Μείωση εργοδοτικών εισφορών και φόροι υπέρ τρίτων
Μέσω παλαιών, υπεσχημένων μέτρων, όπως η μείωση των εργοδοτικών εισφορών και κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, η Τρόικα επανέφερε εμμέσως, μέσω ισοδυνάμων, το θέμα της επιβολής νέων μειώσεων στις συντάξεις.
Και ενώ η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είχε προετοιμαστεί και παρουσίασε στους δύο από τους τρεις εκπροσώπους της Τρόικας (Μορς και Τόμσεν) το σχέδιό της για αύξηση των εσόδων των ταμείων και κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, οι δανειστές ασχολήθηκαν με ένα άλλο κενό, αυτό που θα αφήσει στα ταμεία η μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Μέτρο καθ’ όλα ψηφισμένο και συμφωνημένο, που για να εφαρμοστεί όμως, πρέπει να εξευρεθούν τα «ισοδύναμα» μέτρα ώστε να μην υπάρξει νέα τρύπα στα έσοδα των ταμείων… Παράλληλα, επέμειναν να μάθουν τι θα γίνει με τους «επαχθείς» φόρους υπέρ τρίτων, που βάσει μνημονίου πρέπει να μεταφερθούν στον κρατικό προϋπολογισμό και κάποιοι (οι περισσότεροι) να καταργηθούν.
Το κλίμα κατά την χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με την Τρόικα κάθε άλλο παρά καλό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Όχι τόσο από το ύφος των δανειστών αλλά από την τροπή που πήρε τελικά η συζήτηση. Οι εκπρόσωποι των πιστωτών επέμεναν στη σταδιακή μείωση των εργοδοτικών εισφορών από το 2014, όπως επίσης στην κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων. Και για το μεν πρώτο, το υπουργείο φάνηκε ανέτοιμο, καθώς τα «ισοδύναμα» αυταπόδεικτα οδηγούν σε μείωση των παροχών – συντάξεων κατά μέσω όρο κατά 5% (ήτοι 1,3 δισ. ευρώ), όσο περίπου και το κενό που θα αφήσει πίσω της μια πιθανή μείωση, ενώ για το δεύτερο, παρέπεμψε στο υπουργείο Οικονομικών, και δη στον Χρήστο Σταϊκούρα που έχει αναλάβει το θέμα, που καίει…
Να σημειωθεί ότι, το μίνι νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, στο οποίο κυβέρνηση και Γιάννης Βρούτσης είχαν στηρίξει τις ελπίδες τους για αύξηση των εσόδων των ταμείων κατά 500 – 800 εκατ. ευρώ, θα βοηθούσε στην κάλυψη του νέου δημοσιονομικού κενού, και όχι του κενού που θα αφήσουν στα ταμεία ρυθμίσεις που ήδη έχουν συμφωνηθεί με το προηγούμενο μνημόνιο.
Παράλληλα, όπως έχει αποκαλύψει το capital.gr, το υπουργείο Εργασίας πίεσε για μια ακόμη φορά για ευνοϊκότερους όρους στη ρύθμιση οφειλών, με 72 δόσεις, όμως η Τρόικα ήταν ξεκάθαρα αρνητική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, στο τραπέζι έπεσε και η πρόταση συμψηφισμού των χρεών προς τα ταμεία με την επιστροφή ΦΠΑ.
Οι επικεφαλής της τρόικας επισήμαναν χθες ότι δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση στη ρύθμιση. Στο υπουργείο Εργασίας πάντως, ελπίζουν ότι για πρώτη φορά φάνηκε μια πρόθεση να ακούσουν προτάσεις βελτίωσής της. Τόσο το θέμα της ρύθμισης, όσο κυρίως το θέμα της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών από το 2014, αναμένεται να αποτελέσουν βασικά παιδεία σκληρής διαπραγμάτευσης, σε όλα τα επίπεδα. Δεν ήταν άλλωστε, τυχαία η συμμετοχή στην διαπραγμάτευση του Γ. Βρούτση με τους πιστωτές, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης, στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρης Βαρτζόπουλος.
Στα τεχνικά κλιμάκια και έως την Πέμπτη παραπέμφθηκε το θέμα της αύξησης των εσόδων των ταμείων μέσω της πάταξης της εισφοροδιαφυγής, προκειμένου να συμφωνηθεί η αποδοτικότητα των μέτρων. Παρά την αναλυτική περιγραφή του υπουργού Εργασίας, οι δανειστές, δεν φάνηκαν να πείθονται για το πώς θα καταφέρει με περιορισμό της εισφοροδιαφυγής μέσω ελέγχων των εισφορών που έχουν δηλωθεί στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) και των εισφορών που έχουν καταβληθεί, να συγκεντρώσει 350.000.000 ευρώ. Επίσης, ούτε πώς θα πετύχει από τη λειτουργία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών να εισρεύσουν στα ταμεία της Κοινωνικής Ασφάλισης άλλα 150.000.000 ευρώ. Ούτε φυσικά ότι μπορεί να επιτευχθεί περιορισμός της αδήλωτης εργασίας μόνο με επιβολή τσουχτερών προστίμων ύψους 10.550 ευρώ για κάθε περίπτωση, σε ένα οικονομικό περιβάλλον με επιχειρήσεις στα όρια της χρεοκοπίας.
Οι ενστάσεις δεν είναι μόνο για τη δυνατότητα εισπραξιμότητας, αλλά και για το πότε θα μπορέσουν αυτά τα μέτρα να αποδώσουν το όποιο αποτέλεσμα. Στο καυτό θέμα της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις, η Τρόικα φαίνεται πως πίεσε για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής, ενώ συζητήθηκε και η πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
Πηγή: capital.gr