Η Νέα Υόρκη αυξάνει τους φόρους, αλλά οι επιχειρήσεις φεύγουν
Η πολιτεία της Νέας Υόρκης αποφάσισε μέσα στην εβδομάδα να αυξήσει τους φόρους στους πλέον εύπορους από τους κατοίκους της αλλά και στις επιχειρήσεις. Στόχος της είναι να ενισχύσει τα δημόσια οικονομικά της χωρίς να πλήξει περαιτέρω την οικονομία της που ήδη έχει υποστεί ζημιά από την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα όπως η τηλεργασία. Ο νέος προϋπολογισμός της πολιτείας προβλέπει αύξηση του φορολογικού συντελεστή για όσους έχουν εισόδημα ύψους άνω του ενός εκατ. δολαρίων ετησίως στο 9,65% από το 8,82%, επίσης συντελεστή 10,3% σε όσους έχουν εισόδημα άνω των 5 εκατ. δολαρίων και 10,9% σε όσους έχουν εισόδημα άνω των 25 εκατ. δολαρίων.
Οι επιχειρήσεις της πολιτείας επισημαίνουν πως έτσι οι κάτοικοι αυτής της παγκόσμιας μητρόπολης θα έχουν τη μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση στις ΗΠΑ. Υποστηρίζουν επιπλέον πως οι αυξήσεις των φόρων θα πλήξουν την οικονομία της, καθώς θα εξωθήσουν πολίτες και επιχειρήσεις να την εγκαταλείψουν. Τα στελέχη των σημαντικότερων επιχειρήσεων της Νέας Υόρκης έχουν οργανώσει πραγματική εκστρατεία κατά της αύξησης των φόρων με εκκλήσεις τους τόσο στις ομοσπονδιακές αρχές όσο και στις τοπικές. Υποστηρίζουν πως οι υψηλότεροι φορολογικοί συντελεστές δεν πρόκειται να βοηθήσουν στην οικονομική ανάκαμψή της, αλλά αντιθέτως θα επιδεινώσουν τα προβλήματά της, καθώς θα μείνουν άδεια τα ταμεία της αν την εγκαταλείψουν οι επιχειρήσεις και τα υψηλά εισοδήματα.
Διαβλέπουν μεγάλο κίνδυνο να συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς οι επιχειρήσεις έχουν ανακαλύψει στη διάρκεια του πρώτου lockdown και της πρώτης φάσης τηλεργασίας ότι δεν είναι απαραίτητο να διατηρούν υπαλλήλους μέσα στην πόλη της Νέας Υόρκης. Πολλοί εργοδότες εκτιμούν πως δεν αξίζει πλέον να καταβάλουν το κόστος για να διατηρούν γραφεία στο Μανχάταν και μεταφέρουν αλλού τους υπαλλήλους τους.
Οπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal, η Νέα Υόρκη έχει όντως εγκαταλειφθεί ήδη ώς ένα βαθμό από εκείνους που θα μπορούσαν να της αποφέρουν έσοδα. Στη διάρκεια του περασμένου έτους την εγκατέλειψαν οι εταιρείες Elliott Management, Icahn Enterprises LP, Silver Lake, Blackstone Group και Moelis &Co που είτε μεταφέρθηκαν στη Φλόριντα είτε έχουν ανοίξει εκεί καινούργια γραφεία και πιθανώς να μεταφερθούν αργότερα. Η Goldman Sachs Asset Management εξετάζει, άλλωστε, τη δυνατότητα να επεκταθεί στη Φλόριντα, που δεν επιβάλει πολιτειακό φόρο εισοδήματος. Η JetBlue Airways Corp. έχει επίσης ανακοινώσει ότι ενδέχεται να μεταφέρει τα κεντρικά γραφεία της στη Φλόριντα το 2023, οπότε λήγει το συμβόλαιο ενοικίασης. Σύμφωνα, άλλωστε, με την Υπηρεσία Απογραφών, η Νέα Υόρκη παρουσίασε τη μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού ανάμεσα σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ από τον Ιούλιο του 2019 ώς τον Ιούλιο του 2020. Πάνω από 300.000 νοικοκυριά που διέμεναν σε ακριβές περιοχές υψηλού εισοδήματος υπέβαλαν αίτηση αλλαγής κατοικίας.
Πολλές επιχειρήσεις έχουν, άλλωστε, υιοθετήσει το υβριδικό μοντέλο που δίνει στους υπαλλήλους τη δυνατότητα να εργάζονται είτε από το γραφείο είτε από το σπίτι. Αυτό σημαίνει ότι μειώνεται ο χώρος γραφείων που χρειάζονται για να λειτουργήσουν. Τον περασμένο μήνα ο όμιλος Citigroup ανακοίνωσε στο προσωπικό του ότι ορισμένοι από τους υπαλλήλους θα πρέπει να εμφανίζονται εφεξής στο γραφείο μόνον τρεις φορές την εβδομάδα. Οπως τόνισε προ ημερών ο Τζέιμς Ντίμον, διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase & Co. σε επιστολή του προς τους μετόχους, «για κάθε 100 υπαλλήλους, η εταιρεία χρειάζεται τώρα μόνον 60 θέσεις κατά μέσον όρο». Ο ίδιος επισημαίνει, έτσι, πως η νέα κατάσταση μειώνει σημαντικά τις ανάγκες της εταιρείας για κτιριακές εγκαταστάσεις. Τονίζει, πάντως, πως ο τραπεζικός κολοσσός που διευθύνει, θα συνεχίσει την ανέγερση των κεντρικών γραφείων του στο Μανχάταν, στα οποία προβλέπεται χώρος για 14.000 υπαλλήλους. Ο Ντίμον έχει επανειλημμένως ταχθεί υπέρ της αύξησης των φόρων στους πλούσιους αν αυτό βελτιώνει την κοινωνία, αλλά τώρα υπογραμμίζει πως οι εταιρικοί φόροι πρέπει να παραμείνουν σε συνετά επίπεδα.
Πηγή: kathimerini.gr