Ξένες τράπεζες από το City στην Αθήνα
Mπορεί η Αθήνα να μην εμφανίσθηκε ποτέ μεταξύ των υποψήφιων διαδόχων του λονδρέζικου City μετά το Brexit, αλλά οι κινήσεις που γίνονται τελευταίως δείχνουν ότι θα μπορούσε να αποκομίσει κι αυτή ένα όφελος από τις αναμενόμενες ανακατατάξεις στο βρετανικό χρηματοπιστωτικό κέντρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετές μεγάλες επενδυτικές τράπεζες έχουν προσεγγίσει την κυβέρνηση, εκδηλώνοντας ενδιαφέρον να ανοίξουν γραφεία στην Αθήνα ή να επεκτείνουν τα ήδη υφιστάμενά τους μετά την 1η/1/2021, όποια κι αν είναι η κατάληξη της συμφωνίας για το Brexit.
Πρόκειται προφανώς για μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη για την οικονομία και η κυβέρνηση σχεδιάζει, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, να την υποστηρίξει, θεσπίζοντας φορολογικά κίνητρα για τις τράπεζες που θα αποφασίσουν να κάνουν το βήμα απ’ το City στην Αθήνα.
Συγκεκριμένα, τα κίνητρα θα προβλέπουν ότι όσες τράπεζες ανοίξουν γραφεία ή επεκτείνουν τα υφιστάμενά τους στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του 2021 θα έχουν ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση για περίπου μία δεκαετία. Οι λεπτομέρειες δεν έχουν προσδιοριστεί, αλλά το σίγουρο είναι ότι ως προϋπόθεση θα τίθεται η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η διάταξη είναι τώρα υπό επεξεργασία και αναμένεται να κατατεθεί τον επόμενο μήνα ώστε να ψηφιστεί και να ισχύσει τον επόμενο χρόνο.
Οπως εξηγούν κυβερνητικά στελέχη που ήλθαν σε επαφή με τις εν λόγω ενδιαφερόμενες τράπεζες, φαίνεται πως το Brexit δεν θα οδηγήσει αυτομάτως στη μεταφορά του χρηματοπιστωτικού κέντρου του Λονδίνου σε μία και μόνο πόλη της Ευρωζώνης, π.χ. στη Φρανκφούρτη ή στο Παρίσι, όπως ήταν αρχικώς οι προσδοκίες.
Οι τράπεζες αντιθέτως θα θελήσουν να επεκτείνουν την παρουσία τους σε περισσότερες από μία άλλες πόλεις εκτός Λονδίνου και εντός Ευρωζώνης. Η Αθήνα, λένε, είναι μία από αυτές.
Αλλωστε, προσθέτουν, ούτε η δημιουργία της Ευρωζώνης, στην οποία δεν συμμετείχε το Ηνωμένο Βασίλειο, οδήγησε σε μετακόμιση του City εκτός Λονδίνου.
Μεγάλοι παίκτες
Σε κάθε περίπτωση, για την Ελλάδα είναι ασφαλώς θετικό να δραστηριοποιηθούν στο έδαφός της κάποια από τα μεγάλα επενδυτικά ονόματα μεταξύ αυτών που πρωταγωνιστούν στο City, όπως η Goldman Sachs, η Morgan Stanley, η Deutsche Bank, η Nomura, η Citigroup, η HSBC.
Επίσης, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι το ενδιαφέρον των τραπεζών, που θέλουν να ανοίξουν γραφεία με θέα την Ακρόπολη αντί του Τάμεση, θα ακολουθήσουν πιθανώς και άλλες επιχειρήσεις, πάντα στο πλαίσιο του Brexit. Kαι γι’ αυτές θα ισχύσουν τα κίνητρα.
Η κυβερνητική αυτή πρωτοβουλία για τους «μετανάστες» του Brexit είναι η συνέχεια και σχετίζεται με ακόμη δύο που προηγήθηκαν: για την προσέλκυση των non dom και των συνταξιούχων.
Οπως είναι γνωστό, για τους συνταξιούχους που θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα, έχει ψηφιστεί ρύθμιση η οποία προβλέπει τη φορολόγησή τους με συντελεστή 7%.
Επιπλέον, στους φορολογικούς κατοίκους εξωτερικού υψηλού εισοδήματος παρέχονται κίνητρα για τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας τους στην Ελλάδα, αποκτώντας καθεστώς non dom. Οι συγκεκριμένοι φορολογούνται με 100.000 ευρώ τον χρόνο συν 20.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειάς τους.
Εύποροι ξένοι
Εν τω μεταξύ, είναι σχεδόν έτοιμο και το θεσμικό πλαίσιο για τα λεγόμενα οικογενειακά γραφεία (family offices), που αφορά αλλοδαπούς πολύ υψηλού πλούτου. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται κι αυτό σύντομα να τεθεί προς ψήφιση.
Ετσι, η κυβέρνηση χτίζει σιγά σιγά ένα ευνοϊκό πλαίσιο για την τόνωση της επιχειρηματικότητας με την προσέλκυση ξένων επενδυτών, επιχειρηματιών, αλλά και για την ανάδειξη της Ελλάδας ως επιθυμητού τόπου κατοικίας, όχι μόνο λόγω κλιματικών συνθηκών.
Η συμφωνία για το Brexit βέβαια περνάει από το ζεστό στο κρύο, με τις διαφορές να παραμένουν μεγάλες στα πιο δύσκολα ζητήματα. Ακόμη, όμως, κι αν δεν υπάρξει εμπορική συμφωνία, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι το ενδιαφέρον των ξένων τραπεζών για επέκταση της παρουσίας τους στην Αθήνα θα παραμείνει ζωηρό.
Πηγή: kathimerini.gr