H τηλεργασία ήρθε για να μείνει
Η γάτα πατάει το πληκτρολόγιο εν ώρα εργασίας, παράλληλα το πλυντήριο δουλεύει και ο υπολογιστής είναι ακουμπισμένος στο τραπέζι της κουζίνας. Η βιομηχανία επίπλων και ειδών γραφείου προετοιμάζεται εδώ και καιρό για αυτές τις αλλαγές. «Η αλλαγή, βέβαια, πρέπει να βρίσκεται πρώτα στο μυαλό των διευθυντικών στελεχών», αναφέρει στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) ο Αρν Γεν Σπίκερβετ από την εταιρεία ειδών γραφείου Leitz. Πολλοί εργαζόμενοι είναι ήδη πεπεισμένοι για τα πλεονεκτήματα της τηλεργασίας ή θα προτιμούσαν να έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται εναλλάξ.
«Δύο στους τρεις υπαλλήλους προτιμούν να εργάζονται από το σπίτι παρά στο γραφείο. Πολλοί παράγοντες που επιτείνουν το άγχος δεν υπάρχουν εκεί, όπως οι θορυβώδεις συνάδελφοι ή η επίπονη μετακίνηση», αναφέρει ο Ολιβερ Σβαμπ από τον ασφαλιστικό φορέα SDK, ο οποίος διεξήγαγε σχετική έρευνα. Eπιπλέον, το 57% των 1.500 ερωτηθέντων δηλώνει ότι μπορεί να εργαστεί πιο δημιουργικά από το σπίτι. Μόνο το 18% αναφέρει ότι δεν υπάρχει διαφορά ως προς τη δημιουργική διάθεση μεταξύ των δυο χώρων. Λίγοι, όμως, θέλουν να μείνουν αποκλειστικά στο σπίτι, σύμφωνα με άλλη έρευνα για λογαριασμό της Ενωσης Βιομηχανιών Εξοπλισμού Γραφείων (IBA). Σύμφωνα με τον επικεφαλής της IBA, Χέντρικ Χουντ, αυτό που λείπει στους εν οίκω εργαζομένους είναι συνήθως ο άρτιος εξοπλισμός των εργασιακών χώρων.
Το βασικό ερώτημα που έχει ανακύψει είναι, πάντως, αν η τηλεργασία θα μονιμοποιηθεί και μετά τον κορωνοϊό. Οι ειδικοί θεωρούν ότι την ευθύνη φέρουν οι εργοδότες. «Οι εργοδότες πρέπει να εμπιστευθούν περισσότερο τους εργαζομένους και να τους δώσουν ένα μεγαλύτερο περιθώριο ελευθερίας», εκτιμά η Καρόλα Μπούρελ. Εντούτοις, και οι δύο δυνατότητες πρέπει να παρέχονται σε όλους, δηλαδή εργασία στο γραφείο και στο σπίτι. Κι αυτό γιατί η εργασία στο σπίτι δεν είναι για όλους. «Υπάρχουν άνθρωποι που προσαρμόζονται πιο εύκολα σε ψηφιακό περιβάλλον, αλλά κι εκείνοι που εργάζονται ακόμη αναλογικά και χρειάζονται την προσωπική επαφή στον χώρο εργασίας», αναφέρει ο κ. Σπίκερβετ.
Σύμφωνα, πάντως, με την έρευνα του SDK, η παραγωγικότητα σε περιβάλλον τηλεργασίας θεωρείται από έναν στους δύο ερωτηθέντες ως «μελανό σημείο». Οπως αναφέρει ο Χέντρικ Χουντ, οι άνθρωποι εξακολουθούν να χρειάζονται το εργασιακό περιβάλλον, με τους συναδέλφους και τους διευθυντές, για να οργανώνονται καλύτερα και να διατηρούν τους δεσμούς τους. Από την άλλη πλευρά, τα πλεονεκτήματα της τηλεργασίας ξεφεύγουν πολύ από τα όρια της ίδιας της εργασίας. Λιγότεροι άνθρωποι στο γραφείο και λιγότερες μετακινήσεις σημαίνουν μικρότερο αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα, περισσότερο ελεύθερο χρόνο και καλύτερη ποιότητα ζωής. Ωστόσο, το 41% των ερωτηθέντων στην έρευνα του ασφαλιστικού φορέα SDK φοβάται ότι η περισσότερη εργασία από το σπίτι ίσως επηρεάσει αρνητικά την καριέρα του, αλλά και ένα 80% θεωρεί ότι αναμφίβολα η τηλεργασία συμβάλλει σε καλύτερο συνδυασμό εργασίας και οικογενειακής ζωής.
Πηγή: kathimerini.gr