Αλλάζουν όλοι οι κανόνες στον χρηματοπιστωτικό τομέα της Βρετανίας μετά το Brexit
Με την υπόσχεση ότι θα εκμεταλλευθεί εις το έπακρον την ελευθερία που δίνει στον χρηματοπιστωτικό τομέα της Βρετανίας, αλλά και γενικότερα στην οικονομία της, η απόσχισή της από την Ε.Ε., ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Ρίσι Σουνάκ, ανακοίνωσε την πλήρη αναδιάταξη των κανόνων που διέπουν ευρύτατο φάσμα συναλλαγών στον κλάδο, από την αρχική δημόσια εγγραφή επιχειρήσεων έως τη λειτουργία των εταιρειών τεχνολογίας χρηματοπιστωτικών. Στο πλαίσιο της ετήσιας ομιλίας του, κατέστησε σαφές ότι έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο οι συνομιλίες με την Ε.Ε. ως προς το ακανθώδες θέμα της λεγόμενης «ισοτιμίας», της αμοιβαίας δηλαδή αναγνώρισης ισότιμων κανόνων ανάμεσα στις δύο πλευρές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχει παραιτηθεί πλέον από την προσπάθεια να πείσει τους πρώην εταίρους της Βρετανίας επί του θέματος. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι θα συνεχιστεί η συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές. Αναφερόμενος στις μελλοντικές σχέσεις της Βρετανίας με την Ε.Ε., ενώπιον ακροατηρίου αποτελούμενου από στελέχη επιχειρήσεων και νέους επιχειρηματίες, ο κ. Σουνάκ τόνισε πως «προχωράμε μπροστά, εξακολουθούμε να συνεργαζόμαστε σε διεθνή χρηματοοικονομικά θέματα, αλλά κάθε πλευρά διατηρεί την κυριαρχία της και τις δικές της προτεραιότητες». Προσέθεσε, τέλος, πως τώρα η Βρετανία έχει την ελευθερία «να κάνει τα πράγματα διαφορετικά και καλύτερα και σκοπεύει να την αξιοποιήσει πλήρως».
Οπως επισημαίνουν διεθνή ΜΜΕ, οι δηλώσεις του κ. Σουνάκ έρχονται σε μια στιγμή εξαιρετικά κρίσιμη για τη βιομηχανία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της Βρετανίας, του σημαντικότερου δηλαδή τομέα της βρετανικής οικονομίας και παράλληλα εκείνου που αποκλείστηκε από την εμπορική συμφωνία της χώρας με τους πρώην εταίρους της στην Ε.Ε. Από τη στιγμή που αποσχίστηκε από την Ε.Ε., η Βρετανία προσπαθεί να την πείσει να της αναγνωρίσει ισοτιμία σε ό,τι αφορά την αυστηρότητα και αποτελεσματικότητα του ρυθμιστικού της πλαισίου σε ένα ευρύτατο φάσμα οικονομικών τομέων. Ωστόσο, αυτό δεν έχει καταστεί εφικτό και μάλλον δεν πρόκειται να επιτευχθεί, δεδομένου ότι η Ε.Ε. επιχειρεί τώρα να ενισχύσει και να προωθήσει τον δικό της χρηματοπιστωτικό τομέα.
Ετσι ο κ. Σουνάκ αναγκάστηκε χθες να παραδεχθεί πως δεν επετεύχθη η «φιλοδοξία» αυτή να διασφαλίσει το καθεστώς της ισοτιμίας, αλλά υποσχέθηκε στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας του πως «η Ε.Ε. δεν θα έχει ποτέ επιχειρήματα για να αρνηθεί στη Βρετανία την πρόσβασή της στις ευρωπαϊκές αγορές επικαλούμενη χαμηλές προδιαγραφές και ανεπάρκεια ρυθμίσεων». Παράλληλα με την ομιλία του κ. Σουνάκ, το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών έδωσε χθες στη δημοσιότητα έγγραφο με τον τίτλο «Νέο κεφάλαιο στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες», με τις θέσεις του και το όραμά του για το City του Λονδίνου μετά το Brexit. Σε αυτό παρουσιάζονται τα σχέδια της Βρετανίας να αναζητήσει συνεργασίες στον χρηματοπιστωτικό τομέα και γενικότερα εμβάθυνση της εταιρικής σχέσης της χώρας με Κίνα, Ινδία και Βραζιλία. Στόχος των συνεργασιών αυτών θα είναι να προσελκύσει η χώρα επενδύσεις, καθώς θα είναι «ένα ανοικτό και διεθνές κέντρο χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών». Από τη στιγμή που εγκατέλειψε την Ε.Ε., η Βρετανία έχει, άλλωστε, καταφύγει σε σειρά διαβουλεύσεων και επαφών που στοχεύουν στο να αναβαθμίσουν τη θέση της καθιστώντας την ελκυστικό προορισμό για τις επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού κλάδου.
Σημειωτέον ότι η Γηραιά Αλβιώνα κατήγαγε ήδη νίκη σε ένα κρίσιμο ζήτημα, καθώς έγινε αποδεκτό από τον ΟΟΣΑ το αίτημά της να εξαιρεθεί ο χρηματοπιστωτικός της τομέας από την υπό διαπραγμάτευση συμφωνία για τη θέσπιση ελάχιστου εταιρικού φόρου σε παγκόσμιο επίπεδο. Η εξαίρεση συνεπάγεται πως οι μεγαλύτερες τράπεζες στο City του Λονδίνου δεν θα κληθούν να καταβάλουν πρόσθετους φόρους για τα όποια κέρδη συγκεντρώνουν σε άλλες χώρες. Το τίμημα αυτής της κατάκτησης, όμως, μπορεί να είναι αρκετά βαρύ για τη Βρετανία, καθώς δέχθηκε να μην επιβάλει τον λεγόμενο ψηφιακό φόρο στους τεχνολογικούς κολοσσούς των ΗΠΑ.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε, άλλωστε, στο Bloomberg λίγο μετά την ομιλία του, ο κ. Σουνάκ τόνισε πως οι συνομιλίες με την Ε.Ε. έχουν ολοκληρωθεί εδώ και καιρό αλλά προσέθεσε πως η Βρετανία «θα τηρεί πάντα εποικοδομητική στάση στο πλαίσιο αυτής της διμερούς σχέσης και θα παραμένει πάντα πρόθυμη να απαντήσει σε τυχόν ερωτήσεις που μπορεί να έχουν οι πρώην εταίροι της».
Είναι πάντως γεγονός ότι το City του Λονδίνου έχει χάσει την πρωτοκαθεδρία που είχε επί δεκαετίες ως χρηματοπιστωτικό κέντρο της Ευρώπης για την αγορά και πώληση μετοχών, εκκαθάριση συναλλαγών και πολλών ανάλογων διαδικασιών, εξαιτίας της αποχώρησης από την Ε.Ε. Στο μεταξύ, η Ε.Ε. έχει τα τελευταία πέντε χρόνια ασκήσει πιέσεις στις εταιρείες του κλάδου για να μεταφέρουν μέρος των δραστηριοτήτων τους και των συμφωνιών που συνάπτουν σε άλλες ευρωπαϊκές μητροπόλεις. Κι ενώ ο κ. Σουνάκ τόνισε πως η Βρετανία δεν πρόκειται να υποβαθμίσει τις ρυθμίσεις που διέπουν τον χρηματοπιστωτικό της τομέα, οι δηλώσεις του προδίδουν πως το City του Λονδίνου θα αναζητά όλο και περισσότερο επιχειρηματικές συνεργασίες εκτός Ε.Ε.
Πηγή: kathimerini.gr