Τι αλλάζει με τις απεργίες στις ΔΕΚΟ
Ως προσωπικό ασφαλείας θα πρέπει να εργάζεται το 1/3 του υφιστάμενου αριθμού εργαζομένων κάθε επιχείρησης, σε περίπτωση απεργίας, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για τη «Ρύθμιση θεμάτων της αγοράς εργασίας», που αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Μαΐου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, στις προωθούμενες διατάξεις θα υπάρχει ρητή πρόβλεψη για υποχρέωση από τη συνδικαλιστική οργάνωση που είναι υπεύθυνη για την κήρυξη της απεργίας, να προβλέπει την ύπαρξη προσωπικού ασφαλείας της τάξης του 1/3 του υφιστάμενου προσωπικού. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πρόβλεψη αυτή αφορά κατά κύριο λόγο τις επιχειρήσεις που η λειτουργία τους είναι κρίσιμη για το κοινωνικό σύνολο, το Δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.
Στο ίδιο κεφάλαιο, θα υπάρχουν διατάξεις που αφορούν την προϋπόθεση απογραφής των οργανώσεων στο ήδη νομοθετημένο γενικό μητρώο του υπουργείου Εργασίας, για την άσκηση συνδικαλιστικού δικαιώματος, την απαγόρευση των καταλήψεων σε χώρους και εισόδους επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια απεργιακών κινητοποιήσεων αλλά και της άσκησης ψυχολογικής ή σωματικής βίας, καθώς και τον περιορισμό των συνδικαλιστικών αδειών, κυρίως σε περιπτώσεις σωματείων που δεν είναι τα αντιπροσωπευτικότερα σε μια επιχείρηση.
Επιπλέον, με σειρά άρθρων στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας που ήδη, αν και δεν έχει δοθεί σε δημόσια διαβούλευση, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και εντάσεις μεταξύ κυρίως της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προβλέπεται η ενίσχυση του μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων με νέες υποχρεώσεις από πλευράς των συνδικάτων, όπως η συχνή επικαιροποίησή του, η καταχώριση ψηφιακών βιβλίων αλλά και των πρακτικών συνεδριάσεων ή των δημόσιων γενικών συνελεύσεων κ.λπ.
Προβλέπεται επίσης η δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τις συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων, των αρχαιρεσιών και των γενικών συνελεύσεων.
Ορίζεται η υποχρέωση του εργοδότη να μεριμνήσει ώστε να δημιουργήσει έναν «ηλεκτρονικό πίνακα ανακοινώσεων», όπου θα μπορούν τα σωματεία να ενημερώνουν ηλεκτρονικά τα μέλη τους για τις αποφάσεις τους.
Περιορίζονται οι συνδικαλιστικές άδειες σε μη αντιπροσωπευτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις που ενδέχεται να υπάρχουν σε μια επιχείρηση.
Καθιερώνεται η υποχρέωση ενημέρωσης του εργοδότη μια εβδομάδα πριν από τη λήψη της συνδικαλιστικής άδειας και για έκτακτες περιστάσεις 48 ώρες πριν.
Ειδικά βέβαια στην περίπτωση προκήρυξης απεργιών, παραμένει η υποχρέωση προειδοποίησης του εργοδότη 24 ώρες πριν από την έναρξη αυτής.
Προβλέπεται η υποχρέωση της συνδικαλιστικής οργάνωσης να διευκολύνει την ελεύθερη πρόσβαση στην εργασία. Αναλυτικά, η συνδικαλιστική οργάνωση που κηρύσσει την απεργία οφείλει να προστατεύει το δικαίωμα των εργαζομένων που δεν συμμετέχουν σε αυτή, να προσέρχονται ελεύθερα, να αποχωρούν ανεμπόδιστα και να παρέχουν εργασία χωρίς άσκηση σωματικής και ψυχολογικής βίας από οποιονδήποτε. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί παρεμπόδιση, αλλά και σε περίπτωση κατάληψης των χώρων εργασίας, μπορεί να διακοπεί η απεργία με απόφαση του δικαστηρίου. Σε μια τέτοια περίπτωση, η απεργία πρέπει να επαναπροκηρυχθεί από την αρχή.
Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αλλάζει η πρόβλεψη για υποχρέωση συμμετοχής του ½ των οικονομικά τακτοποιημένων μελών για τη λήψη αποφάσεων στα σωματεία, μεταξύ των οποίων και η λήψη απόφασης για απεργία.
Οσο για το ευέλικτο 8ωρο, η «Κ» με τη συνέντευξη του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη έχει αποκαλύψει ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα μπορεί να γίνεται μετά την υπογραφή ατομικής συμφωνίας μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου. Οπως δήλωσε μάλιστα ο υπουργός Εργασίας χθες, με την προωθούμενη διάταξη δίνεται η δυνατότητα διευθέτησης του χρόνου εργασίας στον ίδιο τον εργαζόμενο, κάνοντας χρήση ενός μέτρου που ισχύει ήδη εδώ και 30 χρόνια, με περιορισμένη όμως εφαρμογή.
Ετσι, για παράδειγμα, όταν υπάρχει μέσα στο έτος αύξηση των παραγγελιών και ανάγκη για επιπλέον εργασία από το προσωπικό για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ή ανάγκη του ίδιου του εργαζομένου για επιπλέον ρεπό ή άδεια, έπειτα από ατομική συμφωνία να εφαρμόζεται το «ελαστικό 8ωρο». Ο εργαζόμενος θα απασχολείται για ένα χρονικό διάστημα έως και 10 ώρες ημερησίως και σε άλλη χρονική περίοδο (μειωμένης απασχόλησης) θα εργάζεται λιγότερες ώρες αντίστοιχα, ή θα του χορηγείται ανάλογη ημερήσια ανάπαυση (ρεπό), ή συνδυασμός αυτών. Η ημερήσια απασχόληση δεν μπορεί να ξεπερνάει τις 10 ώρες, ενώ ο εργοδότης οφείλει να τηρεί τις προβλέψεις της εργατικής νομοθεσίας σχετικά με την υποχρεωτική ημερήσια και εβδομαδιαία ανάπαυση.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη πάντως, το σχέδιο νόμου έχει ως στόχο να προστατεύσει τους εργαζομένους από καταχρήσεις των εργοδοτών ως προς τις απλήρωτες υπερωρίες, την αδήλωτη εργασία κ.λπ. με την εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, η οποία θα εντοπίζει αυτόματα όλες τις αθέμιτες πρακτικές. Παράλληλα, με σειρά μέτρων βελτιώνει την καθημερινή και οικογενειακή ζωή του εργαζομένου, καθώς θεσπίζει για πρώτη φορά την άδεια πατρότητας, στηρίζει τον θεσμό της γονικής άδειας, εισάγει αυστηρά μέτρα για τη βία και τη σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, κατοχυρώνει τα δικαιώματα των εργαζομένων στην τηλεργασία και προστατεύει τα δικαιώματα των απασχολουμένων σε εταιρείες courier και delivery.
Πηγή: kathimerini.gr