Την 1η Ιουλίου η Ε.Ε. ανοίγει τα σύνορά της σε τρίτες χώρες
Η τουριστική σεζόν έχει ήδη αρχίσει και οι ευρωπαϊκές οικονομίες χρειάζονται επειγόντως τους επισκέπτες του καλοκαιριού για να ανακάμψουν από τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας. Ετοιμάζονται, έτσι, να ανοίξουν τη Δευτέρα τα εσωτερικά σύνορα της Ε.Ε., εκείνα που χωρίζουν το ένα κράτος-μέλος από το άλλο, και να ανακαλέσουν την απαγόρευση κατά των «μη αναγκαίων μετακινήσεων» που επέβαλαν στα τέλη Μαρτίου για να ανακόψουν τη μετάδοση της πανδημίας. Σε ό,τι αφορά, όμως, τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., η Κομισιόν εξέδωσε χθες σύσταση προς τα κράτη-μέλη και τους ζητεί να τα κρατήσουν κλειστά για δύο ακόμη εβδομάδες, μετά την άρση της απαγόρευσης στις μετακινήσεις μεταξύ κρατών-μελών, δηλαδή μέχρι την 1η Ιουλίου.
Υποδοχή
Οπως αναφέρει στη σχετική σύστασή της η Κομισιόν, στις δύο αυτές εβδομάδες πρέπει οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να έχουν τον χρόνο να προγραμματίσουν μια συνετή και λελογισμένη επιστροφή στη λεγόμενη κανονικότητα σε ό,τι αφορά την υποδοχή τουριστών από τρίτες χώρες.
Τις καλεί, συγκεκριμένα, να συντάξουν έναν κοινό κατάλογο των τρίτων χωρών, οι πολίτες των οποίων θα είναι ευπρόσδεκτοι στην Ε.Ε. αρχής γενομένης από τον επόμενο μήνα. Και το κριτήριο να είναι η εικόνα αυτών των χωρών σε ό,τι αφορά την έκταση και την αντιμετώπιση της πανδημίας. Σε σχετική επιστολή της μέσω e-mail η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον υπογραμμίζει πως «όλοι πρέπει να εξακολουθήσουμε να προσέχουμε, αλλά ήρθε η ώρα να προετοιμαστούμε για να ανακαλέσουμε τους περιορισμούς που έχουμε θέσει στην υποδοχή επισκεπτών από χώρες με υγειονομική κατάσταση παρεμφερή με της Ε.Ε.». Στη σχετική σύστασή της η Κομισιόν υπογραμμίζει, επίσης, ότι «όσοι τουρίστες εισέρχονται στην Ε.Ε. μπορούν να μεταβαίνουν από τη μία χώρα στην άλλη, γι’ αυτό και είναι ανάγκη να συντονίσουν τα κράτη-μέλη τις αποφάσεις τους σχετικά με την άρση των περιορισμών στα ταξίδια».
Κριτήρια
Τονίζει, ως εκ τούτου, πως είναι ανάγκη να συμφωνήσουν τα κράτη-μέλη και να συντάξουν έναν κοινό κατάλογο των τρίτων χωρών για τις οποίες δεν θα ισχύουν πια οι περιορισμοί από την 1η Ιουλίου. Σύμφωνα με την Κομισιόν, ο κατάλογος αυτός πρέπει να βασίζεται σε «αντικειμενικά κριτήρια», δηλαδή «να αρθούν πρώτα οι περιορισμοί προς τις χώρες των οποίων η εικόνα σε ό,τι αφορά την πανδημία είναι παρεμφερής με τον μέσο όρο της Ε.Ε. και οι οποίες διαθέτουν επαρκείς δυνατότητες για να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό».
Βάσει αυτού του κριτηρίου, συνιστά από 1ης Ιουλίου να επιτραπεί η είσοδος στην Ε.Ε. σε επισκέπτες από χώρες των Βαλκανίων: Αλβανία, Βοσνία, Κοσσυφοπέδιο, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία και Σερβία.
Οπως τονίζει σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, ο συντονισμός της απαγόρευσης στις μετακινήσεις και στα ταξίδια ανάμεσα στα κράτη-μέλη λειτούργησε έως τώρα σε εθελοντική βάση, καθώς τυπικά κάτι τέτοιο δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες και τις εξουσίες της Κομισιόν. Η πολιτική σε ζητήματα υγείας στην Ε.Ε. εναπόκειται στην κρίση και την ευθύνη των εθνικών αρχών.
Γι’ αυτό και η κ. Γιόχανσον εξέφρασε την εκτίμηση πως η άρση των περιορισμών προς τρίτες χώρες μπορεί να προκαλέσει ρωγμές στην ενιαία προσέγγιση που έχουν έως τώρα υιοθετήσει τα κράτη-μέλη στην απαγόρευση των ταξιδιών. Μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους τόνισε πως «δεν θα είναι εύκολο να υιοθετήσουμε συντονισμένη προσέγγιση».
Η απαγόρευση στις μετακινήσεις και στα ταξίδια που επεβλήθη το πρώτο τρίμηνο του έτους, έχει ήδη πλήξει καίρια τις οικονομίες χωρών που παραδοσιακά είναι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί. Μόνον μέσα στον Μάρτιο τα ταξίδια υποχώρησαν κατά 57% επιφέροντας μείωση εισοδημάτων κατά 89 δισ. δολάρια. Και παράλληλα με την ύφεση που θα γνωρίσουν οι τουριστικοί προορισμοί, οι επιπτώσεις θα είναι επώδυνες στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταξιδιωτικό και Τουριστικό Συμβούλιο, ο τουρισμός και η βιομηχανία των ταξιδιών και των διακοπών δημιούργησαν πέρυσι 330 εκατ. άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πηγή: kathimerini.gr