Νέα γενιά μεγιστάνων από την πράσινη βιομηχανία
Ο Τζον Ροκφέλερ αναδείχθηκε στον πλουσιότερο άνθρωπο στην Ιστορία φέρνοντας επανάσταση στον πετρελαϊκό κλάδο. Ενάμιση αιώνα αργότερα, ο Ελον Μασκ αναδεικνύεται στον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου καταργώντας το κυριότερο προϊόν που παρήγε η αυτοκρατορία του Ροκφέλερ. Οπως επισημαίνει σε σχετικό ρεπορτάζ το Bloomberg, τώρα που επιταχύνεται η κλιματική αλλαγή, οι μεγαλύτερες περιουσίες στον κόσμο είναι πράσινου περιεχομένου χάρη στη νέα γενιά μεγιστάνων, που συγκέντρωσαν πλούτο με βάση την καθαρή ενέργεια.
Στην κορυφή των πλουσιοτέρων βρίσκεται, βέβαια, ο Ελον Μασκ, ο ιδρυτής της αυτοκινητοβιομηχανίας ηλεκτροκίνητων οχημάτων Tesla, του οποίου ο πλούτος αυξήθηκε κατά 622% στη διάρκεια του περασμένου έτους και ανέρχεται σήμερα σε 199,2 δισ. δολάρια. Τα πλούτη του πλησιάζουν τελευταία εκείνα που θα ήταν, με σημερινές αξίες και με την προσαρμογή στον πληθωρισμό, αναλογικά, αυτά της αυτοκρατορίας του Ροκφέλερ, της Standard Oil.
Η νέα πράσινη κατάταξη των 15 πρώτων δισεκατομμυριούχων σκιαγραφεί την εκρηκτική ανάπτυξη που έχουν σημειώσει τα τελευταία χρόνια οι τομείς των ηλεκτροκίνητων οχημάτων, των μπαταριών και της ηλιακής ενέργειας. Τα κεφάλαια αυτών των κλάδων δεν σχετίζονται όλα με επιχειρήσεις που μεριμνούν για το κλίμα, παράγοντας προϊόντα με μειωμένους ρύπους. Σε ό,τι αφορά τον Μασκ, για παράδειγμα, η μερίδα του πλούτου του που απορρέει από τα ηλεκτροκίνητα οχήματα ανέρχεται στα 180,7 δισ. δολάρια, που αντιπροσωπεύουν το 91% του συνολικού πλούτου του.
Παράλληλα, όμως, οι επιχειρήσεις του δραστηριοποιούνται και σε άλλους τομείς όπως, για παράδειγμα, στην διαστημική τεχνολογία. Ο κοινός παρονομαστής, όμως, ανάμεσα στην ιλιγγιώδη άνοδο που σημείωσε η μετοχή της Tesla το περασμένο έτος και στις άλλες ανερχόμενες περιουσίες στον νέο πράσινο κατάλογο του Bloomberg είναι ότι οι επενδυτές τους αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο τους άμεσους κινδύνους που εγκυμονεί η υπερθέρμανση του πλανήτη, καθώς και την ανάγκη για να προωθηθεί η τεχνολογία που θα επιβραδύνει αυτήν την υπερθέρμανση. Τώρα που ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να επαναφέρει τις δεσμεύσεις της υπερδύναμης για μείωση των εκπομπών καυσαερίων και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, οι εννέα στις δέκα μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη έχουν αναλάβει τη δέσμευση να μηδενίσουν τις εκπομπές καυσαερίων. Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο δεσμεύονται να έχουν μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα αργά ή γρήγορα, καθώς υφίστανται συστηματικές πιέσεις προς αυτήν την κατεύθυνση από τους μετόχους τους, όπως η επενδυτική BlackRock.
Σε ό,τι αφορά την ιεράρχηση ανάμεσα σε αυτούς τους 15 πλουσιότερους πράσινους επιχειρηματίες, ξεχωρίζει ο Μασκ, του οποίου η πράσινη περιουσία είναι σχεδόν τριπλάσια από το άθροισμα των τεσσάρων Κινέζων δισεκατομμυριούχων που ακολουθούν: των Ζενγκ Γιουκούν, Χουάνγκ Σιλίν, Πέι Ζενχουά και Λι Πινγκ. Αυτοί οι τέσσερις έχουν πράσινο πλούτο που ανέρχεται αθροιστικά σε 60,7 δισ. δολάρια χάρη στο μερίδιό τους στην Contemporary Amperex Technology – CATL, τη μεγαλύτερη στον κόσμο βιομηχανία μπαταριών για ηλεκτροκίνητα οχήματα. Ανάμεσα στους πελάτες της συγκαταλέγεται και η Tesla του Μασκ.
Στην πλειονότητά τους οι πράσινοι βιομήχανοι και μέτοχοι της CATL είναι πολύ πιο αντιπροσωπευτικοί του είδους πράσινου δισεκατομμυριούχου από όσο είναι ο Μασκ. Πρώτα απ’ όλα είναι σε ποσοστό 80% Κινέζοι, πράγμα που καταδεικνύει τον καίριο ρόλο της Κίνας ως κέντρου βιομηχανιών καθαρής ενέργειας, όπως είναι τα τμήματα φωτοβολταϊκών. Παράλληλα η Κίνα αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων στον κόσμο.
Στην Κίνα οι πράσινες βιομηχανίες γνωρίζουν εκρηκτική ανάπτυξη και αναμένεται να εκτοξευθούν μετά τη δέσμευση που ανέλαβε τον Σεπτέμβριο ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, να επιτύχει μια κινεζική οικονομία με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα το 2060. «Πρόκειται για μια νέα γενιά ανάπτυξης της καθαρής ενέργειας και αυτή η ανάπτυξη μόλις που έχει αρχίσει», τονίζει ο Αντι Γουόνγκ, αναλυτής επενδύσεων στην LW Asset Management. Οπως τονίζει ο ίδιος, «με όλη αυτήν την αναβάθμιση που έχει μεσολαβήσει στις τεχνολογίες έξυπνων δικτύων και αποθήκευσης ενέργειας, η παραγωγή νέων προϊόντων είναι ταχύτερη από πριν και οι καταναλωτές προσαρμόζονται στο καινούργιο πιο γρήγορα».
Πηγή: kathimerini.gr