώς και της δυνατότητας να παράσχουν στήριξη οι κυβερνήσεις. Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή. Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σημαίνουν ότι οι πιο φτωχές χώρες δείχνουν περισσότερο εκτεθειμένες στον ιό και στις μεταλλάξεις του. Και ενώ η μετάλλαξη «Δέλτα» γεννά ανησυχίες σε όλο τον κόσμο, παρατηρείται μεγάλη αύξηση μολύνσεων στην υποσαχάρια Αφρική. Στη ζώνη αυτή κάτω από 1 ενήλικος στους 100 έχει εμβολιαστεί πλήρως, όταν ο μέσος όρος στις πιο προηγμένες οικονομίες είναι της τάξεως του 30% και πλέον.
Οι ανεμβολίαστοι πληθυσμοί αυξάνουν τον κίνδυνο ακόμα πιο θανατηφόρων μεταλλάξεων, υποσκάπτοντας την πρόοδο που έχει αλλού σημειωθεί και προκαλώντας επιπλέον βλάβη στη διεθνή οικονομία. Επιπροσθέτως, ο κόσμος παρακολουθεί στενά την πρόσφατη αναθέρμανση του πληθωρισμού και ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Γνωρίζουμε πως η επιταχυνόμενη ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας θα ευεργετήσει πολλές χώρες χάρη στην αναζωογόνηση του εμπορίου, ενώ και οι προσδοκίες του πληθωρισμού παραμένουν μέχρι στιγμής σταθερές. Βέβαια, τα υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ δυνητικά θα έφερναν σκλήρυνση στις συνθήκες δανεισμού σε παγκόσμια κλίμακα και θα προκαλούσαν εκροή σημαντικών κεφαλαίων από τις αναδυόμενες οικονομίες και τις αναπτυσσόμενες χώρες. Η ανάκαμψη δύο ταχυτήτων απαιτεί άμεση κινητοποίηση.
Το πρώτο βήμα είναι η ενδυνάμωση της διεθνούς συνεργασίας, ώστε να λήξει η πανδημία. Τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν θα είναι εξαιρετικά και θα μπορούσαν να σώσουν εκατοντάδες χιλιάδες ζωές τους επόμενους μήνες. Πρόκειται για ηθική επιταγή, ενώ το κόσμος είναι μικρό. Στελέχη του ΔΝΤ προσφάτως παρουσίασαν σχέδιο 50 δισ. δολαρίων για την επίσπευση των εμβολιασμών.
Το δεύτερο βήμα έχει να κάνει με την τόνωση των προσπαθειών ώστε να διασφαλιστεί η ανάκαμψη. Υπό την καθοδήγηση των χωρών της «Ομάδας των είκοσι» ο κόσμος έλαβε πρωτόγνωρα και συγχρονισμένα δημοσιονομικά μέτρα. Τώρα είναι η ώρα να κεφαλαιοποιηθούν αυτά με επιπλέον δράσεις, προσαρμοσμένες στην κάθε χώρα και την έκθεσή της στην πανδημία και στα περιθώρια των ακολουθούμενων πολιτικών.
Το τρίτο βήμα αφορά την αρωγή προς τις πιο ευάλωτες χώρες, οι οποίες κινδυνεύουν αφενός να χάσουν τον αγώνα κατά του κορωνοϊού, αφετέρου την ευκαιρία να συμμετάσχουν στον ιστορικό μετασχηματισμό της παγκόσμιας οικονομίας με άξονες την ψηφιοποίηση και την πράσινη ενέργεια. Τέλος εκτιμούμε ότι οι χώρες με χαμηλά εισοδήματα χρειάζονται 200 δισ. δολάρια για την πανδημία και 250 δισ. δολάρια για τον οικονομικό μετασχηματισμό τους.
Πηγή: kathimerini.gr