Σημάδια σε όλο τον κόσμο για νέα «φούσκα» στα ακίνητα
Νέα «φούσκα» σχηματίζεται στην αγορά ακινήτων σε παγκόσμιο επίπεδο, με τις τιμές των κατοικιών να σημειώνουν τη μεγαλύτερη άνοδο μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Στη διάρκεια της πανδημίας η αγορά κατοικιών γνωρίζει φρενήρη άνοδο από τη Νέα Ζηλανδία μέχρι τις ΗΠΑ, καθώς τα μέτρα στήριξης οδήγησαν μεγάλα κεφάλαια σε ακίνητα φουσκώνοντας τις τιμές τους. Και η μεγαλύτερη «φούσκα» φαίνεται να έχει δημιουργηθεί στην Τουρκία, όπου τους τελευταίους 12 μήνες μέχρι τον Μάρτιο οι τιμές των κατοικιών έχουν σημειώσει αύξηση 32%. Την ακολουθεί κατά πόδας η Νέα Ζηλανδία με την ενίσχυση των τιμών να φτάνει στο ίδιο χρονικό διάστημα το 22,1%. Η υπερδύναμη καταλαμβάνει την πέμπτη θέση ανάμεσα στις «καυτές» αγορές ακινήτων, καθώς η άνοδος των τιμών αγγίζει το 13,2% και είναι η μεγαλύτερη από τον Δεκέμβριο του 2005.
Τα μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής χαλάρωσης που αποφασίστηκαν στη διάρκεια της πανδημίας για να στηρίξουν τις χειμαζόμενες οικονομίες προσέφεραν τεράστια ρευστότητα στις αγορές ανά τον κόσμο, με αποτέλεσμα μεγάλα κεφάλαια να διοχετευθούν σε ακίνητα. Αναζωπυρώνεται έτσι η ανησυχία για τον κίνδυνο νέας φούσκας και αρκετές χώρες έχουν ήδη λάβει μέτρα για να αποθερμάνουν τις αγορές τους. Η Νέα Ζηλανδία έχει ανακαλέσει τα φορολογικά κίνητρα που είχε δώσει σε όσους ενδιαφέρονταν να επενδύσουν σε ακίνητα και η κυβέρνηση ευελπιστεί πως ο πληθωρισμός των τιμών των κατοικιών θα επιβραδυνθεί σημαντικά και μέχρι τον Ιούνιο του επόμενου έτους θα έχει περιοριστεί στο 0,9%. Η Κίνα έχει λάβει σειρά μέτρων για να τιθασεύσει τον δανεισμό των τραπεζών στην αγορά ακινήτων και στους εργολάβους. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στελέχη της διεθνούς συμβουλευτικής για την αγορά ακινήτων Knight Frank βλέπουν πως πολλές κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα, ενώ παράλληλα εκτιμούν ότι επίκειται η σταδιακή ανάκληση των πακέτων στήριξης των οικονομιών και προεξοφλούν πως «σύντομα ο ενθουσιασμός των επενδυτών για την αγορά ακινήτων δεν θα είναι τόσο υπερβολικός». Δεν αποκλείουν, άλλωστε, να ανακοπεί η άνοδος των τιμών και από την απειλή που στοιχειοθετούν οι νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού αλλά και οι διακοπές στην εμβολιαστική διαδικασία λόγω των προβλημάτων που προκύπτουν με τα εμβόλια να αναχαιτιστεί η υπερθέρμανση των αγορών ακινήτων.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις ΗΠΑ, μεγάλο μέρος της ρευστότητας που διατέθηκε για τις αγορές ακινήτων εκτιμάται πως προήλθε είτε από τα χρηματιστήρια είτε από τα κρυπτονομίσματα. Σύμφωνα με την αμερικανική Ενωση Μεσιτικών Εταιρειών, καθοριστικός παράγοντας στην πυρετώδη αυτή άνοδο της αγοράς ακινήτων στις ΗΠΑ είναι η άφθονη ρευστότητα που διαθέτουν αρκετοί επενδυτές. Οπως τονίζει η εν λόγω Ενωση, τον Απρίλιο στις ΗΠΑ το 25% των πωλήσεων κατοικιών έγινε με καταβολή του πλήρους τιμήματος του ποσού. Διευκρινίζει μάλιστα ότι αυτό δεν σημαίνει πως οι αγοραστές κατέφθασαν με μια βαλίτσα μετρητά στο δικηγορικό γραφείο στο οποίο έγινε η αγοραπωλησία, αλλά ότι ήταν σε θέση να καταβάλουν το πλήρες τίμημα με χρήματα από τον λογαριασμό τους χωρίς να πάρουν στεγαστικό δάνειο. Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNN, ο Τόμερ Φρίντμαν, μεσίτης στην εταιρεία Compass στο Μπέβερλι Χιλς, είπε πως οι αγορές πολύ ακριβών ακινήτων, αυτών που κοστίζουν από 10 εκατ. δολάρια και άνω, γίνονταν και παλαιότερα με πλήρη καταβολή του τιμήματος σε μεγάλο ποσοστό. Τώρα όμως είναι εξαιρετικά συνηθισμένο, καθώς κάποιοι έχουν κερδίσει πολλά χρήματα από την αναδοχή αρχικής δημόσιας εγγραφής στο χρηματιστήριο ή από την εκτίναξη της αξίας των επενδύσεών τους σε κρυπτονομίσματα. «Αιφνιδιάζει το πόσο πολλοί άνθρωποι έχουν σήμερα πολλά χρήματα», τονίζει ο ίδιος.
Πηγή: kathimerini.gr